Ukrainas kara 547. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:46]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 24. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:46. ASV ceturtdien, Ukrainas Neatkarības dienā, noteikusi jaunas sankcijas un vīzu ierobežojumus Krievijas amatpersonām, kas iesaistītas ukraiņu bērnu nolaupīšanā.

ASV Valsts departaments paziņoja par sankcijām pret visām Krievijas personām, "kuras piedalījušās ukraiņu bērnu piespiedu deportēšanā no Krievijas okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krieviju un/vai Ukrainas bērnu pārvietošanā Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās".

"Bērni ir visnevainīgākie kara upuri. Mēs neesam aizmirsuši Ukrainas bērnus," teikts Vašingtonas oficiālajā paziņojumā.

21:00. Agresorvalsts prezidents Vladimirs Putins pirmo reizi izteicies pēc lidmašīnas avārijas, kurā gāja bojā Prigožins. "Es Prigožinu pazinu ļoti ilgi, no deviņdesmito gadu sākuma. Viņš bija cilvēks ar grūtu likteni, un viņš dzīvē pieļāva nopietnas kļūdas, bet sasniedza vajadzīgos rezultātus. Viņš bija talantīgs cilvēks, talantīgs uzņēmējs," sacīja Putins, vēsta pravda.com.ua.

20:00. Ukraiņu robežsargi un izlūkdienesti fiksējuši algotņu bandas "Vagner" kaujinieku aizplūšanu no Baltkrievijas, ceturtdien pavēstījis Ukrainas robežsardzes pārstāvis Andrijs Demčenko.

19:00. SIA "Rīgas veselības centrs" nolēmis dāvina rentgena iekārtu Svitlovodskas slimnīcai Ukrainā, informēja veselības centra komunikācijas nodaļa.

18:00. Norvēģija kļūs par trešo valsti, kas piešķirs Kijivai iznīcinātājus F-16, ceturtdien ziņo trīs Norvēģijas mediji, nenorādot avotus.

17:00. Lietuva sniegs Ukrainai jaunu militārās palīdzības paketi 41 miljona eiro vērtībā, ceturtdien paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

16:00. Apsveicot Ukrainas tautu Neatkarības dienā, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda Kijivā solīja turpināt "visa veida atbalsta" sniegšanu Ukrainai. "Lietuva turpinās sniegt jums visa veida atbalstu. Kopā mēs atjaunosim Ukrainu un strādāsim, lai jūsu valsts kļūtu par eiroatlantiskās kopienas daļu," Lietuvas prezidents teica ceturtdien, kad Kijivas Sofijas laukumā sanākušos uzrunāja ukraiņu valodā. "Mūsu vīzija šodien ir spēcīga Ukraina spēcīgā Eiropā! Es ticu, ka Ukraina kādu dienu kļūs gan par Eiropas Savienības, gan NATO dalībvalsti. Agresors nenoteiks Ukrainas likteni!" viņš uzsvēra.

14:37. Patlaban algotņu grupējuma "Vagner" līderu nāvei ietekme uz karadarbību Ukrainā būs minimāla, prognozēja Latvijas Saeimas deputāts, bijušais Latvijas Sauszemes spēku komandieris, atvaļinātais pulkvedis Igors Rajevs.

Politiķis akcentēja, ka jāraugās uz to, kā "Vagner" attīstīsies un rīkosies turpmāk. Lai arī bojāgājušie "Vagner" līderi spēlēja ļoti nozīmīgu lomu organizācijā un viņu nozušana no skatuves nepaliks bez sekām, Rajevs nedomā, ka "Vagner" varētu radikalizēties vai aktivizēties.

Ļoti iespējams, ka Prigožina un līdzgaitnieku nāve ir labas ziņas Ukrainai, jo "Vagner" varētu degradēt līdz pārējo militāro organizāciju līmenim, kā rezultātā viņu drauds, visticamāk, varētu mazināties, vājākai paliekot arī pašai organizācijai, prognozēja Rajevs.

13:55. Baltkrievijas aktīvistu grupa "Belaruski Hajun", kas izseko karaspēka pārvietošanos Baltkrievijā, ceturtdien paziņoja, ka pašlaik nav novērojami algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieku mēģinājumi atstāt Baltkrieviju.

"Pašlaik monitoringa grupa "Belaruski Hajun" nefiksē algotņu izvešanu no viņu galvenās bāzes Baltkrievijā - nometnes Asipoviču rajona Ceļas ciematā," norādīja "Belaruski Hajun".

