Vai augstskolu mājaslapas sniedz derīgu informāciju par iespējām studēt?

© Ģirts Ozoliņš/MN

Kā labāk, ātrāk un veiksmīgāk pieteikties studijām kādā no četrām lielākajām Latvijas universitātēm – Latvijas Universitātē, Rīgas Tehniskajā universitātē, Rīgas Stradiņa universitātē un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē, "Neatkarīgā" noskaidroja, pārlūkojot augstskolu mājaslapas internetā, iepazīstoties ar uzņemšanas nosacījumiem un papildu pasākumiem.

Studētgribētājiem pēdējais brīdis pieņemt pareizos lēmumus studiju programmu un attiecīgi augstskolu izvēlē. Lai lēmumu pieņemtu, nepieciešama ērti pieejama un saprotama informācija par augstskolu piedāvājumiem. Ko varam ieraudzīt interneta lapās, un vai ar to ir pietiekami studiju izvēlei?

Latvijas Universitāte rīko vebināru

Tiem, kas izvēlējušies studijas kādā no 11 Latvijas augstskolām, kur pieteikšanās norisinās elektroniski Vienotajā uzņemšanā pamatstudiju programmās (VUPP) portālā “Latvija.lv”, Latvijas Universitāte (LU) piedāvā vebināru, kurā LU Uzņemšanas nodaļas vadītāja Laila Jansone pastāstīs, kā pieteikties bakalaura līmeņa studijām, un demonstrēs pieteikšanās formu, lai nodrošinātu pilnīgu izpratni par pieteikšanās procesu. Noslēgumā ikvienam būs iespēja uzdot jautājumus, lai uzņemšanas laikā nesaskartos ar sarežģījumiem.

Vebinārs notiks 9. jūlijā pulksten 16.00 platformā "Zoom". Lai piedalītos vebinārā, LU interesentus aicina reģistrēties augstskolas mājaslapā lu.lv.

Uzņemšana īsā cikla un bakalaura studijām LU norisināsies no 16. jūlija pusnakts līdz 22. jūlija pulksten 16. Ar plašāku informāciju un LU studiju programmu piedāvājumu var iepazīties mājaslapā gribustudet.lv.

RTU piedāvā iepazīt studentu pilsētiņu

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) piedāvā iespējas apgūt plašu studiju programmu klāstu koledžu, bakalaura, maģistra līmeņu studijās (t. sk. 2. līmeņa profesionālajās studiju programmās) un doktora līmeņa studijās, nodrošinot lielāko budžeta finansēto studiju vietu skaitu Latvijā. Daudzas programmas ir iespējams apgūt arī nepilna laika klātienes vai neklātienes formā, studējot darbdienu vakaros vai sestdienās. Studiju darbs organizēts deviņās fakultātēs Rīgā, kā arī studiju uzsākšana iespējama reģionālajos centros Cēsīs, Daugavpilī, Liepājā un Ventspilī. RTU fakultātes piedāvā koledžas līmeņa studijas. Fakultātēs valda senas un klasiskas augstākās akadēmiskās un profesionālās izglītības tradīcijas, tiek sagatavoti augsti kvalificēti un mūsdienu darba tirgū pieprasīti speciālisti.

RTU fakultātes piedāvā daudzpusīgu tehnisko un inženierzinātņu izglītību. Studijas notiek arī RTU Rīgas Biznesa skolā un četros reģionālajos centros. RTU maģistra līmeņa un 2. līmeņa profesionālās studiju programmas notiek fakultātēs, kā arī atsevišķās studiju programmās RTU Rīgas Biznesa skolā un "Baltech".

Savukārt RTU studentu pilsētiņai Ķīpsalā ir paralēlā dzīve, kas notiek digitālajā pasaulē, jo RTU zinātnieki ir radījuši RTU teritorijas digitālo dvīni, sniedzot iespēju interesentiem attāli iepazīties ar universitātes vidi. Kā tiek radīti dažādu objektu digitālie līdzinieki un kāpēc tas ir vajadzīgs, plašam interesentu lokam bija iespēja uzzināt atklātajā lekcijā par jaunākajām tehnoloģijām "Kas ir digitālais dvīnis?", kas notika 2. jūlijā.

RTU Būvniecības un mašīnzinību fakultātes ģeomātikas speciālisti jau vairākus gadus attīsta 3D, virtuālās un papildinātās realitātes virzienu, veicot universitātes ēku mērījumus un veidojot RTU Ķīpsalas studentu pilsētiņas digitālo dvīni. To var izmantot, gan lai iepazītu Ķīpsalu, gan arī lai pārvaldītu un apsaimniekotu RTU Ķīpsalas studentu pilsētiņu. Piedevām 3D dokumentēšanas process ir būtiska RTU studiju un pētniecības procesa sastāvdaļa, ļaujot topošajiem ģeomātiķiem praktiski apgūt modernās tehnoloģijas.

Lekcijā RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes (BMF) asociētais profesors Māris Kaļinka un RTU Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultātes vadošais pētnieks Lauris Goldbergs skaidroja, kas ir metaverss, kas - digitālais dvīnis un kā tas top. Tāpat lekcijā bija iespējams uzzināt, kas ir virtuālā un kas - papildinātā realitāte, un kāda ir to nozīme mācību procesā.

Šis pasākums īpaši bija domāts jauniešiem, kuri plāno studēt inženierzinātnes un augstās tehnoloģijas un vēl pirms studijām vēlas iepazīties ne tikai ar ieskatu jaunākajās tehnoloģijās, bet arī RTU, jo pasākuma laikā bija iespējams noskaidrot gan vēl neskaidro par jauno studentu uzņemšanas procesu, gan uzklausīt RTU Talantu programmas studentu stāstus par studijām, gan arī doties ekskursijā, lai realitātē iepazītos ar RTU studentu pilsētiņu.

Pieteikties studijām RSU - tikai ar “Latvija.lv” autorizāciju

Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) elektroniskā pieteikšanās studijām sākās 1. jūnijā un turpināsies līdz 22. jūlija pulksten 17. RSU elektroniski pieteikties iespējams tikai ar “Latvija.lv” autorizācijas starpniecību.

Pēc pieteikuma iesniegšanas elektronisko pieteikumu no 12. jūlija līdz 22. jūlijam izskatīs un ar e-pasta starpniecību apstiprinās RSU Studentu servisa darbinieki. Pieteikuma iesniedzējs saņems e-pastu ar tālāku informāciju par uzņemšanas konkursa norisi, rezultātu paziņošanu un studiju līguma slēgšanu (ja būs izturējis uzņemšanas konkursu). Pēc apstiprinājuma e-pasta saņemšanas studētgribētājam jāatgriežas savā elektroniskajā pieteikumā un pieteikums jāapstiprina no savas puses.

Iestājpārbaudījumi studiju programmās, kurās atbilstīgi uzņemšanas noteikumiem tie ir paredzēti, notiks individuāli norādītā laikā. Uzņemšanas konkursa rezultāti tiks paziņoti individuāli 26. jūlijā no pulksten 12. Studiju līgumu slēgšana notiks, individuāli vienojoties 29. un 30. jūlijā.

LBTU būs kontaktpunkts, kur pieteikumu apstiprināt klātienē

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU) Jelgavā no 16. līdz 22. jūlijam ikvienam ir iespēja klātienē pretendēt uz kādu no studiju vietām visās pamatstudiju un maģistra studiju programmās, savukārt doktora studiju programmās uzņemšana notiks no 12. līdz 23. augustam.

LBTU piedāvā iegūt augstāko izglītību 24 pamatstudiju programmās, un elektroniskā un klātienes pieteikšanās tām sāksies 16. jūlijā, izmantojot e-pakalpojumu portālā “Latvija.lv”.

Reflektantu pieteikšanās LBTU 2024./2025. studiju gadam notiks elektroniski, divos veidos - pašam apstiprinot pieteikumu - no 16. jūlija līdz 22. jūlija pulksten 16, izmantojot e-pakalpojumu portālā “Latvija.lv”, vai elektroniski pašam neapstiprinot pieteikumu - no 16. jūlija līdz 22. jūlija pulksten 16, izmantojot e-pakalpojumu portālā “Latvija.lv”. Izveidotais pieteikums jāapstiprina klātienē vienā no vienotajā sistēmā iesaistīto augstskolu uzņemšanas kontaktpunktiem.

Pamatstudiju reflektantiem klātienes pieteikšanās / pieteikumu apstiprināšana un dokumentu uzrādīšana iespējama no 16. līdz 22. jūlijam, ierodoties vienā no vienotajā sistēmā iesaistīto augstskolu uzņemšanas kontaktpunktiem, tostarp arī LBTU Jelgavas pilī.

LBTU uzņemšanas kontaktpunkts būs atvērts katru darbdienu no pulksten 9 līdz pulksten 18, bet sestdienā no pulksten 10 līdz 13. Universitāte iesaka izvēlēties savai dzīvesvietai tuvāko kontaktpunktu.

Svarīgi zināt! Ja studētgribētājs vidējo izglītību ir ieguvis no 2019. gada un izpilda visas uzņemšanas prasības, tad dokumentu uzrādīšana / pieteikuma apstiprināšana klātienē nebūs nepieciešama. Savu elektroniski izveidoto pieteikumu viņš varēs apstiprināt pats.

Uzņemšanas konkursā par studiju vietām LBTU var piedalīties gan tie vidējās izglītības iestāžu absolventi, kuri ir kārtojuši centralizētos eksāmenus, gan tie, kuri vidusskolas gaitas beiguši līdz 2004. gadam un centralizētos eksāmenus nav kārtojuši. Savukārt, ja jau ir iegūta augstākā izglītība kādā nozarē, ir iespējams piedalīties pamatstudiju konkursā atkārtoti un sekmīga rezultāta gadījumā iegūt izglītību arī citās nozarēs.

Detalizēta informācija par uzņemšanas nosacījumiem pamatstudijās pieejama universitātes mājaslapā lbtu.lv. Studētgribētāji aicināti iepazīties ar aktuālo informāciju par uzņemšanas nosacījumiem, savukārt jautājumu gadījumā iespējams sazināties ar universitātes uzņemšanas speciālistu pa tālruni 20227755 vai rakstot e-pastā: ukom@lbtu.lv.

Tiem, kuri nav pārliecināti par savu studiju izvēli vai vēlas nostiprināt lēmumu par jau izvēlēto nākotnes karjeru, LBTU piedāvā aizpildīt testu un atbildēt uz 29 jautājumiem par savām interesēm, lai varētu uzzināt, kādas no Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē īstenotajām studiju programmām ir piemērotas. Tests pieejams LBTU mājaslapā un sociālo tīklu kontos.

Izglītība

Kā labāk, ātrāk un veiksmīgāk pieteikties studijām kādā no četrām lielākajām Latvijas universitātēm – Latvijas Universitātē, Rīgas Tehniskajā universitātē, Rīgas Stradiņa universitātē un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē, "Neatkarīgā" noskaidroja, pārlūkojot augstskolu mājaslapas internetā, iepazīstoties ar uzņemšanas nosacījumiem un papildu pasākumiem.

Svarīgākais