Pjotra Avena ceļš caur ērkšķiem bez zvaigznēm

© Scanpix/Reuters

Latvijas kultūras ļaudis ar neslēptām skumjām dalās ziņā par atcelto klasiskās mūzikas festivālu “Riga-Jurmala”, ignorējot faktu, ka caur šo pasākumu vairākus gadus Krievijas interesēs brutāli pirkta Latvijas inteliģence. Maksātāji ir divi Kremlim tuvi oligarhi – Mihails Fridmans un Pjotrs Avens. Pēdējais ir tas pats, kam nule atņemts Triju Zvaigžņu ordenis un kam visticamāk noņems arī Latvijas Universitātes goda doktora statusu un Latvijas Republikas pilsonību. Nav ko atbalstīt iebrukumu Ukrainā.

Līdz 2014. gadam Krievijas elites izpriecām Jūrmalā tika organizēts festivāls “Jaunais vilnis”. Uz to brauca pamatā Krievijas estrādes sirmojošās slavenības. Pugačova, Galkins, Kobzons, Valērija, Gazmanovs u.c. Slavenības dziedāja, bet Krievijas miljardieri tikmēr dzēra un plānoja pasauli. Tad Krievija iebruka Ukrainā un okupēja Krimu. Sirmojošajām slavenībām nācās braukt uzstāties uz Sočiem, bet miljardieriem bija nepieciešama cita kulturāla platforma Jūrmalas apmeklējumam. Jo kurš tad brauc plānot pasauli uz Sočiem.

Pērlītes Latvijai

Šādu kulturālu platformu tad arī finansēja divi Kremlim tuvi miljardieri - Krievijas komercbankas “Alfa bank” un konglomerāta “Alfa group” īpašnieki Pjotrs Avens un Mihails Fridmans. Viņu abu vārdi iekļauti prezidentam Putinam tuvo personu sarakstā, kas sankciju kontekstā tika sagatavots ASV politiķu zināšanai pēc Kongresa pieprasījuma.

Festivāls “Riga-Jurmala” tika uztaisīts pēc Pjotra Avena gaumes - nekādas vulgaritātes, nekādas Pugačovas. Tikai visaugstvērtīgākā akadēmiskā mūzika, tikai pirmā lieluma zvaigznes no ārzemēm un labākie pašmāju muzikanti - vietējo kultūras ļaužu nodarbināšanai. Bet aizkulisēs tikmēr turpinājās pasaules plānošana. Visi laimīgi. Lidostā cita pēc citas sēžas privātās lidmašīnas, miljardieri bīda savas rebes, bet vietējie kultūras dzīves eksperti nekritiski jūsmo par mūzikas pērlēm uz skatuves, pilnībā ignorējot, kas šīs pērles aizkulisēs apmaksā. Bet, kas maksā, tas pasūta. Jebko.

Nopirktie advokāti

Protams, ne jau kultūras gaismas nešana primāri interesēja Krievijas miljardierus, bet gan naudas izvietošana un pelnīšana ārvalstīs. Šajā nolūkā arī nepieciešama vēlīgi noskaņota vietējā inteliģence un jūsmīgi teksti valsts medijos. Kultūra pāri visam! Plašāk par šo mehānismu tika vēstīts jau 2020. gadā Austrumeiropas politikas pētījumu centra izdevumā “Krievijas ekonomika: Putina 4. prezidentūras scenāriji”. Tajā Krievija tika analizēta kā potenciāls riska un nestabilitātes avots Rietumu pasaulei:

“Rietumu valstīs pēdējo gadu laikā pietiekami kritiski nav novērtēts Krievijas izcelsmes kapitāls. Tam raksturīga cieša saikne un atkarība no Kremļa, no kā izriet arī šīs naudas turpmākie izmantošanas mērķi ārvalstīs. Kremļa ietekmes vairošanai tiek finansētas vairāku valstu politiskās partijas, domnīcas, universitātes, futbola klubi, labdarības projekti. Šādā veidā Kremlis nopērk atbalstītājus, kuri kļūst par Krievijas politikas advokātiem starptautiskajā līmenī.”

Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā kļuvis skaidrs, kam patiesībā bija paredzēta visa šī ilgā gatavošanās - pauze pēc Krimas aneksijas, kuras laikā starptautiskā sabiedrība atkal pamazām aizmirsa par Ukrainas eksistenci, baudot Kremļa pasūtīto akadēmisko mūziku.

Bet šobrīd vairums “advokātu” no Pjotra Avena novērsušies.

Atliek tikai ērkšķi

Eiropas Savienība Avenu un Fridmanu ir sankcionējusi, un arī ASV sankciju melnrakstā abi esot iekļauti. Portāls nra.lv jau vēstīja, ka “Pjotrs Avens jūtas “dziļi šokēts” par viņam piemērotajām sankcijām, gatavojas tās pārsūdzēt”. Taču maz ticams, ka sankcijas tiks pārskatītas. Toties ticams, ka Avenam nāksies doties atpakaļ, no kurienes nācis, ar visu savu cirku un festivālu.

14. februārī Kremlī Pjotrs Avens piedalījās biznesa elites pieņemšanā pie kara noziedznieka Vladimira Putina.

Tagad Latvijas valdība meklē ceļus un pamatojumu, kā atņemt Avenam Latvijas Republikas pilsonību. Iespējams, par pamatu tam kļūs valsts valodas eksāmena fiktīva nokārtošana. Triju Zvaigžņu ordenis, kas ir visaugstākais Latvijas valsts apbalvojums, viņam jau ir atņemts. Šo ordeni piešķir par sevišķiem nopelniem tēvijas labā. Ordeņa devīze ir “Per aspera ad astra” - caur ērkšķiem uz zvaigznēm. Nekādas zvaigznes Avenam vairs nespīd, tikai ērkšķi.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais