"Meta" piedalīsies mākslīgā intelekta ekselences centra izveidē Latvijā

© Dmitrijs Suļžics/MN

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) ceturtdien tikās ar globāli gigantiskās jauno tehnoloģiju kompānijas "Meta" reģionālo publiskās politikas vadītāju Vitniju Saldavu.

Tikšanās laikā viņi pārrunāja jautājumus, kuru apspriešana sākās pirms dažām nedēļām, kad ekonomikas ministrs viesojās ASV.

V. Valainis un V. Saldava plāno kopīgi aktivizēt sadarbību mākslīgā intelekta ekselences centra izveidē. Pārrunāts arī normatīvais ES regulējums, kas liedz "Meta" attīstīt tehnoloģijas Eiropas tirgū. Ekonomikas ministrs preses konferencē pēc tikšanās pauda, ka sniegs vislielāko iespējamo atbalstu uzņēmumam “Meta”, kam traucē normatīvie akti, kas apgrūtina Eiropā iespēju lietot savus mākslīgā intelekta atvērtā koda bezmaksas rīkus. “Ir saprātīgi jāsabalansē personu datu aizsardzība un ekonomikas attīstība Latvijā un Eiropā,” uzskata V. Valainis.


Kopīgi ar “Meta” un citām tehnoloģiju firmām, sadarbībā ar Rīgas Tehnisko augstskolu un citām augstskolām Latvijā paredzēts izveidot mākslīgā intelekta ekselences centru.

“Tā būs vieta, kur koncentrēsies zināšanas un vieta, kur valsts un privātās institūcijas varēs griezties pēc padoma jauno tehnoloģiju jomā,” vēstīja ekonomikas ministrs. Viņš pagaidām nenosauca aplēses, cik konkrēti šāda centra izveide varētu izmaksāt. “Tas notiks esošā budžeta ietvaros. Šis būs vairāk cilvēkresursu, nevis naudas jautājums. Iespējams, centrā būs darba vietas 8 - 10 cilvēkiem, bet tas pagaidām nav būtiskākais. Būtiski ir tas, ka ir apņemšanās šādu centru radīt,” uzsvēra V. Valainis.

Ministrs zināja teikt, ka šāds centrs pastāv Japānā, taču Eiropā šis būs pirmais šāda veida centrs.

V. Saldava preses konferencē pieminēja jau notikušu labas sadarbības piemēru - no 4. līdz. 6. oktobrim Rīgas Tehniskajā universitātē notika inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon”, kas pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Baltijas “AI Hackathon” laikā studentu komandām bija pieejama augstas veiktspējas datortehnika un programmatūra - “IBM Sandbox” ar tajā izvietoto “META LLaMA 3” modeli. Tā ir ļoti jaudīga vide, kas nodrošina skaitļošanas resursus, kādi bija nepieciešami studentu ideju īstenošanai.

Svarīgākais