Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 18. līdz 23. decembrim

© Publicitātes foto

6.lapa

Muzikāls ceļojums uz Ziemeļameriku

Publicitātes foto

Divos Ziemassvētku koncertos - trešdien, 22. decembrī, un svētdien, 26. decembrī, VEF Kultūras pilī diriģents Valdis Butāns, Orķestris «Rīga» un pianists Andrejs Osokins vedīs klausītājus muzikālā ceļojumā uz Ziemeļameriku.

Svētku programmā iekļauta vairāku izcilu šī kontinenta skaņražu mūzika, kurā satiekas klasika, džezs un pacilājoši deju ritmi. Šī būs arī Orķestra «Rīga» un pasaulē atzītā latviešu pianista Andreja Osokina jau trešā tikšanās uz vienas skatuves. Koncertā tiks atskaņots ASV komponista Džordža Gēršvina «Koncerts klavierēm un orķestrim Famažorā», ko pirmatskaņoja Ņujorkas simfoniskais orķestris un pats autors pie klavierēm 1925. gadā. Koncertu pūtēju orķestra sastāvam aranžējis Martins Horhe.

«Gēršvins man vienmēr ir asociējies ar Ziemassvētkiem - viņa mūzikā ir gan brīnuma sajūta, gan laimes priekšnojautas, tajā ir ļoti bagāta un daudzveidīga emocionālā pasaule, kas izpaužas skaistās melodijās un tik ļoti saviļņo manu dvēseli,» saka pianists Andrejs Osokins.

«Šogad daudz esmu spēlējis Geršvina mūziku, tika izdots arī mans disks «Two Worlds», kas daļēji veltīts šim komponistam, tādēļ ar nepacietību gaidu tikšanos ar viņa meistardarbu. Šis klavierkoncerts rakstīts vēlāk par slaveno darbu «Rapsodija blūza stilā», un tajā brīnišķīgi redzama Geršvina lielā meistarība, orķestrācija, kā arī solista un orķestra ansambļa mijiedarbība,» piebilst izcilais pianists.

Video Džordža Geršvina skaņdarbam «The Man I Love», ko Andrejs Osokins izpilda savā transkripcijā vienai kreisajai rokai, redzams šeit:

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais