"Zelta mikrofons' un Mīlgrāve izraujas pirmie, "Gamma" atbild

© Ritvars Stankevičs

Ņemam popkorna turzas un kolas glāzes, iekārtojamies ērtāk krēslos – izskatās, ka abu (nē, divu!) Latvijas populārās mūzikas gada balvu rīkotāju komandas šogad mūzikas industrijai un tai tuvajiem cilvēkiem sagādās gana daudz intriģējošu un izklaidējošu brīžu.

Jau zināms “mikrofonu” sadales laiks un vieta

Aptuveni pirms mēneša Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) biedri kopsapulcē pieņēma lēmumu par jaunas neakadēmiskas mūzikas nozares balvas GAMMA (Gada augstākais mūsdienu mūzikas apbalvojums) rīkošanu, kas būtu kā alternatīva, bet varbūt pat nomaiņa, pašu LaIPA līderu asi kritizētajam “Zelta mikrofonam”. Līdzšinējās Gada balvas sejas Elitas Mīlgrāves pārstāvētā biedrība “Latvijas skaņu ierakstu producentu, izdevēju un izplatītāju apvienība” (LaMPA) nepalika atbildi parādā un paziņoja, ka turpinās “ZM” rīkošanu. Pagājis tikai mēnesis, un abām frontēm jau ir pārsteidzoši jaunumi.

Ritvars Stankevičs

Kad “ZM ‘2024” žūrija jau 13. jūnijā tika saukta uz pirmo “ZM ‘2025” sapulci, tas likās joks - parasti šāda pulcēšanās notiek oktobra sākumā. Taču Elitas Mīlgrāves komanda nolēmusi ķerties vērsim pie ragiem bez kavēšanās. “Ja tirgū ienāk “Lidl”, tad tāpēc taču “Rimi” nepārtrauc savu darbību!” ar šādu slidenu salīdzinājumu sapulcē klajā nāca Elita. Pirmie jaunumi bija kā no lielgabala: Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas “Zelta mikrofons’25” nominantu izziņošana plānota 18. decembrī, ceremonijas norises datums būs 2025. gada 18. janvāris, tā notiks Latvijas Nacionālajā teātrī. Ņemot vērā pasākuma norises agrāko laiku, arī žūrijas darbs tiks optimizēts termiņos.

Elitai palīgos uzmetas Glāzītis un enerģiskā Rakovska

Uzreiz interesi raisīja Elitas komanda - kuri būs palikuši ar “ZM”, bet kuri pārmetušies “Gammas” nometnē. LaMPA atbildību par “ZM” rīkošanu uzticējusi biedrības valdei - valdes priekšsēdētājam Uģim Higo Glāzītim-Āboltiņam (izrādās, ka tāds ir Latvijas Rokmūzikas asociācijas vadītāja Uģa Glāzīša pilnais vārds) un valdes loceklēm Elitai Mīlgrāvei un Agnesei Rakovskai (jeb Rozniecei). ““Zelta mikrofons” turpina darboties ar lielisku komandu un daudz svaigām, jaunām idejām, lai celtu Latvijas mūzikas popularitāti. Visiem kopā mums izdosies!” tā Uģis. Izskatās, ka Elita turpmāk tieši viņu deleģēs “ZM” vizītkartes lomai, pašai paliekot it kā ēnā, bet lielākā rosība gaidāma no Rakovskas - viņas enerģija salīdzināma ar hidroelektrostaciju pavasara palu laikā. Izskatās, ka arī palīgu komanda lielākoties būs no Agneses “Zvaigznāja” apcirkņiem.

Ritvars Stankevičs

LaMPA valde trīsbalsīgi apstiprināja, ka “ZM” centrēsies ap žūriju, kas joprojām būs šīs balvas galvenais spēks. Par žūrijas priekšsēdētāju atkārtoti un vienbalsīgi ievēlēja mūzikas kritiķi, mūziķi un žurnālistu Jāni Žildi - var teikt, ka viņam vienkārši pagarināja pilnvaras, jo citu kandidātu tāpat nebija. Pagaidām liels optimisms valda par žūrijas sastāvu, cerot uz “ZM ‘2024” ekspertiem teju pilnā sastāvā, jo šobrīd “nolēcis” esot tikai viens, vēl viens “nolecināts”, bet vienai kā LaIPA līderei nebūtu īsti lāgā sēdēt arī uz LaMPA balvas ķebļa.

Bērnu un jauniešu favorīti paliks bez nominācijas

Jau jūlija vidū plānota nākamā “ZM” žūrijas sapulce, kurā tiks detalizētāk spriests par dažādām niansēm, piemēram, saistībā ar nominācijām u.tml. jautājumiem, bet jau šobrīd izkristalizējušās dažas novitātes. Pirmā kritusī būs straumētāko ierakstu nominācija, kas, pēc Elitas stāstītā, “mikrofonos” esot uzradusies LaIPA pārstāvju uzstājības rezultātā. “Lai viņi tagad paši ņemas ar savām “Kastrācijām”, “Olām” un M***u senčiem!” izskanēja “gammistu” adresē (ne no Elitas mutes).

