Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā līdz 13. augustam

© Publicitātes foto

5.lapa

«Orfejs» Liepājas teātrī un Latvijas Nacionālajā operā

Publicitātes foto

Neatkarīgais baroka operteātris «Collegium Musicum Riga» diriģenta Māra Kupča vadībā aicina sestdien, 7. augustā, pulksten 18 Liepājas teātrī un pirmdien, 9. augustā, pulksten 19 Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē izbaudīt itāļu baroka komponista Antonio Sartorio operas «Orfejs» (1672) uzvedumu - aizraujošu ceļojumu uz Venēciju pirms vairāk nekā 300 gadiem.

Gadsimtiem dzīvo mītu par Orfeju, kurš ar dziedāšanu un liras skaņām atbrīvo mīļoto Eiridīki no pazemes valstības, ierasti zinām Klaudio Monteverdi daiļradē. Ar pavisam citu vērienu stāstam ķēries klāt komponists Antonio Sartorio (1630-1680), kurš par izrādes iedarbīgumu parūpējies ar savdabīgi interesantiem un arī komiskiem personāžiem, piemēram, čigānieti Grieķijā, mācītu kentauru Hīronu, veco aukli Erindu.

Pirmoreiz opera tika izrādīta «Teatro San Salvatore», Venēcijā 1672. gadā. Šis ir laiks, kad, teātriem arvien vairāk kļūstot pieejamākiem plašākai publikai, tiek nojauktas robežas starp aristokrātiju un zemāku slāņu publiku.

Solisti: Ilze Grēvele-Skaraine (soprāns), Monta Martinsone (soprāns), Rūta Vosyliūte (soprāns, Lietuva), Ieva Pļaviņa (soprāns), Anete Viļuma (soprāns), Simona Jocevičiūte (soprāns, Lietuva), Silvija Sūna (mecosoprāns), Ansis Bētiņš (tenors), Edgars Skarbulis (bass) un Krišs Pozemkovskis (bass).

Baroka orķestris «Collegium Musicum Riga», baroka deju grupa horeogrāfes Gunas Ezermales vadībā, vēsturisko žestu speciāliste Katerina Antonenko (Apvienotā Karaliste/Krievija), kostīmu māksliniece Jeļena Forste, scenogrāfs Artūrs Arnis, Herolds - aktieris Ivo Martinsons.

Iestudējuma diriģents un mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs.

Uzmanību!

Pasākumu iespējams apmeklēt skatītājiem, kuri ir vakcinējušies pret Covid-19 vai to ir pārslimojuši. Apliecinājumu par to būs nepieciešams uzrādīt pirms pasākuma ar derīgu sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais