Neatkarīgās pērn lasītākie raksti

© Neatkarīgā

16.lapa

Pierobežā dzīvojošie izvēlas iepirkties Lietuvā

27.06.2020

SCANPIX

Lielai daļai Auces un tuvākās apkaimes iedzīvotāju iepirkšanās tuvajā Lietuvas pilsētā Naujoji Akmenē ir regulāra ikdienas sastāvdaļa. Lai arī Aucē ir gana daudz pārtikas veikali, arī degvielas uzpildes stacija, tomēr izvēle ir par labu Lietuvai. Kāpēc? Atbilde, domājams, visiem zināma - kaimiņos ir lētāk. Neatkarīgā nolēma veikt nelielu eksperimentu - vai patiesi ietaupījums ir tik būtisks, lai vismaz reizi nedēļā mērotu ceļu uz Lietuvu.

Auci un Naujoji Akmeni šķir aptuveni 15 kilometri, līdz ar to brauciens ilgst maksimums 20 minūtes. Gan Latvijā, gan Lietuvā nopērkam deviņus produktus: baltmaizi, pienu, krējumu, cukuru, sviestu, rīsus, makaronus, eļļu, sieru. Tilpumā un svarā identiskus produktus, izņēmums ir vienīgi makaroni un rīsi. Lietuvā tiek nopirkta 400 gramus smaga makaronu paciņa, bet Latvijas veikalā pieejams tik 500 gramu iepakojums. Rīsi Lietuvā - 400 grami, Latvijā - 500 grami. Netiek pirktas akcijas preces, bet izvēlētas lētākās no pieejamā klāsta.

Visi iegādātie deviņi produkti ir lētāki Lietuvā - daži par 10 centiem, bet citiem cenu atšķirības ir daudz būtiskākas, piemēram, Naujoji Akmenes veikalā makaroni maksā 20 centi, Aucē - 85 centi, rīsi Akmenē - 49 centi, Aucē - 1,09 eiro, siers - attiecīgi 1,19 un 1,99 eiro, eļļa - 1,05 eiro un 1,99 eiro. Gala rezultātā Lietuvas veikalā par pirkumu jāmaksā 6,18 eiro, taču tā kā ir klienta karte - 18 centi lētāk, Latvijas veikalā jāšķiras no nepilniem 10 eiro (9,97 eiro). Visu rakstu var izlasīt šeit:

Pierobežā dzīvojošie izvēlas iepirkties Lietuvā

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Lasāmgabali

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais