Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

UZZINI, kā pareizi diedzēt sēklas

© F64

Īs­tais laiks uz­tu­rā lie­tot die­dzē­tas sēk­las un grau­dus, jo tie­ši dīg­sti ir īsts vi­ta­mī­nu, mi­ne­rāl­vie­lu un ci­tu mums ne­pie­cie­ša­mu vie­lu kon­cen­trāts! Tur­klāt dīg­stos viss ir tā­dā kon­cen­trā­ci­jā un vei­dā, lai or­ga­nis­mam, gūs­tot mak­si­mā­lu la­bu­mu, to vi­su bū­tu vieg­li pār­strā­dāt.

Pa­doms

  • Die­dzēt var re­dī­su, sar­ka­no bie­šu, sau­les­pu­ķu, kā­pos­tu, lu­cer­nas, bro­ka­ļu un si­nep­ju sēk­las, Ķī­nas pu­pi­ņas, pa­ras­tos un tur­ku zir­ņus, lē­cas, kvie­šu, mie­žu un ru­dzu grau­dus.
  • Sva­rī­gi, lai ne sēk­las, ne grau­di ne­bū­tu ko­di­nā­ti vai kā ci­tā­di ķī­mis­ki ap­strā­dā­ti!
  • Jo ma­zā­kas ir sēk­las, jo ātr­āk tās sa­dīgst.

Re­dī­si, Ķī­nas pu­pi­ņas, lē­cas, zir­ņi, kres­sa­lā­ti, ru­dzu un kvie­šu grau­di as­nus sāk dzīt ap­tu­ve­ni di­vās tri­jās die­nās. Pu­pi­ņas dīgst četr­as piec­as die­nas. Kre­šu sēk­las - se­šas die­nas. Sau­les­pu­ķu un lu­cer­nas sēk­lām va­ja­dzī­ga ne­dē­ļa, ka­mēr pa­rā­dās ļo­ti vēr­tī­gie spē­ka as­ni.

  • Jo lie­lā­kas sēk­las, jo il­gāk tās jā­mēr­cē. Sī­ka­jām sēk­li­ņām pie­tiek ar pār­is stun­dām, bet lie­la­jām va­ja­dzēs vis­maz pus­i dien­nakts. Ja mēr­cē da­žā­du sēk­lu mai­sī­ju­mu, labs kom­pro­mi­sa va­ri­ants ir sēk­lu ie­mēr­kša­na uz nak­ti.
  • Ap­tu­ve­ni di­vus mi­li­met­rus ga­ri as­ni­ņi, ku­riem vēl nav pa­spē­ju­šas sa­dīgt sak­nī­tes, ir vis­vēr­tī­gā­kie!
  • Vi­sām dīg­sto­šām sēk­lām ir ne­pie­cie­ša­ma die­nas gais­ma, bet ne tie­ši sau­les sta­ri.
  • Lai sēk­las at­dze­sē­tu un tā­dē­jā­di ma­zi­nā­tu sil­tu­mu, kas ro­das dīg­stot, sil­tā lai­kā sēk­las ska­lo ar auk­stu ūde­ni - tā­da auk­stā du­ša pa­lē­ni­na dīg­ša­nas pro­ce­su.
  • Dīg­ša­nas pro­ce­su var past­ei­dzi­nāt, vē­sā­kā lai­kā sēk­las ska­lo­jot sil­tā ūde­nī.
  • Ja as­nu dīg­ša­na no­ris strau­jāk, ne­kā gri­bē­tos, trau­ku ar die­dzē­ju­miem kā­du lai­ku var uz­gla­bāt le­dus­ska­pī.
  • Lai svai­gi dīg­sti un za­ļu­mi mā­jās bū­tu vi­su lai­ku, sēk­las un grau­dus die­dzē ar di­vu tri­ju die­nu in­ter­vā­lu. Vie­nā pa­ņē­mie­nā jā­iz­die­dzē tāds sēk­lu vai grau­du dau­dzums, ko var iz­lie­tot pār­is die­nu lai­kā.

