Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 15. līdz 21. maijam

© Publicitātes foto

10.lapa

Ērika Loka veltījums Ovīšiem

Publicitātes foto

Dziesminieka Ērika Loka repertuārā jauna dziesma - «Ovīšiem». Tā ir saulrieta romantikas piepildīta pateicība un sveiciens Ovīšiem, kur jau vairākus gadus jūlija trešajā sestdienā viņš sniedz akustisku koncertu.

Stāsts par Ovīšu akustiskajiem koncertiem senākajā Latvijas bākā - Ventspils novada Tārgales pagasta Ovīšos - aizsākās 2016. gadā, kad, dodoties uz «Elijas namu» Lūžņā, kur notiek meditāciju kursi, Ērikam Lokam bija brīvs laiks un viņš nolēma iebraukt pa ceļam esošajos Ovīšos. «Piebraucu pie bākas, stāvēju un skatījos vaļā muti - tik forša vieta pilnīgā «nekurienē»... Tur satiku bākas uzraudzi Ivetu un - vārds pa vārdam, līdz radās ideja, ka varētu tur uztaisīt koncertu. Bākā ir izcila akustika,» pērn intervijā «Neatkarīgajai» stāstīja populārais dziesminieks, piebilstot, ka pirmais koncerts praktiski nemaz netika reklamēts, bet uz to atbrauca ap četrdesmit cilvēku.

Viņa mērķis arī nebija savākt divus tūkstošus cilvēku ar divlitrīgajiem aliņiem, tāpēc arī nākamos koncertus viņš īpaši nereklamēja. To slava ceļoja no mutes mutē, līdz pēdējos divus gadus pirms pandēmijas visi gribētāji - to bija jau ap trīssimt - bākā vairs vienkārši netika iekšā.

Ēriks Loks stāsta, ka šīs vietas īpašo atmosfēru nodrošina tas, ka tur nevar nokļūt, garām ejot. Tur ir jāgrib nonākt. Vēl tur ir slikts mobilā telefona pārklājums, apzināti netiek uzstādītas bufetes, un tuvākie veikali ir 30 kilometru attālumā - Ventspilī un Mazirbē. Bet līdz šim visiem, kuri bijuši uz šiem koncertiem, tur ir paticis.

«Ovīši ir tā vieta, kas man personīgi jau kļuvusi ļoti īpaša. Es tur burtiski uzplaukstu, un arī mani draugi ir teikuši, ka Ovīšos es pat izskatos savādāk,» stāsta Ēriks Loks.

Pagājušajā vasarā muzikālais forums «Ovīšu akustiskais koncerts» valsts epidemioloģiskās situācijas dēļ oficiāli tika atcelts, tomēr jau ierastajā laikā un vietā viņš bija Ovīšu bākas tuvumā, spēlēja ģitāru un dziedāja dziesmas. Divu metru attālumā viņam pievienojās arī Ieva Akuratere un citi muzikālie domubiedri.

«Pēc šī koncerta biju tur aizbraucis vēlreiz - uz radošo nometni, pilnīgi viens. Un tur arī uzrakstīju šo dziesmu [«Ovīšiem»]. Tā ir vienīgā dziesma, kas man atnākusi bez ģitāras rokās. Biju pie jūras, nebija neviena cilvēka un - jūra man to nožūžoja,» atklāj jaunās dziesmas vārdu un mūzikas autors un izpildītājs, piebilstot, ka arī šovasar jūlija trešajā sestdienā - 17. jūlijā - viņš būs Ovīšos un dziedās.

Dziesma «Ovīšiem»:

Ieraksts un aranžija - Gints Sola. Vizualizācija - Ivo Draudiņš.

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais