Iesnas? Palīdzi organismam, nevis traucē

Ja mums pajautātu, vai zinām, kā ārstēt iesnas, kāds varbūt atcerētos seno joku par to, ka iesnas ārstējot pāriet septiņās dienās, bet neārstējot – vienā nedēļā.

Taču lielākā daļa atbildētu, ka, protams, zina, kas darāms, jo mūsu mitrajā un mainīgajā klimatā gandrīz katrs kļūst par iesnu ekspertu. Bet vai tā tiešām ir?

"Vērojot, cik aktīvi cilvēki lieto ķīmiskos medikamentus, kuri domāti ātrai elpceļu atbrīvošanai, jāsecina, ka lielai sabiedrības daļai tomēr trūkst sapratnes par to, kas ir iesnas, kā organisms ar tām tiek galā un kā mēs tam varam palīdzēt," saka ārsts Kaspars Ivanovs, SIA Silvanols izpilddirektors. "Rezultātā iznāk tāda pusārstēšanās – simptomu atvieglošana un slimības ielaišana."

Acīmredzot neievēro instrukcijas

"Ķīmiskie medikamenti, kas sašaurina deguna gļotādas asinsvadus, neiedarbojas uz vīrusiem un baktērijām – iesnu izraisītājiem," skaidro K. Ivanovs. "Šie līdzekļi domāti izņēmuma gadījumiem, piemēram, ja cilvēkam, neraugoties uz iesnām, ir noteikti jāuzstājas ar priekšlasījumu konferencē un neviens cits to viņa vietā nevar izdarīt. Ļoti jāšaubās, vai tiešām visiem daudzajiem cilvēkiem, pieaugušajiem un bērniem, kuri tādus preparātus lieto, ir plānota atbildīga uzstāšanās. Šīm zālēm ir pievienotas instrukcijas, kur skaidri norādīts, ka tās nedrīkst lietot vairāk par septiņām dienām, bet cilvēki instrukcijas neievēro, varbūt pat neizlasa. Daļa ikreiz pērk deguna pilienus ar citu nosaukumu, bet nepaskatās, ka aktīvā viela ir viena un tā pati. Tas var novest pie nopietnākiem deguna gļotādas iekaisumiem, kurus izārstēt ir ļoti grūti."

Deguna gļotāda – priekšpostenis

"Deguna gļotāda ir pirmā, kas saņem organismā caur elpceļiem iekļuvušo vīrusu un baktēriju triecienu," stāsta ārsts, "tādēļ arī iesnas ir daudz biežāk sastopamas nekā dziļāki elpceļu iekaisumi – bronhīts un pneimonija. Iesnas ir dabiska aizsargreakcija pret slimību izraisītājiem. Reaģējot uz vīrusu un baktēriju uzbrukumu, organisms cenšas deguna gļotādai nosūtīt papildspēkus, tāpēc paplašinās mazie asinsvadiņi, kas tur atrodas, un sākas tūska. Palielinoties mikroorganismu skaitam, tūska kļūst arvien lielāka un – kas sevišķi raksturīgi maziem bērniem – drīz jau ir pilnīgi nosprostota gaisa plūsma caur nāsīm un cilvēkam jāsāk elpot caur muti. Deguns vairs nevar normāli pildīt savu uzdevumu: attīrīt, sasildīt un mitrināt gaisu, tā pasargājot mūs no dziļāko elpceļu iekaisumiem. Sākumā novēro tikai deguna tecēšanu, kas vairāk saistīta ar to, ka pastiprinās gļotādas sekrēcija un arī no asinsvadiem nāk klāt papildus plazmas daļa; šķidrums ir caurspīdīgs. Vēlāk parādās strutainas iesnas."

Neaplipiniet citus

Netrūkst cilvēku, kuri uzskata, ka iesnas vispār nav jāārstē, un viņiem tās tiešām pēc kāda laika pāriet. K. Ivanovs teic: "Pat ja pašam cilvēkam iesnu izraisītāji mikroorganismi nekādu lielo ļaunumu nenodara, viņš riskē nodot infekciju līdzcilvēkiem, un kāds no viņiem var saslimt daudz nopietnāk. Jo ātrāk infekciju novērsīsim, jo labāk pasargāsim citus. Iesnu izraisītāji var būt agresīvi vai ne tik agresīvi, arvien biežāk kopā darbojas vairāki – piemēram, divi vīrusi un viena baktērija vai viens vīruss, viena baktērija un viena sēnīte, un tad situācija ir jau daudz sarežģītāka. Arī ekonomiski izdevīgāk ir uzsākt iesnu tūlītēju ārstēšanu, turklāt darbavietā nevajadzētu apvainoties uz kolēģiem, kuri iesnu dēļ paliek mājās. Neviens, iespējams, nav sajūsmā, ka jādara lieks darbs, tomēr labāk tā, nekā saslimt arī pārējiem."

Ārstēšana ar augu valsts produktiem

"Vienkāršu iesnu gadījumā ārstniecības augus saturošie līdzekļi ir pirmā izvēle. Dabas vielu produktus iesnu ārstēšanā var lietot daudz ilgāk un biežāk, kā arī vajadzības gadījumā kombinēt ar ķīmiskajiem medikamentiem," stāsta K. Ivanovs. "Piemēram, Silvanols jau vairāk nekā desmit gadu ražo preparātu Rinogēls+®. Tā sastāvā ir dižegļu, eikaliptu, piparmētru un kliņģerīšu ēteriskās eļļas, kas mazina iekaisumu un zināmā mērā arī uzveic iesnu izraisītājus mikroorganismus; piparmētru eļļa turklāt piešķir atvēsinošu efektu. Šīs ēteriskās eļļas daļēji arī sašaurina mazos kapilārus gļotādā, tā atvieglojot elpošanu caur degunu. Deguna gļotāda ir klāta ar skropstiņepitēliju, kas ar savām kustībām slauka ārā visu lieko, tāpēc nevajadzētu iesnu ārstēšanai izvēlēties līdzekļus, kas bagātīgi satur eļļu, jo tie salipina skropstiņas un neļauj tām darboties. Rinogēlam+® ir dabiska, ūdenī šķīstoša pamatne – celuloze un želatīns, tāpēc skropstiņepitēlija kustības netiek traucētas.

Sarežģītākās situācijās noteikti vajadzētu iet pie ārsta. Iesnām var būt dažādas komplikācijas, akūtās iesnas var pāriet hroniskā formā. Ja cilvēks bieži nepareizi ārstē iesnas, var veidoties atrofiska gļotāda, kuru izārstēt ir krietni grūtāk. Visi elpceļi ir savstarpēji cieši saistīti, un iesnu gadījumā, jo sevišķi mazākiem bērniem, mēdz parādīties arī sāpes ausīs, jo elpceļu gļotāda ir pietūkusi un arī gaisa kanāli, kas nogādā skābekli līdz vidusausij, ir nosprostojušies un var attīstīties vidusauss iekaisums, ko nākas ārstēt ar antibiotikām. Vēl var attīstīties apakšējo elpceļu iekaisumi, kā arī deguna blakusdobumu iekaisumi, kuri arī ārstējami ļoti ilgstoši un grūti. Tāpēc aicinām ārstēt iesnas pareizi, uzsākt ārstēšanu pēc iespējas ātrāk un darīt to ar dabas vielu produktiem."

Profilakse: imunitātes stiprināšana

Mūsu spēja uzveikt vīrusus un baktērijas, kas izraisa iesnas, atkarīga no vesela faktoru kopuma, kas ietekmē imunitāti, – dzīvesveida, uztura, stresa līmeņa, no tā, vai esam norūdījušies, vai regulāri uzturamies svaigā gaisā, vai protam ģērbties atbilstoši laika apstākļiem utt. Par to patiesībā būtu jādomā vienmēr. "Svarīgi ir arī spēcināt imunitāti tieši laikā, kad aktivizējas respiratorie vīrusi un baktērijas," atgādina ārsts. "Jālieto svaigi spēcinoši produkti vai augu valsts preparāti, kuru sastāvā ir, piemēram, ehinācija, C vitamīns vai citi imunitāti stiprinoši līdzekļi. Pašlaik, ziemas otrajā pusē, var papildus lietot arī dabiskos C vitamīna preparātus, piemēram, NaturalC400®, bet vīrusu aktivitātes sezonai esam izveidojuši speciālu produktu Griposan®, kura sastāvā ir arī sausais ehinācijas ekstrakts, kas uzlabo imunitāti. Un, kamēr vēl ir tāda iespēja, noteikti vajag baudīt ziemas priekus svaigā gaisā. Nav slikti izmantot speciāli ierīkotos slēpošanas kalnus, taču distanču slēpošana mežā būtu pat vēl ieteicamāka. Nedēļas nogalēs var vienkārši doties ārpus pilsētas, lai pastaigātos svaigā gaisā mežā vai pie jūras."

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Silvanols

Svarīgākais