Vērts at­ce­rē­ties

  • Die­dzē­ju­mi po­zi­tī­vi ie­tek­mē imu­ni­tā­ti, dod pa­pil­du ener­ģi­ju, uz­la­bo viel­mai­ņu, vei­ci­na or­ga­nis­ma at­tī­rī­ša­nos un pa­lē­ni­na tā no­ve­co­ša­nos.
  • Jeb­ku­ri die­dzē­ju­mi uz­la­bo gre­mo­ša­nas sis­tē­mas dar­bī­bu, sta­bi­li­zē ner­vu sis­tē­mu, stip­ri­na sirds un asins­va­du sis­tē­mu. Tā­pat die­dzē­ju­mi uz­la­bo ma­tu un na­gu stā­vok­li, pa­sar­gā no brī­va­jiem ra­di­kā­ļiem un vei­ci­na šū­nu piln­vēr­tī­gu dar­bī­bu.
  • Die­dzē­ju­mi sa­tur maz ka­lo­ri­ju, ta­ču ir brī­niš­ķīgs šķiedr­vie­lu avots, ku­rā ir A, C, D, E, K un B gru­pas vi­ta­mī­ni, kā arī mik­ro­ele­men­ti: dzelzs, kā­lijs, man­gāns, fos­fors, cinks, kal­cijs, mag­nijs.
  • Uz­tur­vēr­tī­bas zi­ņā die­dzē­tiem grau­diem un sēk­lām ie­vē­ro­ja­mu at­šķi­rī­bu nav - tie vi­si ir ļo­ti vēr­tī­gi un ve­se­lī­gi!

Kā die­dzēt?

  1. Vis­pirms sēk­las vai grau­dus ie­ber trau­kā un rū­pī­gi no­ska­lo.
  2. Sēk­las vai grau­dus ap­lej ar tī­ru, vē­su ūde­ni un at­stāj uz­briest (sī­kās sēk­li­ņas - uz pār­is stun­dām, lie­lā­kās sēk­las vai grau­dus - uz nak­ti).
  3. Kad sēk­las (grau­di) iz­mir­ku­šas un pie­brie­du­šas, sie­ti­ņā vai caur mar­li tās kār­tī­gi no­ska­lo, tad no­su­si­na.
  4. Pēc no­te­ci­nā­ša­nas sēk­las ie­ber stik­la trau­kā un pār­sien ar div­kārt sa­lo­cī­tu mar­li. Kat­ru die­nu sēk­las vai­rāk­kārt no­ska­lo zem auk­sta ūdens strūk­las un rū­pī­gi no­te­ci­na.
  5. Die­dzēt var arī uz mit­ras mar­les: mar­li sa­mit­ri­na, ie­klāj to kā­dā lē­ze­nā trau­kā, pa virs­u sa­ber uz­brie­di­nā­tās sēk­las (grau­dus) un pār­sedz ar tā­du pa­šu sa­mit­ri­nā­tas mar­les kār­tu.

Mar­les vie­tā var iz­man­tot arī kā­du ci­tu drā­ni­ņu, kas la­bi uz­sūc un il­gi sa­gla­bā mit­ru­mu. Var iz­lī­dzē­ties arī ar vai­rā­kās kār­tās sa­lo­cī­tiem pa­pī­ra dvie­ļiem, ta­ču pa­pīrs ļo­ti ātr­i iz­žūst (jā­mit­ri­na vis­maz trīs rei­zes die­nā) un sī­kā­kas sēk­li­ņas mēdz pa­pī­ram pie­lipt.

  1. Trau­ku ar die­dzē­ša­nai pa­re­dzē­ta­jām sēk­lām (grau­diem) no­liek uz pa­lo­dzes, ku­ru ne­ap­spīd tie­ši sau­les sta­ri. Arī tie­šā ra­di­ato­ru tu­vu­mā die­dzē­ša­nai pa­re­dzē­tās sēk­las ne­no­vie­to.
  2. Pēc di­vām trim die­nām, kad pa­rā­dās pirm­ie dīg­stu as­ni, sēk­las (grau­di) ir ga­ta­vas ēša­nai.

Va­ri­an­ti

  • Ir arī ci­ti va­ri­an­ti, kā tikt pie za­ļu­miem vai die­dzē­ju­miem - sēk­las vai grau­dus var sēt aug­snē, ta­ču vien­kār­šā­kais veids, kas pa spē­kam jeb­ku­ram ie­sā­cē­jam, ir za­ļu­mu (kres­sa­lā­tu) iz­au­dzē­ša­na uz va­tes un sēk­lu (grau­du) die­dzē­ša­na mit­rā mar­lē.
  • Gan­drīz kat­ra liel­vei­ka­la (Ri­mi, Maxima, De­po, K-rau­ta, Krū­za, Pris­ma c.) dārz­ko­pī­bas pre­ču no­da­ļas sēk­lu sten­dos ir no­pēr­ka­mas spe­ci­āli die­dzē­ša­nai pa­re­dzē­tas bi­olo­ģis­kas sēk­las un da­žā­du sēk­lu mai­sī­ju­mi - šo pro­duk­ci­ju var pirkt un die­dzēt dro­ši.
  • Mie­žu, kvie­šu vai ru­dzu grau­dus lē­tāk ne­kā ci­tur ie­spē­jams no­pirkt Rī­gas cen­trāl­tir­gū vai pie sev zi­nā­miem zem­nie­kiem.