Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 10. līdz 16. jūlijam

© Publicitātes foto

6.lapa

«Baiļu rutīna» teātra namā «Jūras vārti»

Publicitātes foto

Sestdien, 10. jūlijā, pulksten 19 Ventspilī, teātra namā «Jūras vārti» viesosies Ģertrūdes iela teātris, izrādot Janas Jacukas solo izrādi «Baiļu rutīna».

Kad iestājas bailes, iestājas klusums. Bet šajā izrādē Jana runā un ieved pasaulē, kur bailes nav vājuma pazīme, bet gan izdzīvošanas metode. Baiļu rutīna ir kļuvusi par Janas ikdienas dzīves sabiedroto, bet vai tā tam būtu jābūt? Cik pasargāta ir jauna meitene pieaugot? Kā drošākā vieta var kļūt par bīstamāko? Par ko mēs runājam un par ko klusējam? Horeogrāfes Janas Jacukas solo darbs ir personisks stāsts par spēku būt «vājajam» dzimumam.

Izrāde «Baiļu rutīna» tika nominēta «Dejas balvai» kategorijā «Laikmetīgās dejas iestudējums», bet Jana Jacuka kā «Laikmetīgās dejas horeogrāfe» un «Laikmetīgās dejas dejotāja».

Vardarbības tēmu Jana Jacuka un Laura Stašāne turpina pētīt arī pēc «Baiļu rutīnas» - festivāla «Homo Novus» ietvaros tapa darbs «Lietisko pierādījumu muzejs», ko mākslinieces šovasar izveidoja arī Varšavā teātrī «TR Warszawa», stāstot ne tikai Latvijas, bet arī Polijas sieviešu vardarbības stāstus. Savukārt augustā «Lietišķo pierādījumu muzejs» tiks veidots Tallinā festivālā «SAAL Biennaal 2021».

Izrādes «Baiļu rutīna» radošā komanda: teksta autore, horeogrāfe, izpildītāja: Jana Jacuka, dramaturģijas konsultante: Laura Stašāne, skaņa: Normunds Balodis, gaisma: Dina Beināre.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais