Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 18. līdz 24. septembrim

© Publicitātes foto

6.lapa

Paula Šūmane Sibēliusa vijolkoncertā

Publicitātes foto

Sestdien, 18. septembrī, pulksten 19 Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» ar Sibēliusa mūziku iesāksies Liepājas Simfoniskā orķestra 141. koncertsezona. Koncerta soliste būs vijolniece Paula Šūmane.

Pie diriģenta pults stāsies orķestra galvenais diriģents - maestro Gintars Rinkevičs.

«Sibēliusa vijolkoncerts no solista pieprasa sevi saplosīt uz skatuves. Tas ir galējību un konfliktu pilns, uzlādēts ar dzīves daili un postu vienlaicīgi. Pārlaicīgs skaistums un zemākais punkts, kur cilvēks var krist, lai saprastu dzīves noslēpumus un augšāmceltos,» tā par gaidāmo koncertu Liepājā stāsta Paula Šūmane. Viņa turpina: «Skaņdarbam piemīt bagātīgs simfonisks raksts. Lai gan vijoles solo partija ir īpaši virtuoza un tehniski sarežģīta, orķestra skanējums ir tik nozīmīgs, ka šo darbu varētu dēvēt arī par simfoniju ar vijoles solo balsi. Jūtos prieka pilna un pagodināta atkārtoti sadarboties ar Liepājas Simfonisko orķestri un maestro Gintaru Rinkeviču. Zinu, ka arī mani skatuves kolēģi ar pilnu krūti metīsies šajā mežonīgi skaistajā koncertprogrammā, lai kopā ar klausītājiem radītu un piedzīvotu mākslas brīnumu.»

Paula Šūmane (attēlā)ir plaši pazīstama, spoža un daudzpusīga vijolniece. Sākotnēji vijoļspēli mācījusies Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolā un Jūrmalas Mūzikas vidusskolā, bet jau 15 gadu vecumā iestājusies Parīzes Nacionālajā augstākajā mūzikas un dejas konservatorijā, ko 2008. gadā absolvēja ar pirmo prēmiju. Tam sekojušas studijas Grācas Mākslu universitātē, kur ar izcilību iegūts maģistra grāds. Paula ir 2011. gada Lielās Mūzikas balvas «Gada debija» laureāte, kā arī daudzu starptautisku konkursu, tostarp Latīņamerikas nozīmīgākā - Luisa Sigalla mūzikas izpildītāju - konkursa laureāte. Viņas spēli raksturo smalka stila izjūta, iespaidīga tehnika, filigrāna niansētība un spilgts skatuviskais sniegums. Spēlējusi solo ar Lisabonas «Metropolitan» orķestri, Bādenbādenes filharmonijas orķestri, Lietuvas Valsts simfonisko orķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, «Sinfonietta Rīga» un citiem, kā arī šī būs jau atkārtota tikšanās ar Liepājas Simfonisko orķestri.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais