Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 8 kultūras pasākumi līdz 20. augustam

© Publicitātes foto

8.lapa

Vitas Lukstiņas «Pašportrets»

Publicitātes foto

Izdevniecības «Aminori» mākslas telpā apskatāma gleznotājas Vitas Lukstiņas pirmā personālizstāde «Pašportrets».

Gleznotāja Vita Lukstiņa ir dzimusi 1967. gadā Dubnā, Krievijā. Pēc bērnu mākslas skolas un vidusskolas absolvēšanas pārcēlusies uz dzīvi Latvijā. Beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Pedagoģijas nodaļu, kā arī 2018. gadā ieguvusi maģistra grādu LMA Glezniecības nodaļā. Izstādēs piedalās no 2017. gada, savukārt 2019. gadā ieguvusi galveno balvu glezniecībā prestižajā Florences biennālē par darbu «Perfektā mīlestība», kļūstot par pirmo latviešu mākslinieci biennāles pastāvēšanas vēsturē, kas ne tikai piedalījusies, bet arī guvusi biennāles apbalvojumu.

Mākslinieci jau no agras bērnības interesējuši cilvēku dzīvesstāsti, tādēļ mākslas darbu centrā vienmēr ir bijis cilvēks. Tā kā gleznotājai ir svarīgi saglabāt autentiskuma sajūtu, darbi tiek radīti neoreālisma stilā.

Vita Lukstiņa caur saviem portretiem vēlas runāt par cilvēka dzīvi, grūtībām un dvēseles skaistumu. Māksliniece atklāj, ka nereti darbos saskatāmi tēli, kuri ar savu savdabīgo skaistumu un dramatismu, emociju un pārdzīvojumu atgādina sevi pašu: «Mani kā magnēts piesaista viss, kas ir man emocionāli radniecisks, varbūt pat neapzinātā līmenī. Līdz ar to gleznās attēlotais raksturo mani pašu vai manu dzīves daļu, man svarīgus cilvēkus, kas arī ir daļa no manis. Tas viss kopumā ir mans daudzšķautņainais pašportrets.»

Izstādē aplūkojamā gleznu kolekcija ir veltīta dažādiem ilgstošiem, emocionāliem stāvokļiem un dzīves periodiem. Figurālajās kompozīcijās mākslinieces iedomātie tēli simbolizē noteiktus iekšējos stāvokļus, kas ir kā Vitas Lukstiņas dzīves fragmenti, tādēļ tie nosaukti par pašportretiem.

«Katra glezna ir psiholoģiska, emocionāla stāvokļa portrets, katrs tēls ir kā gleznota skulptūra, kura ir veltīta kādai dzīves šķautnei. Tās ir kā emocionālās pieredzes piemiņa, kā skaists piemineklis vietā, kur noglabāts kaut kas dārgs, kas ir bijis pagātnē; emocijas jau ir rimušas, un mierīgā, siltā dienā var atnākt un pabūt klusumā, lai dziedinātu vēl atlikušās sāpes un varētu turpināt dzīvi,» tā par izstādes «Pašportrets» koncepciju stāsta Vita Lukstiņa.

Izstāde izdevniecībā - mākslas telpā «Aminori» (K. Valdemāra ielā 69, Rīgā) apmeklētājiem atvērta līdz 23. septembrim darba dienās no pulksten 11 līdz 18.

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais