Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 12. – 18. septembrim

© Publicitātes foto

7.lapa

Ģirta Jakovļeva jubileja kinoteātrī «Splendid Palace»

Publicitātes foto

Otrdien, 15. septembrī, pulksten 18 kinoteātra «Splendid Palace» Mazajā zālē notiks sarīkojums, kas veltīts Latvijas Nacionālā teātra aktiera Ģirta Jakovļeva 80 gadu jubilejai un kurā būs iespēja satikt jubilāru un viņa kino kolēģus.

Latvijas Kinematogrāfistu savienības rīkotajā pasākumā tiks demonstrēta režisora Andra Rozenberga spēlfilma «Dvēseles aizvējā» (studija «Alko», 1990). Tā ir pārmaiņu laika filma, kurai īsta ekrāna dzīve neizdevās, jo sāka brukt kino ražošanas un izplatīšanas sistēma. Tas ir stāsts par mīlestību, kas veidots kā mīlas trīsstūris. Filmas varoņi ierauti dzīves virpulī, un kaut neliela atelpa rodas tikai šajā dvēseles aizvējā - mīlestībā. Tā viņus paceļ garīgi un maina uz labu, tā kļūst par pakāpienu viņu turpmākajā dzīvē.

Scenārija autors ir Valērijs Todorovskis, operators - Miks Zvirbulis, māksliniece - Ināra Antone, komponists - Juris Karlsons. Ģirta Jakovļeva tuvākie ekrāna partneri šajā filmā ir pazīstamā Krievijas aktrise Valentīna Teļičkina, slavenais aktieris un režisors Vladimirs Meņšovs, Regīna Razuma un citi.

Ģirta Jakovļeva radošajā kontā ir daudzas spožas lomas uz skatuves un filmās - no kinodebijas Adas Neretnieces spēlfilmā «Tava laime» (1960) līdz jaunākajām lomām filmās «Džimlai-rūdi-rallalā» (2014) un «Blakus» (2019). Latvijas kinovēsturē paliek Ģirta Jakovļeva lomas filmās «Nāves ēnā» (1971), «Peterss» (1972), «Pūt, vējiņi!» (1973), «Uzbrukums slepenpolicijai» (1974), «Zobena ēnā» un «Ezera sonāte» (1976), «Atcerēties vai aizmirst» un «Ilgais ceļš kāpās» (1981), «Aizaugušā grāvī viegli krist» (1986) un citās.

*Ieeja brīva, reģistrējoties pa tālr. 26440470 vai e-pastā: kinosavieniba.info @gmail.com.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Lasāmgabali

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais