Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 16. līdz 22. janvārim

© Publicitātes foto

6.lapa

1991. gada barikāžu aizstāvju atcerei veltīti notikumi

Publicitātes foto

Atzīmējot barikāžu 30. gadadienu, trešdien, 20. janvārī, īpašu programmu piedāvā Latvijas Televīzija (LTV) un RKTMC «Mazā Ģilde».

*Trešdienas, 20. janvāra, vakarā pulksten 22.15 LTV aicina būt kopā, lai arī attālināti - 1991. gada barikāžu aizstāvju atcerei veltītā koncertstāstā «Mana uguns, kuries».

Koncertstāsta telpa būs mūsu valsts sakrālais simbols - Rīgas Doms. Tā ir vieta, kas barikāžu dalībniekiem kļuva gan par garīgo, gan fizisko patvērumu.

«Viens no nozīmīgākajiem Latvijas neatkarības atjaunošanas notikumiem pagājušā gadsimta 90. gados bija barikāžu laiks - spilgts un neaizmirstams apliecinājums un pierādījums Latvijas cilvēku gara spēkam un nesalaužamajai pārliecībai un ticībai Latvijas neatkarības atgūšanai. Šogad atzīmējam barikāžu 30. gadadienu. Mūsu pienākums ir ne tikai atgādināt par tā laika notikumiem un tos godināt, bet arī saredzēt tos nospiedumus, ko šie notikumi atstājuši uz laiku, kas sekojis pēc tam. Ir būtiski šos notikumus atklāt kā dzīvu, joprojām ietekmējošu mūsu vēstures daļu, īpaši tādēļ, ka nu jau ir uzaugušas paaudzes, kuras nav bijušas šī laika liecinieki un uz to skatās tikai vēsturiski faktoloģiskā kontekstā,» barikāžu atceres 30. gadadienas priekšvakarā saka koncerta mākslinieciskais vadītājs un diriģents Sigvards Kļava.

Šogad barikāžu notikumi atklāsies multimediālā koncertstāstā, kas uzrunās gan barikāžu dalībniekus un aculieciniekus, gan jaunākās paaudzes. Koncertstāsts veidots kā emocionāls mūsu brīvības ceļš - kristīgais krusta ceļš no Klusuma caur Mīlestību uz Gaismu. Programmā tiks atskaņoti Mārtiņa Brauna, Nika Matvejeva, Ulda Stabulnieka, Pētera Vaska, Jāņa Lūsēna, Ērika Ešenvalda un Lūcijas Garūtas skaņdarbi.

Koncertā piedalīsies: arhibīskaps Jānis Vanags, Rīgas kamerkoris «Ave Sol», Valsts Akadēmiskais Koris «Latvija», Latvijas Radio koris, Dainis Īvāns, solisti Agnese Pauniņa un Jānis Strazdiņš, instrumentālisti - Ieva Nīmane (oboja, stabules), Aigars Reinis (ērģeles), Rihards Zaļupe (perkusijas), Edvards Paulis Muzikants (perkusijas), Mārcis Lipskis (bass).

*20. janvārī LTV1 gaidāmas vēl divas pirmizrādes:

-pulksten 19.05 - «Tautas cietoksnis. Barikādes 1991». LTV dokumentāla filma.

Pirms 30 gadiem bruka Padomju Savienība. Visaktīvāk par savu neatkarību cīnījās Baltijas tautas. Padomju impērijas aizstāvji bija gatavi izliet baltiešu asinis. Lai nosargātu savas tiesības uz brīvību, Latvijas tauta Rīgas centrā sāka celt barikādes. Unikāli arhīva kadri un iepriekš nedzirdētas vēsturiskas liecības filmā «Tautas cietoksnis. Barikādes 1991». Filmas veidotāji: Gundars Rēders un Odita Krenberga.

-pulksten 21.10 - «Barikādēm 30. 1991. gada barikāžu rekonstrukcija».

Tāpat kā pirms 30 gadiem ugunskuru, kravas auto un barikāžu ieskauti, ar dziesmām un atmiņu stāstiem piedzīvosim tā laika noskaņas, atcerēsimies sajūtas un gara spēku. Muzicēs grupa «Pērkons», bet atmiņās un sajūtās skatītājus vadīs notikuma vadītāji: aktieri Esmeralda Ermale un Jēkabs Reinis.

*Savukārt RKTMC «Mazā Ģilde» trešdien, 20. janvārī, pulksten 20 ikvienam interesentam bez maksas piedāvā tiešsaistē noskatīties Romualda Pipara dokumentālo filmu «Vēsture aiz kadra. Kino».

Tā ļaus sajust klātesamības elpu gan 30 gadu senu notikumu aculieciniekiem, gan jaunajai paaudzei.

Filma «Vēsture aiz kadra. Kino» (2018) ir stāsts par to, kā tapa kino materiāli, kas kļuvuši par neatņemamu Latvijas audiovizuālās vēstures daļu - kadri, kuros iemūžinātas janvāra barikādes, Tautas Frontes dibināšanas manifestācija Mežaparkā, Augstākās Padomes balsojums 1990. gada 4. maijā, sarkanbaltsarkanā karoga uzvilkšana Svētā Gara tornī, augusta pučs un citi Trešās Atmodas notikumi. Filmā iekļauti agrāk neredzēti, 30 gadus pēc to uzņemšanas digitalizēti 35mm kinolentes fragmenti; materiālus papildina to autoru - režisoru, operatoru, redaktoru, montāžas un skaņas režisoru atmiņas. Filmā ir iespēja ieraudzīt nereti nepazīstamās dokumentālā kino veidotāju sejas un uzzināt, ko viņi pieredzēja un izjuta, atrodoties Atmodas epicentrā.

«Vēsture aiz kadra. Kino» ir Romualda Pipara veltījums bijušajiem kolēģiem, kas veidojuši Atmodas vizuālo tēlu. «Iesākumā es pat nesapratu to, ko esmu sapratis tagad - tas ir bijis mans sapnis 30 gadu garumā, apkopot tās daudzās bundžas neizmantoto, neiznīcināto materiālu, kas bija izkaisīts pa dažādām vietām. Apkopot Atmodas vizuālo vēsturi, kuru uzfilmēja Rīgas kinostudijas dokumentālisti. Es zināju, ka to var izdarīt, un es zināju, kā to izdarīt.»

*Filma tiešsaistē bez maksas būs skatāma «www.mazagilde.lv» un «facebook.com/MazaGilde/».

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais