Neatkarīgā iesaka: TOP10 notikumi kultūrā no 10. līdz 16. oktobrim

© Publicitātes foto

6.lapa

Borisa Bērziņa lapaspuses Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 4. stāva galerijā skatāma izstāde «Boriss Bērziņš. Lapaspuses», kas veltīta mākslinieka Borisa Bērziņa (1930-2002) 90. jubilejai un iepazīstina ar neparastiem artefaktiem no viņa apjomīgā mantojuma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājumā.

Izstādē aplūkojami mākslinieka zīmējumi un skices grāmatās, žurnālos, uz reprodukcijām, skrejlapām, aploksnēm un citiem ikdienišķas informācijas un tekstu nesējiem.

Pašizpausme piezīmju veida zīmējumos māksliniekam palīdzēja attīstīt pēkšņi radušās iztēles ainas un idejas, tā bija daļa no viņa dzīves uztveres un kļuva par ieradumu mūža garumā. Darbi, bieži bez nosaukuma un datējuma, atspoguļo radošā procesa izpausmes, kas līdz šim izstādēs redzētas reti. Tie ir atjautīgi un spontāni zīmējumi, viegli ieskicējumi un tekstu pieraksti, kas ataino dzīves pētīšanā uztvertās smalkās un reizēm arī ironiski ietonētās nianses.

Grāmatām gleznotāja, grafiķa, zīmētāja un pedagoga Borisa Bērziņa dzīvē un daiļradē vienmēr bijusi liela loma - bērnībā ar aizrautību skatītas tēva atnestās mākslas grāmatas, pētīti, kopēti un jaunradīti sižeti, bieži savus uzmetumus vai pierakstus veicot turpat uz reprodukcijām vai tekstu lappusēs.

*Izstāde apskatāma līdz nākamā gada 31. janvārim LNB darba laikā. Ieeja bez maksas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Lasāmgabali

Acīs riesās laimes asaras, kad lidmašīna pacēlās no Rīgas lidostas skrejceļa. Es atkal braucu uz savu mīļo Itāliju. Austiņās skanēja dziesma “Chi vediamo a casa”, latviski tas nozīmē – tiksimies mājās. Vienmēr, kad braucu uz Itāliju, ir bijusi sajūta, it kā es atgrieztos mājās.