Interesantākās un aizraujošākās vietas Talsos

Apkārt Talsu ezeram, kuru rotā gleznaina strūklaka, ved koka laipa. Šeit paveras skats uz Talsu vecpilsētu, Baznīckalnu, Pilskalnu un Ķēniņkalnu. © F64

5.lapa

Talsu pauguraine sapņotājiem

F64

Dabas parks „Talsu pauguraine” ietilpst Ziemeļkursas augstienes Vanemas paugurainē. Tas ir viens no Ziemeļkurzemes dabas apstākļu ziņā daudzveidīgākajiem apvidiem ar izteikti paugurainu reljefu un vairākiem nelieliem ezeriem. Dabas parka teritorija ir iezīmīga ar to, ka tās siluets - reljefa pacēlums ar mežiem - saskatāms no galvenajiem ceļiem, jau tuvojoties Talsiem. Tieši paugurainais reljefs ar savām īpatnībām nosaka ainavisko dažādību, turklāt tā vislabāk izteikta atklātajās, pārskatāmajās lauku kultūrainavās. Nozīmīgākās dabas vērtības - mozaīktipa ainava, izteiksmīgs reljefs, aizsargājamo augu biotopu, maz pārveidotas vecas ozolu, egļu un priežu audzes, introducēto sugu - dižskābāržu, baltegļu un duglāziju mežaudzes. Ainaviski izcila teritorija. Talsu pauguraine ceļotāju aicina mirkli pakavēties zaļajā dabas pasaulē, uzkāpt Ziemeļkurzemes augstākajā virsotnē - Kamparkalnā, pasapņot Sirds ezera un Sapņu ezera ūdensrožu ieskautajos krastos, izbaudīt mieru un klusumu „Jāņkalnu” māju apkārtnē, uzklausīt teikas un nostāstus par seniem un ne tik seniem laikiem.

Parka platība ir 3671 hektārs, un tas ietilpst triju Talsu novada pagastu teritorijās - Laidzes, Laucienes un Lībagu pagastā.

.

Novados

“Izglāb mani! Mums ir dots laiks – viens mēnesis… Aizkrauklē tiek likvidēta kaķu biedrība “Felida”, jo pašvaldību neinteresē šo kaķīšu liktenis,” tīmeklī atrodam sūru ierakstu un kaķu skumjās acis, kas lūdz – izglāb mani! Ikviens, kuram sirds krūtīs, zina, cik reizēm ir grūti izglābt dzīvniekus. Bet glābšanu mūsu mazie brāļi ir pelnījuši tikpat daudz kā cilvēki. Vienkāršāk, protams, ir novērsties. Kāda situācija ir Aizkrauklē – novēršanās vai palīdzība?