Neatkarīgā iesaka: TOP10 notikumi kultūrā no 10. līdz 16. oktobrim

© Publicitātes foto

10.lapa

Brīnumpasaka «Punduris Gardeguns» virtuālā iestudējumā

Publicitātes foto

Pasakas autoram un režisoram Valdim Pavlovskim sadarbojoties ar Sirsnīgo Briseles latviešu teātri (sBLT)*, ir tapusi mīļa klausāmpasaka «Punduris Gardeguns» - virtuālā izrāde, ko papildina krāšņas ilustrācijas.

Luga «Punduris Gardeguns» rakstīta pēc Vilhelma Haufa pasakas motīviem, un režisors Valdis Pavlovskis to iestudējis otro reizi. Iepriekš tā iestudēta pirms 20 gadiem Jaunatnes teātrī.

Izrāde tapusi šā gada pavasarī, kad Valdis Pavlovskis sāka strādāt ar sBLT aktiermeistarības nodarbībās. To noslēgumā režisors piedāvāja iestudēt savu bērniem sarakstīto lugu, un tā sākās aizraujošs darbs pie izrādes visai neierastā formātā: režisors ar aktieriem strādāja attālināti jeb tiešsaistē, jo ceļošanas ierobežojumi neļāva tikties klātienē. Arī teātra aktieri nevarēja sanākt kopā, jo pavasarī Beļģijā bija pilnīgs pulcēšanās aizliegums, arī visu vasaru un pat šobrīd valstī ir ļoti strikti noteikumi vīrusa ierobežošanas nolūkos.

Izrāde interaktīvā veidā ir sākusi ceļu pie skatītājiem. Izrādes audio daļu papildina īpašas ilustrācijas un video, kuru autore ir teātra aktrise un māksliniece Kristīna Lange. Klausoties pasaku, bērni un pieaugušie var nodoties izrādes tēlu izkrāsošanai.

Brīnumpasaka «Punduris Gardeguns» vēsta par neticamiem notikumiem, par labo un ļauno, par to, ka labi darbi un silta sirds spēj uzvarēt ļaunumu, ka skaistais ne vienmēr ir labs un neglītais - ne vienmēr ļauns. Pasaka beidzas laimīgi, ļaujot klausītājam atkal noticēt brīnumiem un labajam.

Lomās: Dace Rubene, Ieva Brinkmane, Lāsma Alberga, Santa Graudiņa, Kristīna Lange, Sanita Karāle, Velta Cikina, Jānis Malzubris, Zane Birzniece, Māris Stuļģis, Lauma Rode, Armands Ameters, Liāna Ametere un Dace Kalniņa.

Mūzikas autors - Boriss Rezņiks.

Klausāmpasaka «Punduris Gardeguns» atrodama šeit

Krāsojamās lapas atrodamas šeit

*sBLT ir 2005. gadā Briselē dibināts amatierteātris. Katru gadu teātris iestudē vismaz trīs izrādes, un viena no tām allaž paredzēta tieši bērniem. Teātris parasti iestudē latviešu autoru darbus vai rada autorizrādes. Kopš 2011. gada tā vadītāja ir Andra Baltmane. Teātris regulāri dodas viesizrādēs uz kaimiņvalstīm - Vāciju, Nīderlandi, Luksemburgu - un piedalās diasporas amatierteātru festivālā «LAIPA».

Lasāmgabali

Acīs riesās laimes asaras, kad lidmašīna pacēlās no Rīgas lidostas skrejceļa. Es atkal braucu uz savu mīļo Itāliju. Austiņās skanēja dziesma “Chi vediamo a casa”, latviski tas nozīmē – tiksimies mājās. Vienmēr, kad braucu uz Itāliju, ir bijusi sajūta, it kā es atgrieztos mājās.

Svarīgākais