Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 7. līdz 13. novembrim

© Publicitātes foto

8.lapa

Eiropas Mākslas kino diena kinoteātros «K. Suns» un «Splendid Palace»

Svētdien, 8. novembrī, Eiropas kinoteātri atzīmēs «European Arthouse Cinema Day». Šī tradīcija tika iedibināta, lai pievērstu uzmanību Eiropas kino daudzveidībai un kino personībām, kas strādā dažādās valstīs.

*«Kino galerija«/«K. Suns» sadarbībā ar Norvēģijas Karalistes vēstniecības atbalstu piedāvā filmu programmu un diskusiju par Ziemeļvalstu kino «Norvēģijas skats»:

-pulksten 16.30 - diskusija par Ziemeļvalstu kino. Piedalās kino esejiste Daniela Zacmane un antropologs Māris Prombergs. Filma - «Sieviete lauva»/«Løvekvinnen». Režisore: Vibeke Idsøe.

Krāšņā lielbudžeta darbā var no sirds just līdzi citādībai, kā arī iepazīt norvēģu pilsētiņas dzīvi 20. gadsimta sākumā. Pārlaicīgs stāsts par vispārcilvēciskām vērtībām, citādību, atstumtību, vajadzību justies pieņemtam un neļaušanu sevi iznīcināt.

Pieteikšanās uz bezmaksas seansu

Vietu skaits ierobežots.

-pulksten 19.30 - «Karaļa lēmums»/«Kongens Nei». Režisors: Erik Poppe.

Klasiski veidota stāsta līnija un precīzs vēsturiskais fons. 1940. gada aprīlis. Vācijas karaspēks izvirza Norvēģijas karalim ultimātu: padodieties vai mirstiet! Pēc trim dienām karalis pieņem savu galīgo lēmumu. Viņš atsakās kapitulēt, kaut gan tas var maksāt dzīvību viņam pašam, viņa ģimenei un norvēģu tautai.

Pieteikšanās uz bezmaksas seansu

Vietu skaits ierobežots.

*Kinoteātrī «Splendid Palace» šajā dienā būs iespēja noskatīties četras šī brīža aktuālās «arthouse» kino filmas, kas guvušas skatītāju un kino profesionāļu atzinību Latvijā un Eiropā. Turklāt seansu sākums un beigas ir saplānotas tā, lai interesenti varētu noskatīties tās visas un uz vienu dienu iejusties sava veida festivāla gaisotnē.

-pulksten 13 - «Alise» («Alice, 2020, Francija, Lielbritānija, Austrālija) (attēlā).

Alise ir sieva un māte, viņai ir laimīga dzīve, līdz kādā jaukā dienā viss pilnībā mainās. Vīrs nozog viņas naudu un pamet viņu ar dēlu. Alisei atliek izmisums un bailes, turklāt viņai draud atņemt māju. Cenzdamās izdzīvot, viņa saprot, ka vienīgā iespēja, kā nopelnīt labu naudu, ir kļūt par prostitūtu.

-pulksten 15.30 - «Itālijas atmiņas» («Made in Italy», 2019, Apvienotā Karaliste).

Sirds silta komēdija par bohēmisko mākslinieku Robertu, kurš atgriežas gleznainajā Toskānā, lai kopā ar dēlu Džeku steidzami pārdotu māju, ko viņi mantojuši no mirušās sievas. Roberta neprasme veikt remontdarbus saved viņus kopā ar košiem vietējā ciemata iedzīvotājiem, savukārt Džekam mājas stāvoklis atgādina zudušās atmiņas par laimīgākiem laikiem kopā ar māti. Kopīgi atjaunojot villu līdz tās iepriekšējai spozmei, uzlabojas arī iepriekš atsvešinātās Roberta un Džeka savstarpējās attiecības.

-pulksten 18 - «Ar mīlestību, Aznavūrs» («Le regard de Charles», 2019, Francija).

Pāris gadus pēc mākslinieka nāves senais ģimenes draugs Marko di Domeniko samontēja dokumentālo filmu, atklājot reti kam zināmu dziedātāja talantu. Ar Edītes Piafas dāvāto kinokameru viņš filmējis savu dzīvi un ceļojumus.

-pulksten 20 - «Šarlatāns» («Charlatan», 2020, Čehija).

Vēsturiska drāma, kas pēta un interpretē Jana Mikolāšeka (1889-1973) sarežģīto likteni un personību. Viņš uzskata, ka dara tikai to, ko daba ļauj viņam un ko Dievs ļauj dabai. Tomēr necieš nevarību un it visu, kas nesaskan ar priekšstatu par sevi kā godājamu un neaizskaramu cilvēku. Spēcīgās emocijas, ko raisa šī filma, spēj dzesēt tikai atziņa, ka attiecības ar savu nāvi kārtojamas mūža garumā.

*Pasākuma iniciatīva nāk no Eiropas organizācijām «CICAE ART Cinema» un «Europa Cinemas», kas jau vairāku gadu desmitu garumā mērķtiecīgi atbalsta un apvieno filmu izrādītājus, kas strādā ar Eiropā veidotajām filmām un izplata tās ārpus nacionālo ražotājvalstu robežām.

Pagājušajā gadā projektā iesaistījās 37 valstis un filmas tika rādītas 620 kinoteātros.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Lasāmgabali

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais