Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 5. līdz 11. septembrim

© Publicitātes foto

7.lapa

Pētera Vaska mūzikas festivāls

Svētdien, 6. septembrī, koncertzālē «Cēsis» notiks tradicionāli pavasarī gaidītais «Pētera Vaska mūzikas aprīlis».

«Pētera Vaska mūzikas aprīļa» svētdiena iesāksies ar kino seansu pulksten 14, kurā klātesošs būs arī filmas mūzikas autors komponists Pēteris Vasks. Režisora Čārlija Pola filma «Pravietojums» («Prophecy», 2019) ir vēstījums par skotu mākslinieka Pītera Hausona lielās un apokaliptiskās gleznas «Pravietojums» tapšanu. Filmā ārkārtīgi liela nozīme ir mūzikai, ko, norobežojoties no ielas trokšņiem, klausās gleznotājs.

Dienas turpinājumā gaidāmi divi savstarpēji saistīti notikumi: pulksten 16 koncertzāles mākslas galerijā tiks atklāta latviešu ainavu vecmeistara, Vilhelma Purvīša skolnieka Arija Skrides darbu izstāde, kurā būs eksponēti darbi no Skrides fonda kolekcijas un privātkolekcijām, kas noskaņās ir tuvi Pētera Vaska dabas iedvesmotajai mūzikai. Savukārt pulksten 19 sekos mākslinieka mazmeitas - Vācijā dzīvojošās Baibas Skrides - koncerts kopā ar izcilo pianistu Vestardu Šimku un orķestri «Sinfonietta Rīga» diriģenta Normunda Šnē vadībā (attēlā).

Koncertā būs iespēja dzirdēt Pētera Vaska «Vox Amoris» un «Fruit of Silence», kā arī komponista idejisko, garīgo domubiedru - Arvo Pērta, Erki Svena Tīra un Viļņa Šmīdberga skaņdarbus.

«Mīlestība bija un ir, un tā nekad nebeigsies. Manuprāt, solo vijole un stīgu orķestrim ir labākais sastāvs mīlestības stāsta izdziedāšanai. Viendaļīgā kompozīcija iesākas ar klusinātu stīgu tremolo. Tad ieskanas vijoles solo - jautājot, meklējot, līdz tā izplaukst plašā kantilēnā, kuru balsta klusināts stīgu orķestra skanējums. Ceru, ka «Vox amoris» uzrunās klausītājus un pasauli un darīs mīlestībai kaut nedaudz atvērtāku,» piebilst komponists Pēteris Vasks.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Lasāmgabali

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais