Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 8 kultūras pasākumi līdz 8. oktobrim

© Publicitātes foto

6.lapa

Sandras Strēles gleznas

Publicitātes foto

Mākslas stacijas «Dubulti» 2. stāvā līdz 31. oktobrim būs apskatāmas Sandras Strēles gleznas, kuru vienojošais vadmotīvs ir Alda Kušķa grāmatas «Better Travel» mākslinieciskais dizains, kas interpretē dažādus ceļošanas kultūras aspektus, fokusējot skatītāja uzmanību uz ceļošanas un mākslas neizbēgamo mijiedarbību.

Tajā pašā laikā izstāde uztverama kā grāmatas mākslinieciskā noformējuma veidošanas procesa atspoguļojums, kurā skatītājam tiek piedāvāts apskatīt grāmatas tapšanas aizkulises, kā arī salīdzināt tās ar jau gatavajiem atvērumiem grāmatā. Katra glezna ir simbolisks ievads grāmatas astoņām nodaļām, kas stāsta par ceļošanas filozofiju, dažādiem ceļotāju profiliem, pārsteidzošiem galamērķiem u.c.

Grāmatas ievadā sacīts, ka tā būs praktiski noderīga tūrisma studentiem un ceļojumu industrijas kolēģiem visā pasaulē, bet vienlīdz nenovērtējama ikvienam, kurš vēlas ceļot labāk.

«Manuprāt, labu un izdevušos ceļojumu varētu salīdzināt ar mākslas darbu. Līdzīgi kā, piemēram, glezna, kas visdažādākajās vietās un kontekstos turpina savu pastāvēšanu ārpus tās autora darbnīcas un spēj nodot kādu vēstījumu vai ideju, tāpat arī ceļojumos piedzīvoto stāstu, relikviju, pieredzes un citos veidos uzkrātā informācija saglabājas vēl ilgi pēc atgriešanās mājās. Tomēr ceļot labi, tāpat kā, piemēram, labi gleznot, prasa zināmu trenēšanos, pieredzi un intuīciju,» saka gleznotāja Sandra Strēle.

«Šis «Atvērums» ir katram ar savu lomu un jēgu. Ceļotājs savā galvenajā lomā, prožektoru izgaismots smaida skatuves priekšplānā. Grāmatas autori kā inscenētāji nervozi gaida aizkulisēs pirmizrādes beigas un kolēģu uzslavas. Māksliniece radījusi gleznainu scenogrāfiju šim iestudējumam un paļaujas uz visu iesaistīto vēlmi nolasīt kontekstu. Viss kā ceļojumā, kur grāmata un māksla ir neatņemas sastāvdaļas apzinātām pieredzēm un kultūras piedzīvojumiem,» piebilst ceļojumu dizainers Aldis Kušķis.

Gleznotāja Sandra Strēle ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā, apmaiņas programmā studējusi glezniecību arī Antverpenes Karaliskajā Mākslas akadēmijā. Viņa saņēmusi Baltijas Jaunā Gleznotāja balvu 2019. gadā un šobrīd jau otro gadu ir prestižā Kanādas mākslas fonda «The Elizabeth Greenshields Foundation» stipendiāte. Personālajās un grupu izstādēs Sandra Strēle piedalās kopš 2012. gada.

Uzņēmējs Aldis Kušķis dibinājis un pašlaik vada ceļojumu aģentūru «Stagings Travel Design». Strādājis medijos, mārketinga un komunikāciju nozarē, 2002. gadā kļuvis par 8. Saeimas deputātu, bet 2004. gadā ievēlēts Eiropas Parlamentā. Pēc politiķa karjeras beigām un atsākot profesionālu uzņēmējdarbību, līdzdarbojies Latvijas tūrisma nozares politikas veidošanā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais