"Grammy" atlikts, "mikrofoni" vēlāk, "Muzikālā banka" – plānotajā laikā

Nekādas bučošanās un apkampšanās, nekādu selfiju un burziņu – atšķirībā no pagājušā gada “Muzikālā banka 2020” nedos mūziķiem iespēju pilnībā izbaudīt triumfa mirkļus © F64

Nevajadzēja būt ne Eiženam Finkam, ne Anatolijam Kašpirovskim, pat ne Zilākalna Martai, lai prognozētu, ka 2020. gads un tam līdzi nestās riebeklības nebeigsies līdz ar gadumijas šampanieša paukšķiem, svētku tostiem, uguņošanu un pārbiedēto suņu meklēšanu – tās turpināsies arī 2021. gadā.

Pirmais blieziens pa pasaules mūzikas industrijas plāniem tika piedzīvots jau šīs nedēļas vidū: 31. janvārī Losandželosā paredzētā “Grammy” balvu pasniegšanas ceremonija Covid-19 straujās izplatības dēļ ir atlikta. Lai gan “atlikta” skan labāk nekā “nenotiks”, tomēr nelielu piesardzību radīja tas, ka ASV Ierakstu mākslas un zinātnes nacionālā akadēmija neatbildēja uz ziņu aģentūras AFP lūgumiem sniegt detalizētākas ziņas par 63. ikgadējās prestižo patafonu pasniegšanas ceremonijas norisi. Taču tās pašas dienas gaitā “Grammy” mājaslapā parādījās oficiāls paziņojums, ka pasākums notiks - 14. martā. Tiesa, tas lielākoties būs virtuāls.

Pagaidām šajā aspektā nav daudz informācijas arī par mūsu “Grammy” - Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons” - pasniegšanas ceremonijas datumiem, veidu un citām detaļām, taču mūsējie jau savlaicīgi attapa sākotnējos plānus par pasākuma iespējamo rīkošanu februārī koriģēt uz martu. Turklāt pats galvenais ir skaidrs - pēc skaita 25. gada balvu jeb “mikrofonu” sadalīšana noteikti būs, arī žūrija 3. janvārī nodeva auditoriju apkopojumam savus vērtējumus.

Cik svinīgos apstākļos notiks šī balvu pasniegšana, ar skatītājiem vai bez tiem, tikai TV ekrānos un virtuāli vai kā citādi - ta’ kovids viņu zina.

Taču pirms “mikrofonu” sadales latvju mūzikas industrijā parasti notika vēl kāds prestižs pasākums - Latvijas Radio 2 rīkotās popa un roka dziesmu aptaujas “Muzikālā banka” finālšovs. Iepriekšējos divus gadus veiksmīgi apguvuši viesmīlīgo Daugavpili, radiovīri un radiosievas uz turieni posās arī šogad, diemžēl šo pilsētu, tāpat kā visu Latviju, šobrīd sev rezervējis kovids… Neskatoties uz to (un neskatoties ne uz ko), “Muzikālās bankas” fināls tomēr notiks, taču šogad tikai tiešraidē TV kastēs, radioaparātos un interneta vietnēs. Pasākums šobrīd jau iegājis savā priekšpēdējā virāžā pirms fināla taisnes - 5. janvārī sākās fināla balsojums par gada vērtīgāko dziesmu. Apkopojot gada ikmēneša aptauju rezultātus, no 168 pieteiktajām dziesmām finālbalsojumā iekļuvušas 25, kuras līdz 18. janvārim vērtēs klausītāji un “Muzikālās bankas” žūrija. Par savu mīļāko kompozīciju var balsot reizi dienā. No 19. līdz 26. janvārim aptaujas mājaslapā balsojums turpināsies tikai par 15 dziesmām, bet gada vērtīgāko dziesmu noskaidros klausītāju balsojums apbalvošanas ceremonijas laikā, pieplusojot tam jau iepriekš izteikto žūrijas vērtējumu. Ceremonija notiks 30. janvārī pulksten 21.15 tiešraidē Latvijas Radio 2 un LTV1 ēterā, kā arī “Muzikālās bankas” “Facebook” kontā.

Šogad “Muzikālā banka” notiks jau 21. reizi, un visās (!)fināla šova galvenais stūrētājs ir bijis Aigars Dinsbergs. Šoreiz izpildproducentam pie viena nāksies būt arī bezmaz epidemiologam, jo nepieciešams nodrošināt visas distancēšanās un ierobežošanās prasības. Pasākuma norises vietā VEF kultūras pilī klātienē skatītāju nebūs - tur atradīsies tikai paši mūziķi un tiešraižu nodrošināšanai vajadzīgie tehniskie cilvēki, tomēr viss vienalga jāizplāno tā, lai šo cilvēku ceļi maksimāli nekrustotos. Dabā tas varētu izskatīties aptuveni tā: aizskatuves zona - sadalīta; uz skatuvi pa vienām durvīm, prom no tās - pa citām; ģērbtuvēs un grimētavās tikai vienas mājsaimniecības (grupas) dalībnieki; nekādu tikšanos un sarunu utt. “Skatītājiem šī ceremonija būtībā īpaši neatšķirsies no tām, kuras redzētas iepriekš. Tāpat tiešraidē būs skaisti tērpi, kvalitatīvi izpildījumi, efektīgas gaismas un šovs, būs intervijas aizskatuvē, apbalvošana un tamlīdzīgi. Arī intriga saglabāsies līdz pēdējam, jo viss izšķirsies šova laikā notiekošajā telefonbalsojumā, kas var sagriezt visu kājām gaisā par 50%,” skaidroja Aigars Dinsbergs. “Jā, mūziķiem gan izpaliks tiešās emocijas, kā arī lielās apkampšanās un bučošanās, balvas saņemot!”

Starp citu, LTV skatītājiem šis būs pamatīgs mūzikas maratons: pārraide šoreiz netiks sadalīta divās daļās ar “Panorāmu” pa vidu, jo sāksies pēc tās, bet tas savukārt nozīmē divarpus stundas teju nonstopā ar diviem nelieliem pašreklāmu brīžiem atslodzei - kā zināms, sabiedriskie mediji ir izgājuši no reklāmas tirgus. Par pagājušā gada vērtīgāko dziesmu tika atzīta Dona “Es nāktu mājās”, un arī kopumā aptaujā līdz šim vislabāk veicies Donam un „Prāta vētrai” (pa četrām uzvarām). Rezultāti “Muzikālajā bankā” vienmēr ir bijuši ļoti neprognozējami, un arī šogad kaut kādas prognozes labāk izteikt, finālbalsojuma izšķirošajiem notikumiem tuvojoties. Trīs dienu laikā aptaujas mājaslapā atbalstītākās dziesmas bija Samantas Tīnas “Mēs vairs nē” un “Carnival Youth” hits “Vasara bez internetiem”. Ko tas nozīmē? Pilnīgi neko!

“Muzikālās bankas 2020” Top 25 (alfabēta secībā)

“Dejo vientulību” - Intars Busulis

“Dīvaini mierīgi” - Lauris Reiniks

“Drāma” - Marta

“Garīgais arī” - “Musiqq”

“Haosā” - “Astro’n’out” & “Sudden Lights”

“Ietin mani” - Ivo Grīsniņš-Grīslis

“Ir lemts kopā būt” - Iveta Baumane & Roberts Pētersons

“Korķīši” - Aija Andrejeva

“Kur esi tu?” - “Double Faced Eels”

“Lai jau deg” - Ivo Fomins

“Man nesanāk” - Markus Riva & Samanta Tīna

“Mālos pelēkos” - “Triānas parks” un Igo

“Mēs vairs nē” - Samanta Tīna

“Miljoniem gadu” - Fēlikss Ķiģelis

“Panama” - “Tautumeitas”

“Piedod” - Madara Dzintara

“Pilnmēness Parīzē” - Ralfs Eilands un Viņa

“Plēs” - Arturs

“Sabiles vīns” - Jānis Stībelis

“Stāvēt tuvāk” - “Dagamba”, pied. Patrisha

“Šis ir mans laiks” - Aminata

“Tavs karogs” - “The Sound Poets”

“Tūrists” - Dons

“Vasara bez internetiem” - “Carnival Youth”

“Vējiem līdzi” - Andris Ērglis

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!