Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 5. līdz 11. septembrim

© Publicitātes foto

10.lapa

Dzeja dziedē un vientulība atkāpjas

Latvijā jau 55. reizi norisināsies Dzejas dienas. Rīgā tās tiks atzīmētas ar vērienīgu starptautisku dzejas festivālu «Dzejas dienas 2020», kas no 4. līdz 13. septembrim pulcēs gan pašmāju dzejniekus un atdzejotājus, gan autorus no kaimiņvalstīm.

Šā gada festivāla sauklis - «Dzeja dziedē», kas aicinās paraudzīties gan uz šo notikumu, gan dzeju kā indivīdu un sabiedrību dziedējošu fenomenu.

«Dzeja dziedē. Iespējams, tu to vēl neesi piedzīvojis, bet ir tāds brīdis, kad dzejolis nostrādā. Tajā brīdī atkāpjas vientulība, un tu pēkšņi esi kopā - ar autoru, apkārtējiem un sevi pašu. Mēs esam trenēti dzīties pēc dzīves rezultātiem, bet dzeja apstādina un atgādina - tu neesi viens, mēs tevi dzirdam un saprotam. Tad nobrūk uzceltās sienas, tu attopies tīrs, godīgs, ievainojams un skaists, un dzīves ievilktās brūces var dzīt. Nāc paklausīties,» teikts šā gada festivāla manifestā, kura autors ir dzejnieks un Dzejas dienu padomes loceklis Henriks Eliass Zēgners.

Starptautisko noti festivāla programmā šogad iekrāsos mūsu kaimiņi no Baltijas valstīm: dzejnieki Aistis Žekevičius, Dovile Kuzminskaite, Eugenijs Ališanka no Lietuvas un Elo Vīdinga, Trīna Paja un Kristians Haljaks no Igaunijas.

Festivāla noslēgumā - 13. septembrī pulksten 15 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā -

tiks pasniegta Dzejas dienu balva kādam no jau šobrīd zināmajiem nominantiem.

*Festivāla centrālajā programmā Rīgā ieplānoti vairāk nekā 30 pasākumi, ar tiem iepazīties un izvēlēties sev tuvākos iespējams Dzejas dienu mājaslapā www.dzejasdienas.com un «Facebook» lapā.

*Ieeja visos festivāla pasākumos ir bez maksas.

Lasāmgabali

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais