TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

© Rūta Kalmuka/F64

4.lapa

Autonodokļi pārrakstīti līdz absurdam

Neatkarīgā

Iztaisoties par lielu klimata mīļotāju, valdošā koalīcija tā sagrozījusi šogad maksājamos autonodokļus, ka klimats var tikai smagi noelsties: jaunām mašīnām ar mikroskopiskiem motoriem, kas tikpat kā neatstāj nekādas pēdas atmosfērā, transporta ekspluatācijas nodoklis tiek palielināts, bet premium klasei un sporta mašīnām ar milzu motoriem būtiski samazināts. Pusotru gadu ilgusī muldēšana par klimatu noslēgusies ar dāsnu pakalpojumu bagātniekiem un kaitējumu vidusšķirai un trūcīgākai sabiedrības daļai.

Šā gada izmaiņas uzskatāmās tabulās apkopojusi “Auto asociācija”. Tā pati Andra Kulberga vadītā organizācija, kas kopīgi ar Aigara Kalvīša vadīto Krievijas gāzes tirdzniecības kantori lobēja autonodokļu grozījumus klimata vārdā. Viens, lai aizliegtu lietotu automašīnu importu un cilvēki būtu spiesti pirkt kredītā jaunas mašīnas ar mazākiem izmešiem. Otrs mēģināja panākt, lai valstī pirms autoparka elektrifikācijas vēl tiktu iziets gazifikācijas posms. Tātad vēl vairāk pieaugtu ar fosilo degvielu darbināmo auto skaits. Pa druskai no iecerētā izdevās abiem, taču galīgais rezultāts ir absurds.

“Auto asociācija” ir sagatavojusi brīnišķīgas ilustrācijas pusotru gadu ilgušajam Satiksmes ministrijas, valdības un Saeimas darbam. Lūk, viens piemērs. Grūti iedomāties mazāku, pieticīgāku un neglītāku automašīnu par “Nissan Micra”. Motora tilpums kā motociklam - 1 litrs. Pagājušajā gadā transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis tai bija 48 eiro, bet šogad tas ir palielināts līdz 90 eiro. Absolūtos skaitļus izsakot procentos, sanāk, ka nodokļa pieaugums ir 87,5%! Visu rakstu var izlasīt šeit:

Autonodokļi pārrakstīti līdz absurdam

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Lasāmgabali

Acīs riesās laimes asaras, kad lidmašīna pacēlās no Rīgas lidostas skrejceļa. Es atkal braucu uz savu mīļo Itāliju. Austiņās skanēja dziesma “Chi vediamo a casa”, latviski tas nozīmē – tiksimies mājās. Vienmēr, kad braucu uz Itāliju, ir bijusi sajūta, it kā es atgrieztos mājās.

Svarīgākais