Patiesībā loģiski - ja “ZM” tiek pozicionēts kā ekspertu vērtējuma balva, tad straumētāko ierakstu topam, kuru turklāt ar savu interesi veido jaunākās paaudzes klausītāji, nav ar to nekāda sakara. Tāpat kā sponsoru virzīto “Tautas balsojuma” balvu, kuras uzvarētājam arī nesaprotamā kārtā līdz šim tika piešķirts “mikrofons” - tā paliks kā speciālbalva. Izskanēja versija radīt kaut ko līdzīgu “ZM” ierakstu bankai, kurā mūziķi jau savlaicīgi varētu iesniegt savus darbus, taču neguva atsaucību priekšlikums vērtēšanu veikt visa gada garumā. Šādas krātuves izveide ļautu daudz veiksmīgāk veikt žanrisko sadali, tāpēc ideja par to vēl netiek svītrota. Jāatgādina, ka “ZM” un tā tiešie priekšteči kā galvenais nacionāla mēroga apbalvojums mūzikas industrijā 2025. gadā norisināsies jau 29. reizi - prieks, ka tas nevaid miris.

Ģirts Ozoliņš/MN

“Gamma” nepaliek atbildi parādā un rīkos konkursu

“ZM” žūrijas krēsli vēl nebija īsti atdzisuši, kad sociālajos tīklos parādījās vēstis arī no otras nometnes - LaIPA padome bija spriedusi par “Gammas” organizēšanas jautājumiem. “Cita starpā pieņemts lēmums rīkot atklātu konkursu par izpildproducenta izvēli, zīmola izstrādi un konsultatīvās padomes izveidi no nozares organizācijām, lai nodrošinātu atklātu, pārskatāmu un profesionālu pieeju šādas nacionāla līmeņa balvas iedibināšanā,” informēja LaIPA. Par konsultatīvo padomi - tajā būs LaIPA padomes un LaIPA Kultūras un izglītības struktūrvienības (KI fonds) komisijas locekļi, izpildproducents un televīzijas ceremonijas producents. “Konsultatīvā padome nodrošinās procesa caurskatāmību, līdzekļu izlietojumu, kā arī organizatorisko un saturisko pusi, tostarp, piemēram, nomināciju izvēli, balsošanas kārtību, konkursa norises veidu u.c.,” norāda LaIPA. Par to, ka “Gammas” TV ceremonijas un tiešraides veidotāja būs pieredzējusī producente Ilze Jansone, šaubu nebija jau pirms mēneša, bet tagad LaIPA padome to apstiprinājusi, šo izvēli pamatojot ar “ņemot vērā ļoti īso sagatavošanās laiku”.

Ritvars Stankevičs

Un vēl: “LaIPA padome norāda, ka neakadēmiskās mūzikas nozarē ir liels pieprasījums pēc vienota nacionāla līmeņa nozares apbalvojuma, kas ievērotu galveno principu - “mūziķiem no mūziķiem”. Balva GAMMA ir nozares iniciatīva, zīmols, kas pieder pašiem autoriem, mūziķiem un producentiem, kuri arī novērtē un izceļ savu kolēģu veikumu nozarē.” Lai precizētu, tad “LaIPA padome uzsver, ka nozarē vienmēr ir bijušas un arī būs dažādas balvu ceremonijas - atsevišķu žanru, atsevišķu mediju un uzņēmēju pasākumi”, un “jāuzsver, ka balva GAMMA nekādi - ne tieši, ne netieši - nekonkurē ar citām, jau eksistējošām aptaujām, konkursiem vai publiskiem pasākumiem”.

Atliek vien piebilst, ka “ZM” un “Gamma” būs pagrūti “nekādi nekonkurēt ar citām, jau eksistējošām aptaujām, konkursiem vai publiskiem pasākumiem”, jo šīs balvas nebūs tikai divas (tāpēc arī šī teksta sākumā ir svītrota atruna “abas”) - diezgan droši, ka šogad atdzims arī prestižā Austras balva, par kuras norises laiku izvēlēts septembris un “Hanzas perons”…

Lasāmgabali

Saulgriežiem tuvojoties un to kontekstā vienmēr ir interesanti uzzināt, ko svētkos iecerējusi darīt apvienība “Tautumeitas” – kā zināms, grupas līdere Asnate Rancāne ir diplomēta etnomuzikoloģe. Pagājušajā gadā “Tautumeitas” pārsteidza ar to, ka ap saulgriežiem devās uzstāties prestižajā Glastonberijas festivālā – to būtu grūti atkārtot, taču arī šogad Asnatei ar komandu ir vērā ņemamas un pat pārsteidzošas novitātes.

Svarīgākais