Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 27. novembra līdz 3. decembrim

© Publicitātes foto

8.lapa

Divas pirmizrādes Liepājas Leļļu teātrī

Publicitātes foto

Liepājas Leļļu teātris pavisam drīz savu priekškaru vērs divām jaunām izrādēm - svētdien, 28. novembrī, Ziemassvētku brīnums panāks soli tuvāk izrādē «Ziemassvētku vecīšu dumpis», un šī būs Aleksandra Jonova izrādes versija krievu valodā. Savukārt 4. un 5. decembrī pirmizrāde gaidāma režisores Lailas Kirmuškas jauniestudējumam «Mežlaumiņa Baigajā biezoknī».

Lai gan mazajā Liepājas Leļļu teātrī nav atsevišķas krievu trupas, teātris saviem krieviski runājošajiem skatītājiem regulāri piedāvā izrādes krievu valodā.

Izrādes «Ziemassvētku vecīšu dumpis» (attēlā) idejas autors un režisors Aleksandrs Jonovs norāda, ka pirmā adventē ir īstais brīdis atgādināt svarīgu dzīves patiesību - neatkarīgi no tā, vai esi bērns vai pragmatisks pieaugušais, ticības un cerības spēks ir vajadzīgs visiem.

«Ticībai un cerībai ir liels spēks, lai virzītu mūsu dzīves. Pieauguša cilvēka pragmatisms piezogas nemantot un slāpē mūsu dzīves enerģiju. Pieaugušajam šo pacēlumu no pragmatiskā stāvokļa līdz mirdzumam acīs ir ļoti grūti panākt. Izrāde ir mēģinājums mirdzumu bērnu acīs saglabāt pēc iespējas ilgāk un veidot ķēdes reakciju no bērniem uz vecākiem, padarot to pielipīgu arī viņiem,» saka jauniestudējuma režisors.

Izrāde veidota kā pārsteigumu lādīte - māksliniece Kristīne Martinova tai radījusi košu, krāsainu, detaļām pārbagātu un Adventa kalendāram līdzīgu scenogrāfiju, kur katra mazā lodziņa atvēršana piedāvā jaunu pasauli un ir negaidīts pārsteigums, savukārt gaidīšanas svētku svētsvinīgumu un pacilātības sajūtu uzbur dziesmu tekstu autores Valērijas Jonovas un komponista Rustama Bagirova veikums.

Lomās: Ilze Jura, madara Enkuzena un Signe Rezanova.

Tikpat liela pārliecība par spēju mainīt ierasto lietu kārtību dota neparastajai laumiņai Ežumillai. Lailas Kirmuškas iestudējums «Ežumilla. Mežlaumiņa Baigajā biezoknī» ir Baltijā pirmais slovēņu rakstnieces Janas Baueres mežlaumiņas stāstu lasījums uz leļļu teātra skatuves. Vairums no mums spēj iztēloties mīļas, maigas un spārnotas laumiņas, kuras ar vienu spārnu vēzienu spēj darīt brīnumus. Bet kāda vara ir mazai, nešpetnai laumiņai ar ragiem? Žiperīgās būtnes «ragaino» raksturu spilgti atklāj mākslinieces Gitas Petas radītās leļļu skices un smalkās partera lelles. Nejauši nokļuvusi Baigajā biezoknī Ežumilla rada lielu sajukumu un virkni neparastu notikumu, kuri uz visiem laikiem izmaina dzīvi Baigajā biezoknī.

Lomās: Vija Mežale, Inga Dzintare un Ingars Gudermanis.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais