Neatkarīgā iesaka: TOP10 notikumi kultūrā no 10. līdz 16. oktobrim

© Publicitātes foto

9.lapa

Leļļu teātra lelles Daugavgrīvas cietoksnī

Daugavgrīvas cietokšņa Dienvidu kazemātā (Rīgā, Birzes ielā 2) aplūkojama izstāde «Vilnis. Lelles. Patvērums». Tās ir teātra mūžu nokalpojušās lelles, kas patvērumu radušas Bolderājā pie leļļu meistara un butafora Viļņa Jēkabsona.

Lai izgaismotu neparastu bolderājiešu dzīvesstāstus, biedrība «Bolderājas grupa» līdz gada nogalei iecerējusi izveidot trīs izstādes projekta «Kopienas muzeja radošā darbība Daugavgrīvas cietoksnī» ietvaros. «Vilnis. Lelles. Patvērums» ir pirmā šī cikla izstāde. kas tapusi Vilnim Jēkabsonam sadarbojoties ar Bolderājas grupu un Latvijas Leļļu teātri.

Leļļu meistars Vilnis Jēkabsons vairāk nekā 35 gadus veidojis lelles visdažādāko stāstu un pasaku iestudējumiem Latvijas Leļļu teātrī.

«Pēc gara un skaista skatuves mūža daļa no lellēm atgriežas pie sava «Karlo tētiņa», kurš no darba brīvajā laikā rūpējas, lai viņa meistardarbu vecumdienas paietu godpilni. Dažām vajadzīga «ārsta»palīdzība, lai sakoptu izrāžu laikā gūtos nobrāzumus un sasitumus, iekustinātu iestrēgušas locītavas vai čīkstošos kaulus. Citām pietiek ar siltu, mājīgu mitekli, kur atpūsties no prožektoru gaismām. Taču reizēm arī šīs lelles sailgojas pēc cilvēkiem un sarunā ar savu meistaru, ka laiks saposties kādai iziešanai sabiedrībā. Tā arī šoreiz Latvijas Leļļu teātra dzimšanas dienai par godu Vilnis Jēkabsons savas lelles nolēmis izvest pie skatītājiem, lai kaut uz brīdi tās atkal sajustos uzmanības centrā - kā toreiz, kad zālē cēlās priekškars un bērni aizrautībā aizturēja elpu...

*Izstāde būs atvērta katru oktobra sestdienu, svētdienu no pulksten 10 līdz 16. Ieeja - bez maksas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Lasāmgabali

Acīs riesās laimes asaras, kad lidmašīna pacēlās no Rīgas lidostas skrejceļa. Es atkal braucu uz savu mīļo Itāliju. Austiņās skanēja dziesma “Chi vediamo a casa”, latviski tas nozīmē – tiksimies mājās. Vienmēr, kad braucu uz Itāliju, ir bijusi sajūta, it kā es atgrieztos mājās.

Svarīgākais