Mārrutku saknes un lapas parasti izmanto, konservējot dārzeņus, visbiežāk vasarā skābējot gurķus.
Sakni izmanto arī auksto gaļas un zivju ēdienu piedevu gatavošanai, pievieno salātiem un zupām. Mārrutki ir viens no senākajiem garšaugiem, tie bija neaizstājama piedeva slāvu tautām, kas iemācījās mārrutkus kultivēt kopš 9. gadsimta, lai gan to vēsture gan kā piedevai, gan ārstnieciskam līdzeklim aizsākās krietni agrāk.
Eiropā mārrutkus iepazina 16. gadsimtā. Mārrutku sakne satur glikozīdu sinigrīnu, ēteriskās eļļas, kurām galvenā sastāvdaļa ir alilsinepju eļļa, ogļhidrātus, askorbīnskābi, cukuru, cieti, fosforu, kalciju un citas vielas. Sakne ir labs C vitamīna avots.
Lapās ir daudz askorbīnskābes, karotīns un flavonoīdi. Sarīvētus mārrutkus, kam pievienota skāba sula vai etiķis un cukurs, izmanto kā piedevu gaļas, zivju ēdieniem un dažādiem salātiem. Mārrutkus izmanto, lai uzlabotu apetīti, normalizētu gremošanas trakta darbību, to lapas var likt uz brūcēm, jo pasargā no inficēšanās, palīdz saaukstēšanās gadījumos un ja nomāc zobu sāpes. Sarīvētu mārrutku izmanto, ja ir radikulīts, reimatisms, neiralģija. Mārrutkus var sasmalcināt un pievienot citronu sulu. Sulai piemīt urīndzenoša darbība, ieteicama, ja raksturīga tūska. Sula jālieto pirms ēšanas.
Noderīgi!
* Glikozīds sinigrīns piešķir mārrutkiem aso garšu, tāpēc tas ir pamatā tradicionālajai piedevai - galda mārrutkiem.
* Lai rīvējot mārrutki negrauztu acis, tie jāatstāj uz nakti aukstā ūdenī.
* Mārrutki nav obligāti jārīvē ar rīvi. Tos var sagriezt smalkos gabaliņos un pēc tam samalt gaļas maļamajā mašīnā.
* Karsējot mārrutki zaudē savu dedzinoši aso garšu, tāpēc tos parasti pievieno gatavam ēdienam.
* Mārrutku lapas mazina tūsku, kas sākas pēc bišu un lapseņu kodieniem.
* Ieteicams apēst pa tējkarotei mārrutku trīs reizes dienā ar ēdienu.
Receptes
Nātru un mārrutku salāti
Sastāvdaļas: 4 ēdamkarotes sīki sasmalcinātu nātru lapu, pusglāze olīveļļas, 4 ēdamkarotes sarīvētu mārrutku, glāze biezas tomātu sulas.
Pagatavošana: noskalo jaunās nātru lapas un ieliek uz 2 minūtēm verdošā ūdenī. Nokāš un sīki sakapā, pievieno sarīvētus mārrutkus un tomātu sulu. Visu rūpīgi sajauc un pamazām pievieno olīveļļu.
Tomātu salāti ar mārrutkiem
Sastāvdaļas: 6 tomāti, 2 ēdamkarotes sarīvētu mārrutku, 2 ēdamkarotes augu eļļas, pusglāze skāba piena, ēdamkarote pētersīļu zaļumu, sāls, pipari.
Pagatavošana: tomātus sagriež uz pusēm un liek lēzenā traukā ar pārgriezto pusi uz augšu, pārlej ar mērci. Mērcei saberž mārrutkus ar sāli un pipariem, pievieno skābu pienu un visu labi sakuļ. Mērcei var pievienot arī tējkaroti cukura.
Mārrutku, ābolu un jāņogu mērce
Sastāvdaļas: pusglāze ābolu biezeņa, pusglāze jāņogu želejas, 2 ēdamkarotes mārrutku, sāls.
Pagatavošana: visas sastāvdaļas labi samaisa.