Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 10. līdz 16. aprīlim

© Publicitātes foto

8.lapa

Černobiļas skartie dokumentālā filmā

Publicitātes foto

Pirms 35 gadiem Ukrainā notikusī kodolkatastrofa, kas šokēja visu pasauli, vēl šodien atstāj dziļus nospiedumus daudzu cilvēku dzīvēs. Ir tik daudz versiju, kas un kā īsti notika. Dokumentālā filma «Černobiļas skartie», kas Tet+ izklaides platformā būs vērojama no 13. aprīļa, ļauj ieraudzīt katastrofu no dažādām klātbūtnes perspektīvām.

Černobiļas kodolkatastrofa 1986. gada 26. aprīlī bija lielākā tehnoloģiskā avārija cilvēces vēsturē. 35 gadus vēlāk filmas «Černobiļas skartie» («Back to Chernobyl») veidotāji kopā ar katastrofā izdzīvojušajiem atgriežas Ukrainas ziemeļu spoku pilsētā Pripjatā. Savās atmiņās dalās vecākais inženieris, kurš piedalījās reaktora būvniecībā, slimnīcas ginekologs - dzemdību speciālists, sieviete, kura tolaik 11 gadus vecumā tika evakuēta no Pripjatas, kodolelektrostacijā strādājušais ugunsdzēsējs un virsnieks, kurš bija atbildīgs par radioaktīvo atkritumu izvešanu no reaktora teritorijas.

Aculiecinieku un glābšanas darbos iesaistīto atmiņas kā notikumu mozaīka no skaudrās un smagās pagātnes šodien iegūst skumjas pārdomas.

Daļa no filmas varoņiem pirmo reizi atgriežas savās izpostītajās mājās, kuras viņi atstāja pirms gadu desmitiem. Černobiļas katastrofas aculiecinieki skatītājiem uztic personīgus, dramatiskus un dziļi psiholoģiski traumatiskus stāstus, mēģinot radīt priekšstatus par kopainu, kas notika šajā vēsturiskajā laikā un vietā, kā arī atklāj savu lomu notikumos.

Mūsdienu pasaulē ir tūkstošiem cilvēku, kuri ir zināmi kā Černobiļas kodolkatastrofas seku likvidētāji. Viņi ir pieredzējuši šokējošus skatus, riskējuši ar savām dzīvībām un joprojām cieš no neatgriezeniskām veselības problēmām. Tolaik viņi varonīgi cīnījās ar neredzamu ienaidnieku un, iespējams, šis bija krietni briesmīgāks nekā citi līdz šim zināmie ienaidnieki. Cīnījās - un uzvarēja! Katrs no šiem drosmīgajiem cilvēkiem pielika savu roku, lai apturētu radiācijas izplatību tālāk pasaulē, kas draudēja izraisīt miljoniem nāves gadījumu, veselības likstu un izpostītas cilvēku dzīves.

Filmas režisors ir Gruzijā dzimušais un pašlaik Izraēlā dzīvojošais Romāns Šumunovs, kurš vairākkārt ir nosaukts par vienu no daudzsološākajiem Izraēlas jaunajiem režisoriem. Viņa dokumentālā debija 2016. gadā bija filma «Babilona sapņotāji» - tā atklāja «DocAviv» Starptautisko filmu festivālu un ieguva pirmo vietu. 2018. gadā Romāns Šumunovs izveidoja spēlfilmu «Šeit un tagad», kas apbalvota ar Ofīra balvu - to var pielīdzināt Izraēlas Oskaram. Ar savu trešo filmu «Černobiļas skartie» 2020. gadā Romāns atgriezās pie dokumentālā kino. Šīs filmas scenārija autors ir Saimons Šekters, operatori Ronens Kruks un Pāvels Lipa.

*Filmas «Černobiļas skartie» tīzeri skaties šeit.

*Tet+ joprojām pieejams arī 2019. gadā HBO veidotais mini seriāls «Černobiļa», kas izpelnījās skatītāju un kritiķu sajūsmu par detalizēto un dokumentālo vides atspoguļojumu, iegūstot pat savā ziņā kulta seriāla statusu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais