Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā Līgo vakarā un Jāņu dienā

© Publicitātes foto

6.lapa

Vainags - meitu rota

Publicitātes foto

Liepājas muzeja Kurzemes tautastērpu informācijas centrā iekārtota ekspresizstāde «Vainags - meitu rota», kur aplūkojami krāšņie, vairāk kā gadsimtu senie Dienvidkurzemes reģiona jauno meitu vainagi no Liepājas muzeja krājuma fondiem un mūsdienu meistaru darinājumiem.

Izstādē pārstāvēti līgavas un jauno meitu vainagi no Nīcas, Nīgrandes, Durbes, Skrundas, Alsungas un Pērkones.

Sākot ar 18. gadsimtu, jaunavu un precētu sievu galvassegas un to valkāšanas tradīcijas bija atšķirīgas. Visizplatītākā jaunavu galvasrota bija vainags. Meitas vainagam visos laikos piemita arī īpaši izteikta simboliskā nozīmē - iemiesojot tikumības simbolu. Tāpēc tas vienmēr valkājams godam.

Mājās dzīvojot, kā arī ikdienas darbos ejot ne jaunavas, ne precētas sievas galvas rotas nevalkāja. Ar tiem rotājās godos, kāzās, bērēs, kristībās.

Ekspresizstādē «Vainags - meitu rota» izstādīts arī īpašs 19. gadsimta vidus vainags, kurš darināts netipiskā, jauktā tehnikā, izmantojot dabas materiālus - pupas, kukurūzu, zirņus, kā arī dzīparus un pērlītes.

Liepājas muzeja Kurzemes tautastērpu informācijas centra izstāde būs aplūkojama no līdz 1. jūlijam (katru dienu laikā no pulksten 10 līdz 18).

Ieeja izstādē - bez maksas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais