Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 16. līdz 22. oktobrim

© Publicitātes foto

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Bulis un Kazāks, Antoņenko un Apeinis, Apkalna un Cinkuss, orģijas un mistērijas

Laulāto sarunas nakts garumā Žaņa Lipkes muzejā

Pirmdien, 18. oktobrī, pirmizrāde Žaņa Lipkes memoriālā - Krievijas mūsdienu dramaturga Ivana Viripajeva lugas «Saules līnija» iestudējums. Ideja, režija: Jevgeņija Šermeņeva.

Precēts pāris, četrdesmitgadnieki, pēc septiņiem gadiem laulībā piedzīvo attiecību krīzi un mēģina no jauna atrast ceļu, lai paliktu kopā.

Ivans Viripajevs lugu «Saules līnija» veidojis kā divu mīlošu cilvēku nospriegotu dialogu par patiesu tuvību - dzirkstoši, ironiski un ar humora izjūtu atklājot dažādus mehānismus, kas attiecībās traucē saprasties un patiesi ieraudzīt un sadzirdēt vienam otru.

Laulāto sarunu nakts garumā izspēlēs Dailes teātra aktieris Andris Bulis un aktrise Marija Daņiļuka, kura pašlaik spēlē vairākos Krievijas teātros, bet Rīgas teātra skatītājiem pazīstama ar lomām M. Čehova Rīgas Krievu teātrī, kā arī titullomu izrādē «Persiešu valodas stundas» Žaņa Lipkes muzejā 2018. gadā.

Ivans Viripajevs ir viens no labākajiem un zināmākajiem Krievijas mūsdienu dramaturgiem, kurš saņēmis neskaitāmas balvas un prēmijas un kura lugas tiek veiksmīgi iestudētas ne tikai Krievijā, bet arī Eiropā. Viņa dramaturģijai raksturīgs ritms, pašironija un humors - arī nopietni stāsti un problēmas tiek izstāstīti caur smiekliem.

Latvijā Ivana Viripajeva darbi ir pazīstami: pēdējos gados iestudētas lugas «Irānas Konference», «Saviļņojums», «Nepanesami ilgi apskāvieni» un «Dzērāji».

2015. gadā sarakstītā luga «Saules līnija» Krievijā iestudēta «Teātris.doc», Vsevoloda Meierholda centrā Maskavā, kur izrāde vairākās kategorijās nominēta balvai «Zelta maska».

Nākamās izrādes: 25. oktobrī, 22 un 29. novembrī.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais