Neatkarīgā iesaka: TOP10 notikumi kultūrā no 27. jūnija līdz 3. jūlijam

© Publicitātes

8.lapa

Pēterdienas svinības Kurmenē

Publicitātes

«Kad Jāņi būs nosvinēti, ugunskuri izdzisuši, pa īstam aizdegsimies Pēteros, ļaujot šim laikam mūs piepildīt, iedvesmot un nostiprināt mūsos ilgas būt dzīviem. Degt un dzīvot šai mīlestībā, būt par gaismu, par spēku un svētību visiem, kas mums ir līdzās,» aicina Kurmenes katoļu baznīcas prāvests Andrejs Mediņš.

Vecumnieku novada Kurmenē jau aizsākušās un līdz pat 5. jūlijam ilgs Pēterdienas svinības, kas veltītas ievērojamam notikumam - Kurmenes katoļu baznīcas 150 gadu jubilejai.

Svētā Pētera Romas katoļu baznīcas pirmsākumi Kurmenē ir cieši saistīti ar grāfu Pēteri Komarovski, kad jau tolaik plaši tika atzīmēta Pēterdiena. Kopš seniem laikiem Pēterdiena tai pusē bijuši gada lielākie svētki, daudz iecienītāki nekā Jāņi. Mūsdienās svinības ir kļuvušas par neoficiālu pagasta salidojumu, kad no visas Latvijas sabrauc arī bijušie kurmenieši.

Sākotnēji Kurmenē bijusi 1774. gadā barona Volfa celta koka kapliča, kuras vietā jaunais īpašnieks Pēteris Komarovskis 19. gadsimta sākumā uzbūvēja koka baznīcu. 1870. gadā uzcelta Svētā Pētera un Pāvila katoļu baznīca, kas joprojām ir saglabājusies.

Pēterdienas svinībās, kas ilgs no 25. jūnija līdz 5. jūlijam, būs plaša kultūras pasākumu programma, kurā katrai dienai būs sava tematika, lai ikviens Kurmenes iedzīvotājs un viesis atrastu sev tīkamo. Īpaši gaidīti būs koncerti, kuros uzstāsies iemīļoti mākslinieki:

* sestdien, 27. jūnijā, pulksten 20 - grupa «Dagamba»

* svētdien, 28. jūnijā, pulksten 16 - Renārs Kaupers un draugi, bet pulksten 19 - Pēterdienas koncerts ar folkloras kopu «Tīrums», JDK «Vanadziņi», Latvijas Nacionālā teātra aktieriem Mariju Bērziņu, Mārci Maņjakovu un komponistu Valdi Zilveri, un deju mūzikas grupu «Laika upe»

* pirmdien, 29. jūnijā, pulksten 16 - Sv. Pētera dienas svētku liturğija un Arņa Medņa rokmesas pirmatskaņojums

* ceturtdien, 2. jūlijā, pulksten 21- Jaunā Rīgas teātra aktiera Viļa Daudziņa monoizrāde «Plūdonis un Upes dievs»

* sestdien, 4. jūlijā, pulksten 21 - DJ Toms Grēviņš.

* svētdien, 5. jūlijā, pulksten 12 - komponists Uldis Marhilevičs un dziedātāja Antra Stafecka

*Ieeja pasākumos būs par ziedojumiem Kurmenes baznīcas atjaunotnei.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Lasāmgabali

Acīs riesās laimes asaras, kad lidmašīna pacēlās no Rīgas lidostas skrejceļa. Es atkal braucu uz savu mīļo Itāliju. Austiņās skanēja dziesma “Chi vediamo a casa”, latviski tas nozīmē – tiksimies mājās. Vienmēr, kad braucu uz Itāliju, ir bijusi sajūta, it kā es atgrieztos mājās.

Svarīgākais