TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

© Foto kolāža

3.lapa

Ārkārtējā situācija: nevakcinētajiem bez Covid-19 testa ārsta apmeklējums liegts

Pixabay.com

Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta datiem, Latvijā šobrīd 52 procenti iedzīvotāju nav vakcinēti pret Covid-19. Ja vien viņu dzīvībai nedraud briesmas vai veselības stāvoklis nav tik kritisks, lai ievietotu stacionārā, pie ārsta personas bez Covid-19 sertifikāta var tikt tikai tad, ja var uzrādīt negatīvu testu. Tiem, kuriem tests nav pa kabatai, atliek vien gaidīt līdz brīdim, kamēr veselības stāvoklis kļūst kritisks. Tiesībsarga ieskatā šis ir pareizs risinājums, kas palīdzēs mazināt Covid-19 izplatību.

Lai veicinātu potēšanos pret Covid-19, valdība pieņēmusi virkni ierobežojumu, kas skar tieši nevakcinētos, piemēram, aizliegumu iepirkties veikalos, kuros nepārdod pārtiku; nepiešķirt atvieglojumus braukšanai sabiedriskajā transportā utt. Šobrīd ir ierobežota arī personu, kurām nav Covid-19 sertifikāta, nokļūšana pie ārsta, jo, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, veselības aprūpes pakalpojumus sniedz personai, kurai ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Personām, kurām minētā sertifikāta nav, ārstniecības iestāde veic Covid-19 testu atbilstoši centra tīmekļvietnē publicētajam algoritmam, izņemot ieslodzīto veselības aprūpi, ko nodrošina ieslodzījuma vietās, kā arī izņemot gadījumus, kas noteikti Latvijas Republikai saistošos starptautiskajos līgumos.

Tajā pašā laikā, ņemot vērā, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NPMD) prioritāri patlaban dodas uz cilvēku dzīvībai bīstamiem izsaukumiem, aptuveni 100 cilvēku dienā tiek aicināti medicīnisko palīdzību, ja cilvēkam nav dzīvības briesmu, meklēt citviet, pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule. Tāpat šobrīd, medicīnā izsludinātās ārkārtas situācijas laikā, visi ārstniecības resursi tiek koncentrēti, lai nodrošinātu neatliekamo medicīnisko palīdzību, palīdzību akūtos gadījumos un Covid-19 pacientu ārstēšanu. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Ārkārtējā situācija: nevakcinētajiem bez Covid-19 testa ārsta apmeklējums liegts

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Lasāmgabali

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais