Šoreiz kūpināsim karpas fileju, gatavosim dažādas piedevas un dārzeņus! Recepti piedāvā Mālpils muižas restorāna šefpavāre Aija Gabrāne.
Sastāvdaļas: karpa, sāls, graudu pipari, olīveļļa, dilles, loki, ķiploki,
piedevām: cukīni, brokoļi, ķirbis, selerijas sakne, piens, sparģeļi, spināti, šalotes sīpols, citronzāle, salds krējums, baltvīns,mazie tomātiņi ķekaros, baravikas
Pagatavošana:
1. Zivi iztīra, izfilē, izņem asakas. Fileju iemarinē: maigi ieziež ar olīveļļu, ierīvē ar sāls un svaigi maltu piparu maisījumu, katru filejas gabalu pārber ar sasmalcinātiem lokiem, dillēm un ķiploka šķēlītēm.
2. Aptuveni divas stundas atstāj istabas temperatūrā, lai garšas zivī ievelkas (ideāli, ja šo procesu var veikt iepriekšējās dienas vakarā – karpas fileja marinādē pa nakti kļūs īpaši aromātiska un pikanta).
3. Kūpināšanai izmanto attiecīga izmēra pannu: to izklāj ar foliju, iekšā ieber sausas ābeles koka skaidas, kam pievienotas kadiķogas, daži sīki kadiķa zariņi, augļu tēja.
4. Folijas malas aizloka, virsū liek zivs fileju ar ādu uz leju.Pannu ar zivi liek uz elektriskās plīts sildvirsmas (var likt arī cepeškrāsnī vai uz gāzes plīts – vajadzīga maza liesma), uzliek vāku.
Ja zivs fileja ir plānāka, kūpina aptuveni 30 minūtes: sākumā karstums ir lielāks, vēlāk temperatūru nedaudz samazina. Biezāku fileju kūpina ilgāk.
5. Kad fileja gatava, noņem no uguns un atpūtina.
6. Gatavo seleriju biezeni: selerijas sakni nomizo, karstā sālsūdenī noblanšē. Sālsūdeni nolej, noblanšētajai selerijai uzlej pienu, pievieno sāli un uz lēnas uguns vāra, līdz sakne mīksta. Sablenderē viendabīgā masā.
7. Spinātu baltvīna mērce: sasmalcinātu šalotes sīpolu eļļā apcep, pievieno citronzāli, pielej baltvīnu. Kad vīns uzvārījies un alkohols iztvaikojis, pielej saldu krējumu. Pavāra un visu izkāš. Karstajā izkāstajā mērcē liek spinātus un visu sablenderē viendabīgā masā.
8. Nelielā eļļas daudzumā apcep no ķirbja šķēles izdobtas lodītes: pēc garšas pievieno sāli un piparus, pārlej ar kādu medus karoti. Turpat pievieno un apcep arī iepriekš saldētas baravikas. Liek uz papīra salvetes, lai atbrīvotos no liekā eļļas daudzuma.
9.Nelielā eļļas daudzumā pāris minūtes viegli apcep mazos tomātiņus, tos pārlej ar svaiga bazilika pesto.
10. Noblanšē brokoļus, cukīni, sparģeļus: vāra vieglu sālsūdeni, kam pievieno karoti sviesta un dilles. Vārošā sviestūdenī uz dažām minūtēm liek visus dārzeņus: kad uzmet burbuli, ūdeni nokāš, dārzeņus izņem un uzliek uz papīra salvetes.
11.Īsi pirms pasniegšanas galdā nedaudz uzsilda selerijas biezeni un spinātu mērci.
padomi
• Vienas vidēji lielas karpas filejas, kas papildināta ar dažādiem dārzeņiem un piedevām, pilnīgi pietiek, lai paēduši justos divi cilvēki.
• Virtuves apstākļos kūpinātai karpas filejai kā piedeva īsti iederīga varētu būt arī pašgatavota majonēze: ņem 2 olu dzeltenumus un puto. Kad tie nedaudz palielinājušies apjomā, pievieno apmēram 3 ēdamkarotes olīveļļas, nepilnu tējkaroti graudu sinepju un mazliet cukura. Visas sastāvdaļas turpina putot, līdz veidojas viendabīgas konsistences masa. Ja vēlas, majonēzei īsi pirms pasniegšanas var pievienot sīki kapātus marinētus gurķus, lokus vai citus zaļumus.
• Sausām ābeles koka skaidām ir neuzkrītoša, maiga smarža, kas kūpinot ar gardu aromātu piepilda visu māju.
• Folijā ietītās skaidas otrreizējai kūpināšanai gan nederēs, tās jānomaina ar jaunām.