12:30. Maskavas Lefortovas tiesa ceturtdien līdz 30.novembrim pagarinājusi drošības līdzekli apcietinājumu ASV laikraksta "Wall Street Journal" žurnālistam Evanam Gerškovičam.

Gerškovičs tika aizturēts 29.martā Jekaterinburgā un aprīļa sākumā oficiāli apsūdzēts spiegošanā.

Krievijas Federālais Drošības dienests (FSB) apgalvo, ka žurnālists pēc ASV rīkojuma vācis informāciju par Krievijas militārās rūpniecības uzņēmumu. Žurnālists, viņa darba devējs un ASV valdība šīs apsūdzības nolieguši.

11:15. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 259 160 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 340 iebrucēji.

10:00. Septiņi cilvēki ievainoti ceturtdien Krievijas raķešu triecienā Ukrainas austrumu pilsētai Dņipro, kā arī nodarīti postījumi dzīvojamām ēkām un infrastruktūrai, paziņoja Dņipropetrovskas apgabala gubernators Serhijs Lisaks.

Seši no ievainotajiem nogādāti slimnīcā.

08:20. Algotņu grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina nāve ir vēl viens piemērs tam, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam nedrīkst uzticēties nekādos jautājumos, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas vēstnieks Ukrainā Ilgvars Kļava.

Viņš sacīja, ka pašreiz ir daudz spekulāciju par notikumu. Sekojot dažādos avotos pieejamajai informācijai, var nonākt pie secinājuma, ka notikušais ir vēl viens piemērs tam, ka nedrīkst uzticēties Putinam nekādos jautājumos. Ja pēc "Vagner" sacelšanās starp Putinu un Prigožinu bijusi panākta kāda noruna, tad nu var redzēt, kā šādas vienošanās izvērtušās.

Kļava akcentēja, ka Ukraina kara laikā ir konsolidējusies kā valsts un sabiedrība. Valsts svētku laikā lieli pasākumi Ukrainā nav paredzēti, tieši pretēji - tiek izplatīti brīdinājumi nepulcēties, jo Krievija to var izmantot savās interesēs un uzbrukt. "Ukraiņi ir patriotiski noskaņoti, turot savu valsti lielā vērtībā. Galvenais uzdevums ir noslēgt un uzvarēt karu. Tāpēc visi ar nepacietību gaida ziņas no frontes līnijas," stāstīja vēstnieks.

07:00. Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieki pēc grupējuma vadītāja Jevgeņija Prigožina lidmašīnas katastrofas mēģina izbraukt no nometnēm Baltkrievijā uz Krieviju, ziņoja Baltkrievijas aktīvistu grupa "Belaruski Hajun", kas izseko karaspēka pārvietošanos Baltkrievijā.

Saskaņā ar Baltkrievijas pagrīdes aktīvistu datiem trešdienas vakarā dažās vagneriešu nometnēs tika uzsākta autokolonnu veidošana izbraukšanai uz Krieviju. Kolonnas dodas Krievijas robežas virzienā, bet Baltkrievijas specdienesti mēģina nepieļaut algotņu autotehnikas izbraukšanu.

06:11. Par godu Ukrainas Neatkarības dienai ceturtdien no plkst.9 līdz plkst.12 norisināsies labdarības brokastis un izsole, informēja izsoles organizatore Dace Ozola-Slaidiņa. Izsoli organizē Ukrainas vēstniecība Latvijā un organizācija "Agendum", kas pazīstama kā "Twitter konvojs".

"Agendum" humānās palīdzības ietvaros kopš kara sākuma Ukrainai ir nogādājusi vairāk nekā 1500 transportlīdzekļu. Pasākuma laikā tiks izsolīti Ukrainas un Latvijas slavenību sagatavoti ziedojumi. Līdzekļi, kas tiks iegūti no pārdotajām ieejas biļetēm, kā arī visi izsoles ieņēmumi tiks novirzīti Ukrainas atbalstam.

00:10 Kādas Dņepropetrovskas apgabala militārās vienības apakšvienības komandieris tika informēts par aizdomām par pusmiljonu grivnu vērtu militāro īpašumu zādzību.
Saskaņā ar izmeklēšanu izlūkošanas grupas komandieris nozadzis četrus speciālos portatīvo radiostaciju komplektus un divus kvadrokopterus 500 000 grivnu vērtībā.

Svarīgākais