PRAKTISKI: Kādām kaitēm palīdz mārrutki?

© Scanpix

Mār­rut­ku sak­nes un la­pas pa­ras­ti iz­man­to, kon­ser­vē­jot dār­ze­ņus, vis­bie­žāk va­sa­rā skā­bē­jot gur­ķus.

Sak­ni iz­man­to arī auk­sto ga­ļas un ziv­ju ēdie­nu pie­de­vu ga­ta­vo­ša­nai, pie­vie­no sa­lā­tiem un zu­pām. Mār­rut­ki ir viens no se­nā­ka­jiem garš­au­giem, tie bi­ja ne­aiz­stā­ja­ma pie­de­va slā­vu tau­tām, kas ie­mā­cī­jās mār­rut­kus kul­ti­vēt kopš 9. gad­sim­ta, lai gan to vēs­tu­re gan kā pie­de­vai, gan ārst­nie­cis­kam lī­dzek­lim aiz­sā­kās kriet­ni ag­rāk.

Ei­ro­pā mār­rut­kus ie­pa­zi­na 16. gad­sim­tā. Mār­rut­ku sak­ne sa­tur gli­ko­zī­du si­nig­rī­nu, ēte­ris­kās eļ­ļas, ku­rām gal­ve­nā sa­stāv­da­ļa ir alil­si­nep­ju eļ­ļa, ogļ­hid­rā­tus, as­kor­bīn­skā­bi, cu­ku­ru, cie­ti, fos­fo­ru, kal­ci­ju un ci­tas vie­las. Sak­ne ir labs C vit­amī­na avots.

La­pās ir daudz as­kor­bīn­skā­bes, ka­ro­tīns un fla­vo­no­ī­di. Sa­rī­vē­tus mār­rut­kus, kam pie­vie­no­ta skā­ba su­la vai eti­ķis un cu­kurs, iz­man­to kā pie­de­vu ga­ļas, ziv­ju ēdie­niem un da­žā­diem sa­lā­tiem. Mār­rut­kus iz­man­to, lai uz­la­bo­tu ape­tī­ti, nor­ma­li­zē­tu gre­mo­ša­nas trak­ta dar­bī­bu, to la­pas var likt uz brū­cēm, jo pa­sar­gā no in­fi­cē­ša­nās, pa­līdz sa­auk­stē­ša­nās ga­dī­ju­mos un ja no­māc zo­bu sā­pes. Sa­rī­vē­tu mār­rut­ku iz­man­to, ja ir ra­di­ku­līts, rei­ma­tisms, neir­al­ģi­ja. Mār­rut­kus var sa­smal­ci­nāt un pie­vie­not cit­ro­nu su­lu. Su­lai pie­mīt urīn­dze­no­ša dar­bī­ba, ie­tei­ca­ma, ja rak­stu­rī­ga tūs­ka. Su­la jā­lie­to pirms ēša­nas.

No­de­rī­gi!

* Gli­ko­zīds si­nig­rīns pie­šķir mār­rut­kiem aso gar­šu, tā­pēc tas ir pa­ma­tā tra­di­ci­o­nā­la­jai pie­de­vai - gal­da mār­rut­kiem.

* Lai rī­vē­jot mār­rut­ki ne­grauz­tu acis, tie jā­at­stāj uz nak­ti auk­stā ūde­nī.

* Mār­rut­ki nav ob­li­gā­ti jā­rī­vē ar rī­vi. Tos var sa­griezt smal­kos ga­ba­li­ņos un pēc tam sa­malt ga­ļas ma­ļa­ma­jā ma­šī­nā.

* Kar­sē­jot mār­rut­ki zau­dē sa­vu de­dzi­no­ši aso gar­šu, tā­pēc tos pa­ras­ti pie­vie­no ga­ta­vam ēdie­nam.

* Mār­rut­ku la­pas ma­zi­na tūs­ku, kas sā­kas pēc bi­šu un lap­se­ņu ko­die­niem.

* Ie­tei­cams ap­ēst pa tēj­ka­ro­tei mār­rut­ku trīs rei­zes die­nā ar ēdie­nu.

Re­cep­tes

Nāt­ru un mār­rut­ku sa­lā­ti

Sa­stāv­da­ļas: 4 ēdam­ka­ro­tes sī­ki sa­smal­ci­nā­tu nāt­ru la­pu, pus­glā­ze olīv­eļ­ļas, 4 ēdam­ka­ro­tes sa­rī­vē­tu mār­rut­ku, glā­ze bie­zas to­mā­tu su­las.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: no­ska­lo jau­nās nāt­ru la­pas un ie­liek uz 2 mi­nū­tēm ver­do­šā ūde­nī. No­kāš un sī­ki sa­ka­pā, pie­vie­no sa­rī­vē­tus mār­rut­kus un to­mā­tu su­lu. Vi­su rū­pī­gi sa­jauc un pa­ma­zām pie­vie­no olīv­eļ­ļu.

To­mā­tu sa­lā­ti ar mār­rut­kiem

Sa­stāv­da­ļas: 6 to­mā­ti, 2 ēdam­ka­ro­tes sa­rī­vē­tu mār­rut­ku, 2 ēdam­ka­ro­tes au­gu eļ­ļas, pus­glā­ze skā­ba pie­na, ēdam­ka­ro­te pē­ter­sī­ļu za­ļu­mu, sāls, pi­pa­ri.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: to­mā­tus sa­griež uz pu­sēm un liek lē­ze­nā trau­kā ar pār­griez­to pu­si uz aug­šu, pār­lej ar mēr­ci. Mēr­cei sa­berž mār­rut­kus ar sā­li un pi­pa­riem, pie­vie­no skā­bu pie­nu un vi­su la­bi sa­kuļ. Mēr­cei var pie­vie­not arī tēj­ka­ro­ti cu­ku­ra.

Mār­rut­ku, ābo­lu un jāņ­ogu mēr­ce

Sa­stāv­da­ļas: pus­glā­ze ābo­lu bie­ze­ņa, pus­glā­ze jāņ­ogu že­le­jas, 2 ēdam­ka­ro­tes mār­rut­ku, sāls.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: vi­sas sa­stāv­da­ļas la­bi sa­mai­sa.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais