Neatkarīgā iesaka: TOP10 notikumi kultūrā no 9. līdz 15. janvārim

© Publicitātes foto

9.lapa

Dr. Andreja Mūrnieka tiešsaistes lekciju cikls

Trešdien, 13. janvārī, pulksten 18.30 interesentiem būs iespēja noklausīties Dr. Andreja Mūrnieka autorlekciju cikla «Nākotne - pagātnē» šī gada pirmo tiešsaistes lekciju «Eiropas kultūras saknes».

Lekciju ciklā Latvijas Universitātes docents Andrejs Mūrnieks piedāvās sistemātisku ieskatu galvenajos pagrieziena punktos cilvēces attīstībā. Ciklā tiks skartas vēstures problēmas, kas joprojām nav izprastas, tiks analizēti faktori, kas veicinājuši izaugsmi vai to bremzējuši, kā arī tiks diskutēts par mainīgo un paliekošo katra laikmeta, tautas un ikviena cilvēka dzīvē. Dāņu filozofs Sērens Kirkegors teicis: «Mēs dzīvojam virzīdamies uz priekšu, bet dzīvi izprotam, raudzīdamies atpakaļ».

*Tiešsaiste bez maksas tiks nodrošināta platformā «zoom.us».

13. janvāra lekcijas «Eiropas kultūras saknes» īsa anotācija:

Kādi ir iespējamie kritēriji kultūru salīdzināšanā? Kas ir kopīgs visiem un svarīgs ikvienam? Galvenās attieksmes pret pasauli, cilvēku un ideālo Eiropā? Kā veidojusies Eiropas vērtību sistēma? Kāda tajā ir antīkās kultūras un kāda Bībeles tradīciju loma? Ceļojums, kas atgriež mājās, un ceļojums, kas aizved citur. Odisejs un Ābrahāms. Vai šiem varoņiem ir analogi Latvijas kultūrā? Kāda ir laika izjūta viena vienā un kāda otrā tradīcijā? Kā šīs abas tradīcijas ietekmējušas mākslu un estētiskos ideālus? Kāpēc viena no tradīcijām mūsdienās tiek noliegta? Kāda ir ideoloģiju lomu vēstures interpretācijās? Kā vēstures interpretācija ietekmē mūsdienu cilvēku apziņu? Kā tas izpaužas Satversmē, ANO deklarācijās un Eiropas Savienības valstu, t.sk Latvijas, konstitūcijās?

Ikviens, kuru interesē vēlreiz pārskatīt cilvēces garīgo meklējumu apcirkņus, laipni aicināts piedalīties! Pēc katras lekcijas paredzēts laiks jautājumiem un diskusijām.

*Nākamās šajā pusgadā paredzētās lekcijas notiks 3. februārī, 24. februārī, 17. martā, 7. aprīlī un 28. aprīlī.

Aktuālā informācija, lekciju tēmas un apraksti pieejami «www.mazagide.lv».

Lekcijas tiks nodrošinātas bez maksas. Informācija par iespējām pieslēgties lekcijai būs pieejama pasākuma dienā 2 stundas pirms lekcijas «www.mazagilde.lv» un «www.facebook.com/ MazaGilde/».

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais