Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras notikumi līdz 17. decembrim

© Publicitātes foto

10.lapa

Starka personālizstāde

Publicitātes foto

No pirmdienas, 13. decembra, līdz 2022. gada 16. janvārim Rīgas Mazākajā galerijā būs apskatāms fotogrāfa Anša Starka (41) radīts darbs - fotogrāfijā balstīta gaismas instalācija*.

Izstādei dots lakonisks, taču zīmīgs nosaukums «Foto», kas bez liekulības reflektē Anša Starka darbības pamatvirzienu, kā arī ironizē par saikni, kas pastāv starp fotogrāfu un attēlu.

Asociatīvi, Anša Starka fotogrāfijas instalāciju var dēvēt par tīru kanālu jeb laukumu ikviena garāmgājēja domām, kuru ne vien iespējams, bet par vēlams uztvert subjektīvi - kā brīvības vai tukšuma apliecinājumu, emocionālu piepildījumu, apstākļu pašrefleksiju, sakritību, kārtējo afišu, garlaicību, jebko, mīlestības vēstuli.

Baltā gaisma, kas caurvij instalāciju, vilina un neatlaiž acu skatienu, kontekstuāli sasaucas ar laikmetīgajā mākslā nereti iztirzātu estētiku un konceptuālismu, kura sarežģītība slēpjas tieši tā vienkāršībā. Tomēr lieki būtu Anša Starka darbībā meklēt atsauces šīm tēmām.

Līdz šim Anša Starka darbi bijuši skatāmi personālizstādē Dubultu mākslas stacijā (2016), Ilmāram Blumbergam veltītajā izstāžu sērijā «#Blumbergs. Bezgalība» (MVT Vasaras māja, 2016), starptautiskā grupas izstādē «NOT out of sight, NOT out of mind» (2019).

*Ilgstoši skatoties uz spožu gaismas avotu, var samazināties redzes asums un veidoties redzes lauka iztrūkums.

Rīgas Mazākā galerija ir eksperimentāla izstāžu telpa, kas atrodas K. K. fon Stricka villas skatlogā un tajā notiekošās izstādes skatāmas vienīgi no Aristida Briāna ielas. Tā ir kvadratūras ziņā mazākā galerija Rīgā un, pateicoties tam, ka izstādes aplūkojamas vienīgi no ārpuses, tā ir vienīgā mākslas telpa, kas pandēmijas laikā var pilnvērtīgi turpināt savu darbību.

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais