Pensiju indeksācijā neņems vērā darba stāžu – pensijas palielinās visiem vienādi

© Depositphotos.com

Pensiju indeksācijā šogad ņems vērā tikai vienu indeksu, jo atšķirībā no iepriekšējā gada apdrošināšanas iemaksu algu summas reālais pieaugums 2022. gadā ir bijis mazāks par nulli jeb negatīvs, tāpēc tas nav ietverts indeksa aprēķinā.

Algas nepieaug, slikti pensijām

Pensiju likumā noteikts, ka pensiju indeksāciju veic reizi gadā, izmantojot faktisko patēriņa cenu indeksu (inflācijas rādītāju) par 12 mēnešu laika posmu un apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem. Pensiju indeksācija atkarīga no cenu kāpuma un vidējās sociālās apdrošināšanas algas palielinājuma.

Pēc pagājušā gada salīdzinoši vērienīgās indeksācijas, kas, protams, bija saistīta ar augstu inflāciju, šis rudens senioriem varētu likt vilties. Cenu kāpumu seniori joprojām izjūt diezgan smagi, un pensijas palielinājums nesniegs mierinājumu. Atbilstoši inflācijas kāpumam pensijas tiks indeksētas, taču šogad netiks izmantoti algas palielinājuma procenti, jo algas neesot palielinājušās.

Labklājības ministrija norāda, ka “šogad situācija ir atšķirīga no iepriekšējiem gadiem”. Tā kā pagājušā gada augstās inflācijas dēļ apdrošināšanas iemaksu algu summas reālais pieaugums 2022. gadā ir bijis mazāks par nulli jeb negatīvs, tad tas nav ietverts indeksa aprēķinā, un šogad indeksu veido tikai faktiskais patēriņa cenu indekss, kas noteikts par laikposmu no 2022. gada 1. augusta līdz 2023. gada 31. jūlijam. Tāpēc vecuma pensiju indeksācijā neatkarīgi no cilvēka uzkrātā apdrošināšanas stāža tiks piemērots viens indekss - faktiskais patēriņa cenu indekss.

Šajā gadā visām valsts pensijām - vecuma, izdienas, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma pensijām un atlīdzībām - 1. oktobrī tiks piemērots indekss 1,0640.

Darba stāžs diemžēl neietekmēs indeksāciju

Labklājības ministre Evika Siliņa gan cenšas būt pozitīvi noskaņota un norāda, ka, ”aprēķinot indeksācijas koeficientu, ir ņemta vērā inflācija gada griezumā, kas ar katru mēnesi samazinās”.

Šajā gadā tiks pārskatītas pensijas un atlīdzības vai tās daļas apmērs, kas nepārsniedz 609 eiro, tas ir, 50 procenti no iepriekšējā kalendārā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī. Tas nozīmē, ka tiks indeksēts viss pensijas un atlīdzības apmērs, ja tas nepārsniedz 609 eiro, bet tām pensijām un atlīdzībām, kuras ir lielākas par 609 eiro, indeksēs daļu no piešķirtās summas - šos 609 eiro. Palielinājums būs atkarīgs no pensijas vai atlīdzības apmēra. Izņēmums ir politiski represētie, cilvēki ar 1. grupas invaliditāti un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, kuriem indeksēs visu pensijas apmēru.

Gan personām ar apdrošināšanas stāžu līdz 29 gadiem, gan tiem, kuriem pensija piešķirta par darbu kaitīgos un smagos vai sevišķi kaitīgos un sevišķi smagos darba apstākļos, gan personām ar stāžu no 30 līdz 39 gadiem, gan personām ar stāžu no 40 līdz 44 gadiem, gan personām ar stāžu no 45 gadiem un vairāk - visiem piemēros vienādu indeksu 1,0640. Tas nozīmē, ka atšķirībā no iepriekšējiem gadiem indeksācijā faktiski darba stāžs netiks ņemts vērā, lai gan par to daudzus gadus cīnījās seniori - lai pensionāriem, kuriem ir liels darba stāžs, pensija vismaz ar indeksācijas palīdzību pieaugtu būtiskāk. Jāatgādina, ka pagājušajā gadā bija četri dažādi indeksi, piemēram - ja apdrošināšanas stāžs bija līdz 29 gadiem, indekss bija 1,2287, bet, ja stāžs ir 45 un vairāk gadi, indekss bija lielāks - 1,2369.

Labklājības ministrija piedāvā arī skaidrojumu ar piemēru. Ja vecuma pensijas piešķirtais apmērs ir 450 eiro, tad gan senioram ar apdrošināšanas stāžu līdz 29 gadiem, gan senioram ar apdrošināšanas stāžu virs 45 gadiem no oktobra pensijas apmērs būs 478,80 eiro (tātad par 28,80 eiro lielāks).

Piemaksas indeksēs arī ar vienu indeksu

Arī piešķirtās piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijas par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, šogad indeksēs, piemērojot tikai faktisko patēriņa cenu indeksu. Indeksējot piemaksu, indeksu piemēros piemaksai - 1,43 eiro par katru apdrošināšanas stāža gadu līdz 1995. gada 31. decembrim - un piemaksas apmēram - 2,14 eiro par katru apdrošināšanas stāža gadu līdz 1995. gada 31. decembrim (lielāka pensiju piemaksa ir gadījumos, ja vecuma pensija piešķirta līdz 1996. gada 31. decembrim vai arī invaliditātes pensija piešķirta un vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamais vecums sasniegts līdz 1996. gada 31. decembrim).

Pensijas piemaksas apmērs, kas pašlaik ir 1,43 eiro un 2,14 eiro par vienu apdrošināšanas stāža gadu, tiks pārskatīts, piemērojot indeksu 1,0640. Turpmāk šo piemaksu apmērs būs 1,52 un 2,28 eiro par vienu darba stāža gadu.

Piemēram, senioram, kura piešķirtā vecuma pensija ir 450 eiro par kopējā apdrošināšanas stāža 45 gadiem un pie tās ir noteikta piemaksa 35,75 eiro (par 25 darba gadiem līdz 1995. gada beigām), no šā gada oktobra vecuma pensija būs 478,80 eiro un piemaksa pie pensijas - 38,00 eiro.

Izmaksās oktobrī

Indeksētās pensijas izmaksās oktobrī. Runājot par pensiju izmaksu, jāņem vērā, ka no kopējā pensijas un piemaksas apmēra var tikt ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kas samazinās izmaksājamo summu. Pensijas neapliekamais minimums šogad ir 500 eiro, tas nozīmē, ka pensiju līdz 500 eiro neapliek ar nodokli.

Izpēte

Kremļa propagandisti kārtējo reizi sākuši ciest sakāvi, kad diskusijās par iespējamu Polijas un Baltijas valstu kareivju nosūtīšanu uz Ukrainu dažādu atbalsta funkciju veikšanai Latvijas pusē iesaistījies viens no pasaules vadošajiem militārajiem videoblogiem.