Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 13. līdz 26. novembrim

© Publicitātes foto

7.lapa

Vilsons un Čaks iedomu spoguļos

Publicitātes foto

Ceturtdien, 25. novembrī, pulksten 19 ar dzejas izrādi «Čaks. Vilsons. Iedomu spoguļi» Valmiermuižas viesistabā viesosies populārais teātra un kino aktieris Mārtiņš Vilsons.

Latviešu modernās dzejas pamatlicējam Aleksandram Čakam šogad, 27. oktobrī, apritēja 120. jubileja. Tradicionāli Čaks tiek dēvēts par Rīgas, mīlestības un strēlnieku dziesminieku, jo šīs tēmas viņa dzejā atspoguļojas visvairāk. Godinot un izzinot dzejnieka daiļradi, aktieris Mārtiņš Vilsons izveidojis dzejas izrādi, no vairākiem dzejas krājumiem izraugoties tās dzejas līnijas, kas gluži kā dzīvē - tā vai citādi - sakņojas mīlestībā.

Aleksandrs Čaks savā būtībā bija elegants kungs ar ļoti labām manierēm, kas vainagojās lielā cieņā un mīlestībā pret sievietēm. Viņa mūžā vislielākā nozīme bija četrām sievietēm, kurām viņš veltījis arī savus dzejoļus. Savai vienīgajai sievai Anitai Bērziņai Čaks veltījis daļu dzejoļu tieši no krājuma «Iedomu spoguļi».

«Vēlos skatītājus aizvest prom no steigas un ikdienības. Rosināt padomāt par laiku, par vērtībām, par mīlestības un savstarpējās cieņas nozīmi. Čaka 120. jubilejas gadā, vēlos akcentēt Čaka pienesumu latviešu mīlestības lirikā. Esmu drošs, dzejas izrāde «Čaks. Vilsons. Iedomu spoguļi» atklās ne tikai Čaku kā mīlestības dzejnieku, bet jūtīgu vārda meistaru, kas dzejā ielicis savus pārdzīvojumus un dzīves pieredzi. Esmu izvēlējies to dzeju, kas rezonē manī pašā,» saka Mārtiņš Vilsons.

Dzejas izrāde jau ieguvusi lielu skatītāju mīlestību, kad augusta mēnesī Mārtiņš Vilsons vēra savas mājas durvis pasākumam «Čaks lauku mierā Vilsona verandā», kurā vasaras vakaru mieru un dzejas izrādi varēja baudīt mājas atmosfērā.

Uzmanību!

Dzejas vakars norisināsies «zaļajā režīmā», uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Izrādes laikā jālieto sejas maska.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais