Gaļas nodokļa ieviešana Latvijā: turīgie turpinās ēst steikus, bet pārējiem pat maltās gaļas mērce būs par dārgu

© Vladislavs Proškins/MN

Sabiedrībā aktualizējies jautājums par iespējamu gaļas nodokļa ieviešanu Latvijā, tiek vākti paraksti sabiedrības iniciatīvas platformā “manabalss.lv”, daļa iedzīvotāju domā, ka tā varētu rīkoties. Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe TV24 vērsa uzmanību uz vairākiem mīnusiem, kas sekotu šī nodokļa ieviešanai.

Jautājums par iespējamu gaļas nodokļa ieviešanu ik pa laikam aktualizējas, bet pašlaik tas šķiet, ir nonācis finiša taisnē un var tikt ieviests ar likuma spēku. Kāpēc Latvijai būtu vajadzīgs ieviest gaļas nodokli? Ko tas sliktu dara, un vai ir izrunāts, kāpēc tas būtu jādara?

I. Gulbe uzskata, ka visas šīs pašreiz modernās kustības - veģetārieši, vegāni, svaigēdāji utt. - ir populāras valstīs, kas ir pārtikušas. Nabadzīgās valstīs cilvēki domā, kā paēst, nevis kā kaut ko neēst. No tā viedokļa mēs varam būt priecīgi, ka mums ir šī diskusija, kas nozīmē, ka kopumā mēs kā sabiedrība esam diezgan turīgi un varam sākt domāt, ko ēdīsim un ko neēdīsim.

Bieži vien tiek runāts par vidi, jo dzīvnieku audzēšana, ražošana atstāj ietekmi uz vidi - CO2 gāzes. Tad vēl ir jautājums, vai lielajās modernajās audzētavās tiek ievērota dzīvnieku labturība. Tie, kas rūpējas par vidi un dzīvniekiem, ir satraukušies un uzskata, ka varbūt uzturā varētu nelietot tik daudz gaļas. Arī mediķi saka, ka pārmērīgs gaļas daudzums nav veselīgs. Tātad kāda daļa iedzīvotāju domā, ka tā varētu rīkoties.

I. Gulbe norāda, ka nav slikti, ja mēs varam parunāt par šo jautājumu, apskatīt visus plusus un mīnusus, bet ir daudz mīnusu, pirmkārt, kā nozarei - ar ko tad mēs nodarbosimies, ja nenodarbosimies ar lopkopību, jo tur cilvēkiem ir ienākumi, darbs un nodokļi valstij. Otrkārt, ja būs papildu nodoklis, kas to administrēs?

Vēl I. Gulbe akcentēja risku izveidot divu kopienu sabiedrību. “Ja mēs ieviesīsim šo nodokli, tad uztaisīsim tādu divu ātrumu sabiedrību - vieni turpinās ēst savus steikus un vēl visādus smalkus gaļas ēdienus, un tiem, kuriem nebija, būs vispār jādomā, kā sabalansēt, lai viņu ēdienkarte ir veselīga. Tagad daudzās ģimenēs standarta ēdiens ir kartupeļi vai griķi ar maltās gaļas mērci. Tad tas viss būs dārgāks, jo gaļai būs nodoklis,” viņa sacīja.

Ekonomika

Sabiedrībā aktualizējies jautājums par iespējamu gaļas nodokļa ieviešanu Latvijā, tiek vākti paraksti sabiedrības iniciatīvas platformā “manabalss.lv”, daļa iedzīvotāju domā, ka tā varētu rīkoties. Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe TV24 vērsa uzmanību uz vairākiem mīnusiem, kas sekotu šī nodokļa ieviešanai.