Interesantas un maz zināmas vietas Saldus novadā

© F64

6.lapa

Jaunauces pils pārvērtības

F64

Jaunauces vārds minēts jau 13. gs. kā Livonijas ordeņvalsts īpašums. Jaunauce savulaik bijusi gan valsts īpašums, gan privātmuiža. Aptuveni 150 gadus tā dēvēta par Mazauci. Hercogs Jēkabs atjaunoja Jaunauces nosaukumu. Laika gaitā muižas īpašnieki mainījušies. Kungu māja būvēta 19. gs. sākumā ampīra stilā grāfam K. J. F. fon Mēdemam.

F64

20. gs. sākumā arhitekts Makss Aleks fon der Rops veicis interjeru atjaunošanu. Tajā ir saglabājies vēlīnā klasicisma interjeru komplekss, lielākā 19. gs. sākuma krāšņu kolekcija (7 krāsnis) un Latvijā vienīgais autentiskais klasicisma stila kupola gleznojums. Samērā labi saglabājušās arī 9 muižas saimniecības ēkas. Ilgu gadus ēkā atradās Jaunauces pamatskola, no šī laika pilī saglabājušās un apskatei pieejamas ekspozīcijas „Skolas sols” un „Fizikas un ķīmijas kabinets”.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Lasāmgabali

Acīs riesās laimes asaras, kad lidmašīna pacēlās no Rīgas lidostas skrejceļa. Es atkal braucu uz savu mīļo Itāliju. Austiņās skanēja dziesma “Chi vediamo a casa”, latviski tas nozīmē – tiksimies mājās. Vienmēr, kad braucu uz Itāliju, ir bijusi sajūta, it kā es atgrieztos mājās.