Komentāri: Pensiju indeksācijā neņems vērā darba stāžu – pensijas palielinās visiem vienādi

Skaidrīte Kralliša

Bet vinīem tomēr palielināja!?-www.la.lv/saeima-nolemj...u-no-2023-gada

11.aug 2023 Atbildēt
gundega

Pareizi jo gadiem kundzēm kam 80 gadu ir lielas piemaksas piemēram apmēram 20 eiro tiem kam 70 gadi 10 eiro bet invalīdiem 2 eiro tā bija gadiem rezultāta ka Amerika 1932 gada daži iepērkas citi neiepērkas Liela starpība līdzīgām grupām nu nezinu .

11.aug 2023 Atbildēt
gundega

Piemēram kundze kam 10 gadus pieliek 20 eiro ir piemaksa 200 , kundze kam pielikts 10 eiro ir tikai 100 , bet 2 eiro ir 20 , ja jāpērk dārga pārtika vai zāles vai maksas ārsti tam ir būtiska nozīme .

11.aug 2023 Atbildēt
Jānis

Likuma Par valsts pensijām 26..pantā ierakstītais, ka pensijas indeksē ar 50% no sociālo iemaksu algas reālā pieauguma. LM uzskata, ka reālais algas pieaugums tiek aprēķināts, no algas atskaitot iepriekšējā gada inflāciju. CSP nosauc daudzus citus faktorus, kas ietekmē vidējās algas pieaugumu: darbaspēka pieprasījuma un piedāvājuma tendences darba tirgū; strukturālās izmaiņas darba tirgū, kad vienkāršo darba darītāju nomaina automāti, kas prasa daudz augstākas kvalifikācijas (un attiecīgi algas) darbaspēku - operatorus ar IT zināšanām; pieaug nodarbināto skaits valstī. Likuma Par valsts pensijām 26 panta otrās daļas izmaiņas ir veiktas 2000.gada 15. decembrī, nomainot līdz tam esošo 26.panta otrās daļas tekstu: pensijas indeksē ar 100% sociālo iemaksu algu pieaugumu. Neviens no labklājības ministriem nav varējis izskaidrot šo izmaiņu pamatojumu, bet neviens nav arī veicis analīzi, vai izmaiņas ir loģiskas. Un kāpēc jau 23 gadus saglabājas likumā noteiktie 50% no iemaksu algas, ja CSP dati liecina, ka Latvijā strauji pieaug pensionāru nabadzība. Pēc CSP datiem 2010.gadā 9,1%, bet 2020.gadā jau 44,6% pensionāru pensijas ir zem nabadzības riska robežas un pēc prognozēm 2023.gadā tādu pensionāru būs jau ap 74%.. Nabadzības riska robeža palielinās, pieaugot vidējai algai valstī. Secinājums: vidējās algas pieaugums valstī ir daudz straujāks, kā vidējās pensijas pieaugums. Atšķirībā no Igaunijas, kur pensiju indeksācijas koeficients atspoguļo arī vidējās algas pieaugumu valstī, Latvijā mēs redzam, ka 2023.g. notiek gluži pretējais: ja vidējā alga gada laikā pieaug par 12,3% jeb 160 eiro, tad vidējā pensija pieaugs par 6,4% jeb 33 eiro.

Un nevienam tas nerada jautājumu - cik ilgi tas turpināsies? Kamēr 90% pensionāru būs nabagi?

Arī I.Paparde par to klusē. Kam ja ne tā sauktai ceturtai varai par to būtu jāceļ trauksme.

11.aug 2023 Atbildēt
kuka

loti labs komentars. Tā arī ir. Atbildēt nevar, jo patiesa atbilde būs dziļī nepatīkama aprindām. Nav gribas neko darit- protams, politiskās gribas. Izskatās, ka bez aktīvas pilsoņu rīcības mēs nodzīvosimies līdz kaut kam ļoti sliktam. Var beigties ar to, ka valsts būs bankrotējusi, no kā vispār maksās pensijas tad ? Nu ko, laiks pajautāt, kada velna pēc mūsu budžetu tērē ierēdņu tūkstoši ??

11.aug 2023 Atbildēt
Andrejs Graveris-gravnieks

Katru dienu jauni procenti,domāju,ka gala rezultātā čiks vien sanāks ar to palielināšanu,Muldoņa Kariņš,sen jāpadzen ar sūdainu koku!!!

11.aug 2023 Atbildēt
Inese Busmane

Pilnīgi nepareizi koeficientam ir jābūt atkarīgam no darba stāža, atkal gribam visus pataisīt vienādus, kā var nolikt uz vieniem svara kausiem cilvēkus ar 48 gadu darba stāžu ar 20.

13.aug 2023 Atbildēt

Komentēt