Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 10. līdz 16. jūlijam

© Publicitātes foto

10.lapa

Ilona Balode un «Abstinence» «astoņdesmitajos»

Publicitātes foto

Grupas «Abstinnece» jaunā dziesma «80-tie» vēsta par karstām vasaras dienām, kad tikko nolijis lietus, atminoties to, kas bijis - par smeldzi, kas ielīst krūtīs, apzinoties to, ka laiks, neapturami gaistot, slīd caur pirkstiem.

«Viens mirklis un tagadne jau ir kļuvusi par pagājību, nebeidzamais laika rats rit, mēs esam šeit un nākamā brīdī jau kļūstam par atmiņām... Tu ar mani dejo, un es ar tevi, mums nepieder nekas cits, kā vien šis mirklis... Deja, mūzika, liegs

pieskāriens, vasaras lietus smarža un vēlāk - atmiņas un silta sega, ko

promejot, kāds uzklāj mums uz kājām... Bet tikmēr pa radio skan «astoņdesmitie»…,» saka jaunās dziesmas teksta autore Ilona Balode.

Dziesmas «80-tie» tapšanā piedalījušies mūziķi: Kaspars Grīnbergs (bungas), Egons Kronbergs (ģitāra), Mārtiņš Burkevics (bass, bekvokāls), Gatis Gaugers (taustiņinstrumenti, dziesmas mūzikas autors) un Ilona Balode (vokāls, akordeons).

Grupa «Abstinence» ir unikāls muzikāli māksliniecisks veidojums, kas audzis, ģenerējies un dažādos veidolos transformējies jau kopš 2008. gada.

Sākotnēji tā sevi pieteica kā smagās mūzikas grupu, kas uzstājās tādos tolaik populāros alternatīvās mūzikas klubos kā «Melnā Piektdiena», «Depo», «Fontaine

Palace» Liepājā un citos, savu primāri spēlējamo žanru apzīmējot kā industriālo, alternatīvo roku. Laika gaitā grupas sastāvs ir mainījies, bet pie tā tapšanas klāt stāvējuši grupas «Dzelzs Vilks» bundzinieks Mārcis Judzis, grupas «The Hobos» basģitārists Mārtiņš Burkevics, taustiņinstrumentālists un komponists Gatis Gaugers. Ilgu laiku grupā darbojās ģitārists Valērijs Cīrulis («Jauno Jāņu Orķestris»). Kopš grupas pirmsākuma nemainīga tajā ir soliste un vārdu autore - Ilona Balode (tagad Ilona Balode-Ūdre), kura tolaik vēl bija Dailes teātra jaunā aktrise.

Sākotnēji grupas muzikālajā materiālā dominēja divi līderi - Gatis Gaugers un Valērijs Cīrulis. Abi komponēja mūziku, kurai vārdus radīja Ilona Balode. Taču, grupas sastāvam mainoties, tagad «Abstineneci» mūziku rada Gatis Gaugers.

Šodien «Abstinences» mūzika ir kļuvusi maigāka, un tieši dziesma «80-tie» ir grupas pieteikums jaunajā veidolā - citā skanējumā, citā desmitgadē.

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais