Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Diedzēti graudi un sēklas: neviltots pavasara svaigums

© despositphotos.com

Diedzēti graudi, sēkliņas un dīgsti ir tieši tas, kas vajadzīgs, lai sajustu pavasara vēsmas savā ēdienkartē. Šos produktus var nopirkt gatavus, bet arvien vairāk cilvēku atklāj, ka nav nemaz tik grūti diedzēt sēkliņas pašiem, tas ir pat aizraujoši.

Kas der, kas neder

Var diedzēt Ķīnas pupiņas, kviešus, rudzus, miežus, auzas, griķus, lucernu, saulespuķes, redīsus, sinepes, kressalātus, lēcas, kāpostus, brokoļus, bietes, sīpolus, ķiplokus, baziliku, dilles u.c.

Tomēr ne no visiem augiem, kam ir ēdami augļi vai saknes, var ņemt sēklas pārtikas dīgstu ieguvei, piemēram, tomātu un kartupeļu sēklas ir indīgas. Sēklām jābūt nekodinātām, ar labu dīgtspēju.

Tīrība un disciplīna

Diedzējot sēkliņas, jāievēro tīrība. Vispirms tās nomazgā, liek tīrā stikla traukā, pārlej ar ūdeni (1 daļa sēkliņu, 4 daļas laba dzeramā ūdens) un atstāj uzbriest istabas temperatūrā (14-21 grāds). Tas notiek pēc 6-16 stundām. Ūdeni nolej, sēkliņas pārber citā tīrā stikla traukā, nosusina lieko mitrumu ar drāniņu. Sēkliņas viegli pārlej ar ūdeni, ko maina 2-3 reizes dienā. To darot, sēkliņas ikreiz rūpīgi noskalo. Šo darbu atvieglo speciāla burka ar sieta vāku, bet var trauku pārsegt arī ar marli vai skalošanai izmantot parastu sietiņu. Pupiņas var pat diedzēt tieši sietā ar plakanu dibenu. Trauku tur tumšā un siltā vietā. Dažas sēkliņas labāk dīgst tumsā, citas - gaismā, bet ne tiešos saules staros. Zirņi un lēcas uzdīgst aptuveni 3 dienās, redīsi - 4 dienās, pupiņas - 4-5 dienās. Diedzētajiem graudiem asniņus neiesaka izaudzēt garākus par pašiem graudiem. Dīgstus var audzēt šādi: sēkliņas vienā kārtā vienmērīgi izlīdzina uz šķīvja un pārklāj ar mitru marli, ko regulāri laista, lai sēkliņas neiekalst. Kad dīgsts izspraucies cauri marlei un sasniedzis vēlamo lielumu, to nogriež.

Ēd tūlīt

Diedzētie produkti ir domāti tūlītējam patēriņam, tāpēc tos vajadzētu audzēt vai iegādāties mazās porcijās. Dīgstus vislabāk apēst tūlīt pēc nogriešanas. Vajadzības gadījumā tos var uzglabāt ledusskapī 2-4 dienas. Ilgi glabājot, iet zudumā C vitamīns un arī citas vērtīgas vielas.

Daži populārākie

* Diedzēti kviešu graudi. Aprēķināts, ka tajos ir apmēram piecreiz vairāk C vitamīna, četrreiz vairāk B12 vitamīna, 3-12 reizes vairāk citu B grupas vitamīnu un trīsreiz vairāk E vitamīna nekā nediedzētos graudos. Diedzētie graudi ēdot ir ļoti rūpīgi jāsakošļā vai arī pirms ēšanas jāsamaļ gaļasmašīnā.

* Kressalāti. Bagāti ar C vitamīnu, karotīnu, B grupas vitamīniem un PP vitamīnu, satur arī E vitamīnu, kāliju, fosforu, kalciju, magniju, selēnu, dzelzi. Ātraudzīgi un pikanti.

* Diedzētas saulespuķu sēkliņas. Sulīgas un ātraudzīgas. Satur daudz lecitīna un D vitamīna, ir arī E vitamīna, dzelzs, kalcija un magnija avots. Kraukšķīgas, ar patīkamu riekstu smaržu.

* Sinepju dīgsti. Piešķir asumiņu vārītai olai ar krējumu un majonēzi, arī zupai un sviestmaizēm. Uzlabo ēstgribu.

* Diedzētas redīsu sēklas un redīsu dīgsti. Patīkami kraukšķīgi, patiešām garšo pēc redīsiem, tikai garša ir koncentrētāka, pikantāka.