Ir vilinoša skaidrība par iespējām iegādāties SIA "Latvijas aptieka"

© Pixabay.com

No Konkurences padomes sniegtajām atbildēm “Neatkarīgajai” izriet, ka gardo farmācijas biznesa kumosu, SIA “Latvijas aptieka” kapitāla daļas, iespējams iegādāties ikvienam, kurš atbilst Farmācijas likumā noteiktajām aptieku īpašniekiem izvirzītajām prasībām. Sarunas par kapitāldaļu iegādi jāved ar vienu vienīgu personu – pašreizējo “Latvijas aptiekas” pārvaldnieku Gunti Belēviču.

Pēc “Neatkarīgās” publiskotās KP informācijas, ka vairākus gadus “AB CIT”" pastāvot objektīvas grūtības atrast pircēju/atsavināt tai piederošās SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļas, “Neatkarīgā” ir saņēmusi vairāku vietējo uzņēmēju jautājumu un neslēptu interesi iegādāties SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļas, jautājot, kur un kā var pieteikties.

Ja pat valsts uzņēmumu “airBaltic” potenciāli it kā esot gatavi glābt pasaulē labi zināmi investori, “AB CITY” var palīdzēt tikt vaļā no KP uzliktā pienākuma - “Latvijas aptieka” kapitāldaļu pārdošanas, un to iespējams atrisināt ar vietējo uzņēmēju spēkiem un resursiem. Droši vien padārgo, bet biznesam ļoti kārdinošo darījumu var īstenot arī vairāki uzņēmēji kopā. Tādējādi daudzos lauku reģionos saglabātos aptiekas un tirgū veidotos stiprāka un godīgāka konkurence.

Atsaucoties uz lasītāju interesi, “Neatkarīgā” skaidroja iespējas kapitāldaļas iegādāties, tādējādi ieliekot arī savu artavu, lai zāļu mazumtirdzniecībā valdītu caurspīdīgums un “dārgo zāļu” laiks Latvijā paliktu tālā pagātnē un novados vismaz turpinātu darboties aptiekas.

Zemāk publicējam KP priekšsēdētājam Jurim Gaiķim adresētos jautājumus un saņemtās atbildes.

Kur, pie kā un kas var pieteikties uz SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļu iegādi? Kurš LR vai ES (ja piemērojams) normatīvais akts paredz šo kārtību (pieteikšanās procedūru un sarunu vešanas kārtību, darījuma noslēgšanas kārtību)?

SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļu atsavināšanu šobrīd veic Guntis Belēvičs. Pieteikties var interesenti, kas atbilst KP 14.06.2022. lēmumā Nr. 10 noteiktajiem kritērijiem - pircējam jābūt nesaistītai personai/personām ar AS “AB CITY” un ar AS”AB CITY” saistītajām personām, tāpat pircējam jāatbilst Farmācijas likuma 36. panta otrajā daļā noteiktajiem kritērijiem. Aptieku darbību un prasības regulē arī MK noteikumi Nr. 288 “Aptieku darbības noteikumi” un MK noteikumi Nr. 800 “Farmaceitiskās darbības licencēšanas kārtība”. Darījuma slēgšanai piemērojami normatīvie akti, kas vispārīgi regulē šādu darījumu īstenošanu, piemēram, Civillikuma un Komerclikuma normas.

SIA “Latvijas aptieka” kontakti pieejami šeit: https://latvijasaptiekas.lv/info/kontakti_10

Vai potenciālam SIA “Latvijas aptieka” pircējam ir izvirzāmas kādas speciālas prasības un atbilstība kādiem kritērijiem, lai iegādātos minētās SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļas (kopā ar visiem SIA “Latvijas aptieka” aktīviem, t.sk. speciālās atļaujas (licences) vispārējā tipa aptiekas darbībai)?

Atbildē uz pirmo jautājumu norādītas papildu prasības. Vienlaikus, ja izpildās Konkurences likuma 15. panta otrās daļas kritēriji, darījuma īstenošanai var būt nepieciešama KP atļauja. Respektīvi, KP šādā gadījumā būs pienākums vērtēt, vai darījumam nebūs negatīva ietekme uz konkurenci konkrētajos tirgos.

Ja jā, tad kas šīs prasības, t.sk. atbilstības kādiem kritērijiem izvirzāmas un saskaņā ar kādiem normatīvajiem aktiem? Kas vērtē potenciālā SIA “Latvijas aptieka” pircēja atbilstību prasībām, ja tādas ir noteiktas? Kādā kārtībā un saskaņā ar kādiem normatīvajiem aktiem vai regulējumiem?

Darījuma atbilstību konkurencei, ja tas ir paziņojams KP, vērtē KP. Savukārt atbilstību nozares kritērijiem attiecīgi kompetentās iestādes.

Kas izvēlas/atlasa potenciālos SIA “Latvijas aptieka” pircējus, ar kuriem uzsākt vest darījuma sarunas, ar kuriem nē? Saskaņā ar kuriem normatīvajiem aktiem minētie lēmumi nosaka? Kāda loma minētajā ir KP?

SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļu atsavināšanu organizē Guntis Belēvičs, kurš patstāvīgi virza šo procesu. Konkurences likuma 8.1 pants nosaka mehānismus, kā īstenot SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļu atsavināšanu, ja tā nenotiks KP noteiktajā termiņā. Vienlaikus KP uzrauga lēmumā noteikto saistošo noteikumu izpildi, sekojot līdzi, kā notiek SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļu atsavināšanas labprātīgā izpilde.

Vai ir noteikta kāda forma pieteikumam/pirkuma piedāvājumam, kurā tas ir jāizsaka? Ja jā, tad kāds normatīvais akts to regulē? Vai ir noteikta kāda drošības nauda (garantijas iemaksa) potenciāliem SIA “Latvijas aptieka” pircējiem pie pieteikšanās uz SIA “Latvijas aptieka” iegādi? Ja jā, tad kāds normatīvais akts to regulē?

Noteiktas formas vai drošības naudas nav, ja vien to nenosaka darījuma sarunās. KP nav informācijas, ka būtu normatīvie akti, kas regulētu šos aspektus.

Vai KP rīcībā ir kapitāldaļu (kopā ar visiem SIA “Latvijas aptieka” aktīviem, t.sk. speciālās atļaujas (licences) vispārējā tipa aptiekas darbībai) vērtības oficiāls novērtējums? Ja jā, tad kas un kādā kārtībā ar novērtējumu var iepazīties?

KP rīcībā šāda novērtējuma nav. Šādos jautājumos interesenti laipni aicināti vērsties pie SIA “Latvijas aptieka” pārvaldnieka Gunta Belēviča.

Kāda ir SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļu pirkuma kopējā cena (vai cena par vienu kapitāldaļu) un kas nosaka šo cenu? Kādi normatīvie akti to regulē?

Normatīvie akti neregulē darījuma cenu, arī KP nav tiesību noteikt darījuma cenu labprātīgās izpildes procesā.

Kāda ir KP loma SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļu pirkuma cenas noteikšanā un sarunās par darījumu? Kurš normatīvais akts to regulē?

KP, pamatojoties uz Konkurences likumā noteiktajām tiesībām uzraudzīt savu lēmumu izpildi, uzrauga SIA “Latvijas aptieka” daļu atsavināšanas procesu. Vienlaikus šobrīd notiek tiesiskā pienākuma labprātīga izpilde, kurā KP aktīvi neiejaucas. Tāpat KP nav iesaistīta darījuma cenas noteikšanā.

Vai ir iespējama SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļu pirkuma cenas samazinājums pārdošanas sarunās? Kas to regulē?

Par kapitāldaļu pirkuma cenu un tās iespējamām izmaiņām aicinām sazināties ar SIA “Latvijas aptieka” pārvaldnieku Gunti Belēviču.

Vai SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļu iegādei var pieteikties uzņēmēju apvienība? Kurš normatīvs to pieļauj vai arī nepieļauj?

Normatīvie akti neliedz SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļu iegādei pieteikties uzņēmēju apvienībai. Vienlaikus Farmācijas likums nosaka nosacījumus, kādiem jāatbilst aptieku īpašniekiem.

Kas izstrādā vai nosaka SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļu iegādes darījuma detaļas, samaksas kārtību un citus darījuma izpildes aspektus? Cik liela loma minētajā ir “AB CITY”? Cik liela loma minētajā ir Guntim Belēvičam kā neatkarīgam SIA “Latvijas aptieka” pārvaldniekam?

AS “AB CITY” neiesaistās atsavināšanas procesā. Guntis Belēvičs atsavināšanas procesu vada neatkarīgi. Attiecīgi Guntis Belēvičš arī ir persona, kas izstrādā un nosaka SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļu iegādes darījuma detaļas un citus aspektus.

Lūdzu, aprakstiet mūsu lasītājiem detalizētu procedūru un kārtību, kādā uzņēmējs (uzņēmēju grupa), kuram ir pieejami finanšu resursi, var iesaistīties darījumā, vēršot uzmanību tieši uz niansēm, kam ir nozīme, lai SIA “Latvijas aptieka” kapitāldaļu iegādes darījums būtu iespējams, nevis formāls (process izskata pēc) un nebeigtos ar fiasko, kā tas “AB CITY” gadījies līdz 2024. gada aprīlim.

KP norāda, ka potenciālajiem pircējiem, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām aptieku īpašniekiem, jāvēršas pie Gunta Belēviča kā pilnvarotās personas īstenot SIA “Latvijas aptieka” atsavināšanas procesu. Vienlaikus, ja kādam tirgus dalībniekam ir informācija par to, ka SIA “Latvijas aptieka” atsavināšanas process ir tikai formāls un tiek kavēts, aicinām par to informēt KP.

***

Tātad no saņemtajām atbildēm izriet, ka ikviens, kuru interesē savā īpašumā iegūt “Latvijas aptieka” kapitāla daļas, kurš ir farmaceits, farmaceita asistents vai kura draugi un paziņas ir farmaceiti vai farmaceita asistenti, var ņemt naudu un doties pie Gunta Beleviča sākt sarunas par kapitāldaļu iegādi.

Svarīgākais