Ventspils vizuālo tēlu papildina jauni vides objekti

Jau kopš vasaras sākuma Ostmalas promenādē ir apskatāms vides objekts “Dzenskrūve “Cilvēciskais spēks”” © O.Jūra

Ventspilij piemīt spēja visu laiku mainīties – tā nav statiska un pabeigta, bet gan nepārtrauktā attīstības procesā esoša pilsēta, kurā pašvaldība nemitīgi ievieš ko jaunu, un vienmēr tas ir izglītojoši, radoši un interesanti.

Kuģa dzenskrūve turpina griezties arī krastā

Ja gribi justies kā kuģa kapteinis, jādodas uz Ventspils Ostas ielas promenādes jaunāko daļu un jālūko pēc kuģa - tas atrodas pavisam tuvu kuģu ceļu bojām, kas par vides objektu pārvērstas jau pirms dažiem gadiem. Mākslinieks Kirils Panteļejevs ir radījis vides objektu “Dzenskrūve ”Cilvēciskais spēks””, kam par pamatu ņemta pirms vairākiem gadiem kuģu ceļa tīrīšanas laikā atrastā vācu kuģa dzenskrūve 3,8 metru diametrā. Dzenskrūve pievienota improvizētam kuģim, kam ir pat stūres rats. Jāpiebilst, ka vides objekts nav statisks - dzenskrūve pastāvīgi griežas ar ātrumu viens apgrieziens minūtē, taču tad, ja kāds nostājas uz improvizētā kuģa klāja, griešanās ātrums dubultojas.

Apskates objekts īpašs ar kuģa korpusā iestrādātu kloķa - klaņa mehānismu, kura darbību var vērot pa kuģa metāliskajā korpusā iestrādāto stikla lodziņu.

O.Jūra

Aizvadītā gada rudenī Ostas ielas promenādē tika veikta skatu laukuma izbūve jaunā vides objekta uzstādīšanai. Līdz ar to šī ir ideāla vieta, no kuras vērot, kā Ventspils ostā no jūras ienāk un iziet kuģi. Nav zināma neviena cita pilsēta, kur var vērot šādus skatus.

Ventspils komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks stāsta: “Kad pirms septiņiem gadiem Ventspils Brīvostas pārvaldes ūdenslīdējs Deniss Lapins izcēla dzenskrūvi no jūras dzelmes 22 metru dziļuma, iespējams, neviens nenojauta, cik vēl cilvēcisko spēku vajadzēs, lai šis 3,8 metrus lielais un teju trīs tonnas smagais priekšmets pārvērstos Ostas promenādes apskates objektā - kinētiskā mākslas darbā “Dzenskrūve “Cilvēciskais spēks””.

Ūdenslīdējs Deniss Lapins izcēla dzenskrūvi no jūras dzelmes 22 metru dziļuma / Publicitātes foto

Savukārt ūdenslīdējs Deniss Lapins atceras: “Projekts, kas bija saistīts ar dzenskrūves izcelšanu no jūras dzelmes, bija interesants un pietiekami sarežģīts. Kuģis bija ļoti bojāts un atradās dziļi zem ūdens. Lai izceltu dzenskrūvi, vajadzēja to atbrīvot no kuģa atlūzām un saskalotās grunts. Tāpat zem ūdens vajadzēja veikt metāla griešanas darbus. Visu zemūdens darbu veikšanai vajadzēja aptuveni 23 stundas.”

Ar vides objektu atzīmē pirmās lata monētas ierašanos Latvijā

Tieši pirms simt gadiem uz Latviju tika nogādātas pirmās valsts nacionālās valūtas lata monētas, kas tika kaltas Anglijā. Kuģis ar monētām piestāja Ventspilī, un vēsturnieki lēš, ka kuģa piestātne ir bijusi pils tuvumā. Domājot par veidu, kā saglabāt cilvēku piemiņā nu jau zaudēto Latvijas nacionālo valūtu latu, Ventspils pašvaldība rīkoja metu konkursu par vizuāli pievilcīgāko un izteiksmīgāko vides objektu, kuru plānots uzstādīt aptuveni tajā vietā, kur pirmo reizi krastā tika iznestas lata monētas. Par skulptūras uzstādīšanas vietu izvēlēts skvērs starp pili un Ostas ielas promenādi. Piemiņas zīme tiks uzstādīta uz granīta paaugstinājuma, apkārt objektam tiks veikti labiekārtošanas darbi, ierīkos jaunu apgaismojumu un soliņus. Andris Kausenieks stāsta: “Lai izvēlētos idejiski un vizuāli pievilcīgāko vides objektu, pašvaldība izsludināja metu konkursu, kurā tika saņemts 21 piedāvājums. Žūrijai nebija viegli izvēlēties interesantāko un estētiski pievilcīgāko piedāvājumu, jo piedāvājumu bija daudz.” Konkursā uzvarēja tēlnieks Gļebs Panteļejevs, kas piedāvāja savu redzējumu - spīdīgā alumīnijā atlietu lata monētu, kas uzstādīta vertikāli. Tās diametrs ir trīs metri, un to rotā visiem pazīstamais “lasis”. Mākslinieks savu darbu ir pabeidzis, un tagad gaidāma vides objekta uzstādīšana un atklāšana.

Konkursā uzvarēja tēlnieks Gļebs Panteļejevs, kas piedāvāja savu redzējumu - spīdīgā alumīnijā atlietu lata monētu, kas uzstādīta vertikāli. Tās diametrs ir trīs metri, un to rotā visiem pazīstamais “lasis” / Vizualizācija

Staldzenes stāvkrasts kļuvis pieejamāks

Staldzenes stāvkrasta pludmale patīkamāka ir tiem, kuri vēlas izbaudīt dabas dažādību un nesamierinās tikai ar baltām smiltīm un jūru. Lai Staldzenes pludmali padarītu pieejamāku, šajā vasarā ir izbūvēts jauns veloceliņa posms, kas savienots ar jau esošo veloceliņu tīklu Ventspilī, kas nu jau ir gandrīz 70 kilometru garš. Projektā “Dabas vērtību saglabāšana un tūrisma pakalpojuma piedāvājuma paplašināšana, nodrošinot Staldzenes stāvkrasta pieejamību un infrastruktūras pilnveidošanu” ir pabeigta veloceliņu izbūve divos posmos - Bangu ielā no Talsu ielas līdz esošajam veloceliņam un no Staldzenes centra līdz stāvlaukumam pie Staldzenes pludmales. Realizējot būvniecības darbus, Ventspils infrastruktūra tiks papildināta ar 2,3 km garu veloceliņa posmu ar asfaltbetona segumu. Ventspils komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks skaidro: “Veloceliņu tīkls Ventspilī ir vienots un aptver nozīmīgākos tūrisma un atpūtas objektus, tostarp pludmali, Ostas ielas promenādi, Staldzenes stāvkrastu līdz pat jūrai, jauno Zinātnes centru “Vizium” u.c.. Varētu domāt, ko mēs te lepojamies ar saviem nepilniem 70 km veloceliņu, taču tas ir ļoti daudz, rēķinot uz vienu pilsētas iedzīvotāju.”

O.Jūra

Pirms veloceliņa izbūves Staldzenes stāvkrastā izbūvēts automašīnu stāvlaukums, koka laipa un skatu laukums, kurā ērti var nokļūt arī cilvēki ar kustību traucējumiem. Ir vērts ieskatīties arī uzstādītajā informatīvajā stendā, kurā var iepazīties gan ar Staldzenes stāvkrasta ģeoloģiskajiem datiem, gan uzzināt par tuvākajiem apskates vērtajiem objektiem jūras krastā.

Pludmalē uzstādīts apgaismojums

Ventspils pludmalē jau 24 gadus plīvo Zilais karogs, kas apliecina, ka pludmales labiekārtojums un ūdens kvalitāte atbilst Eiropā pieņemtajiem Zilā karoga pludmaļu standartiem. 1,2 kilometrus garās Zilā karoga pludmales labiekārtojuma uzlabošana - apgaismojuma uzstādīšana turpat divu kilometru garumā - sākās jau pagājušajā gadā un turpinājās šā gada pavasarī, lai, sākoties peldsezonai, apmeklētājiem būtu iespēja izbaudīt jaunos labiekārtojuma elementus. Zilā karoga pacelšana pludmalē tradicionāli tiek organizēta jūnija pirmajā sestdienā, kas šogad iekrita 4. jūnijā. Vienlaikus tika atklāts arī jaunais apgaismojums. Ventspils pašvaldības iestādes “Komunālā pārvalde” direktors Andris Kausenieks spriež, ka visvairāk apgaismojumu cilvēki varēs novērtēt rudenī un ziemā, kad tumsa iestājas agri. Visbiežāk tieši tumsa un nedrošības sajūta ir iemesls, kāpēc cilvēki atsakās no pastaigām gar jūras krastu. Turpmāk gan vietējie iedzīvotāji pastaigās gar jūru varēs doties jebkurā diennakts laikā un jebkurā gadalaikā.

Visvairāk apgaismojumu cilvēki varēs novērtēt rudenī un ziemā, kad tumsa iestājas agri. Visbiežāk tieši tumsa un nedrošības sajūta ir iemesls, kāpēc cilvēki atsakās no pastaigām gar jūras krastu. Turpmāk gan vietējie iedzīvotāji pastaigās gar jūru varēs doties jebkurā diennakts laikā un jebkurā gadalaikā / O.Jūra

Kā papildelements pludmales labiekārtojumā ir mazuļu pārtinamais galdiņš. Šis projekts tapis pēc iedzīvotāju iniciatīvas pilsētā īstenotās programmas “Mazulim draudzīga pilsēta” ietvaros. Faktiski tā ir no trīs pusēm nosegta kabīne ar pārtinamo galdiņu un soliņu mantu nolikšanai vai mazuļu barošanai ar krūti, ja mamma vēlas norobežoties no citu pludmales apmeklētāju acu skatieniem.

***Pielikums Neatkarīgā Ventspilī veidots no apmaksātām publikācijām.

Viens no šā gada jauninājumiem, kas nule uzstādīts Ventspils pludmalē, ir mazuļu pārtinamais galdiņš daļēji noslēgtā kabīnē, ko var izmantot arī mazuļu zīdīšanas laikā / Vizualizācija

Novados

Jūrskolas muzejs ir gandrīz vienīgais muzejs pasaulē, kurā ir piemineklis kartupeļu maisam. Muzeja dārzā aplūkojamas jūrskolas dibinātāju, veco Ainažu jūras vilku Jura Veides, Andreja Veides un Jāņa Miķelsona koka skulptūras, kā arī piemineklis kartupeļiem, ko ainažnieki pārdeva Pēterburgā, lai atvērtu jūrskolu. A. Veide šim mērķim bija atvēlējis vienu telpu savā kalpu mājā, kur tagad arī atrodas muzejs. Katru apmeklētāju, iegriežoties ceļā uz muzeju, sveicina no jūras dzelmes izceltā Ainažu ostas viļņlauža bāka.