Pjotrs Avens jūtas "dziļi šokēts" par viņam piemērotajām sankcijām, gatavojas tās pārsūdzēt

© Ģirts Ozoliņš/F64

Miljardieri Pjotrs Avens un Mihails Frīdmans paziņojuši, ka apstrīdēs "viltīgās un nepamatotās" Eiropas Savienības (ES) sankcijas, kas noteiktas par Krievijas iebrukumu Ukrainā, atsaucoties uz ziņu aģentūra "Reuters", vēsta lsm.lv.

Portāls NRA jau rakstīja, ka pirmdien ES noteica sankcijas gan Frīdmenam, gan Avenam, kā arī desmitiem citu Krievijas sabiedrībā ievērojamu cilvēku.

"Mihails Frīdmans un Pjotrs Avens ir dziļi šokēti par ES regulā minētajiem acīmredzami nepatiesajiem apgalvojumiem, uz kuru pamata ir īstenotas sankcijas," teikts uzņēmēju paziņojumā.

Viņi arī norādīja, ka ar visiem iespējamajiem līdzekļiem apstrīdēs sankciju, pēc viņu teiktā, "vājo pamatojumu". Šādas rīcības mērķis būšot "novērst nepamatotu un nevajadzīgu kaitējumu to viņu daudzo darbinieku, klientu, partneru un citu ieinteresēto pušu labklājībai, kā arī uzņēmumiem, ko viņi kopā ar partneriem ir izveidojuši pēdējo 25 gadu laikā".

Avens uzsvēra, ka no ES puses esot nepareizi apgalvot, ka viņš ir Krievijas enerģētikas uzņēmuma "Rosneft" izpilddirektora Igora Sečina "īpaši tuvs personīgais draugs".

Pjotrs Avens ir Latvijas pilsonis. 2012. gadā viņam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

Tieslietu ministrija (TM) šobrīd meklē risinājumus, lai atņemtu Latvijas pilsonību Krievijas baņķierim, "Alfa-Bank" līdzīpašniekam Pjotram Avenam, kura pārstāvētā banka iekļauta ASV sankciju sarakstā, atzina tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K).

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) ceturtdienas vakarā paziņoja, ka sola interesēties par Avena Latvijas pilsonības juridiskajiem aspektiem. Sestdien "Delfi TV" ministre atzinusi, ka likumi neparedz tādu procedūru kā atņemt pilsonību, taču ir nepieciešama tieslietu ministra atbilde, vai iespējamas kādas atkāpes.

Bordāns aģentūrai LETA teica, ka viņam ar Iekšlietu ministriju par šo tēmu nav bijusi saruna, taču viņš šo jautājumu ir izvēlējies kā risināmu un tas jau tiek pētīts.

"Mēs jau esam sākuši šo jautājumu pētīt tajā brīdī, kad publiski medijos izskanēja ziņas, ka Latvijas ekonomisko grupējumu personas kārtojušas šo pilsonību un pastāv pazīmes, ka pilsonība izsniegta nelikumīgi," norādīja Bordāns.

Tagad TM vērtēšot, kā šajā jautājumā rīkoties, lai gan šis nav tik vienkāršs jautājums, lai uzreiz pilsonību varētu atņemt. "Tuvākajā laikā būs mūsu slēdziens par iespējamo ceļu, kādā veidā ierobežot Kremlim tiešā veidā pietuvinātu personu ieceļošanu Latvijā un kā risināt pilsonības jautājumu," norādīja Bordāns.

Ministrs kā politiķis uzskata, ka Avenam pilsonība ir jāatņem, taču tam jānotiek tiesiskā veidā. Lai arī Avena vectēvs bija latviešu strēlnieks, Bordāns jau iepriekš iestājies par to, ka cilvēkiem, kuriem latviešu senči agrāk izceļojuši no Latvijas, saņemot pilsonību, ir jābūt lojāliem Latvijas Republikai.

Eiropas Savienības sankcijām pakļautie Krievijas miljardieri Pjotrs Avens un Mihails Fridmans atstās savus amatus bankas "Alfa-Bank" padomē, paziņoja banka, kurā abi miljardieri ir līdzīpašnieki.

Bankas padomi atstās arī divi neatkarīgie direktori - "Almaz Capital Partners" dibinātājs Aleksandrs Gaļickis un IBS dibinātājs Sergejs Macockis.

"Alfa-Bank" padomi turpmāk vadīs tās prezidents Oļegs Sisujevs, kurš bankā strādā kopš 1999.gada un pašlaik ir padomes priekšsēdētāja pirmais vietnieks.

1.martā stājās spēkā ES sankcijas pret Avenu, Fridmanu un daudziem citiem Krievijas uzņēmējiem, žurnālistiem un ierēdņiem. Viņiem liegta iebraukšana ES, iesaldēti aktīvi.

Latvijas atbildīgās institūcijas apsver iespējas, kā atņemt Avenam pilsonību, kas viņam piešķirta, jo Avena vectēvs bija latviešu strēlnieks.

"Alfa-Bank" ir viena no lielākajām privātajām bankām Krievijā. Tā pieder Luksemburgā reģistrētajam uzņēmumam "ABH Holdings", kura lielākie patiesā labuma guvēji ir Fridmans (32,9%), Germans Hans (21%), Aleksejs Kuzmičovs (16,3%), Avens (12,4%), Itālijas "UniCredit S.p.A." (9,9%), "Mark Foundation for Cancer Research" (3,9%) un Andrejs Kosogovs (3,7%).

Savukārt ES sankcijām pakļautais Aleksandrs Ponomarenko atstājis amatu Maskavas Šeremetjevas lidostas padomē.

Svarīgākais