ĢIMENES MĪLULIS: Nor­vē­ģu aļ­ņu­su­ņi

© Jura Millera foto

Sa­vā­di, bet nor­vē­ģu aļ­ņu­su­ņi, kas ir pras­mī­gi med­nie­ku pa­lī­gi un arī in­te­re­san­tas per­so­nī­bas, mūs­ze­mē nav kļu­vu­ši po­pu­lā­ri pat pēc dzelzs priekš­ka­ra kri­ša­nas, kad med­nie­ki pa­sā­ka do­ties zvē­ro­ša­nas tū­rēs uz Skan­di­nā­vi­ju. To­mēr pa kā­dam šīs šķir­nes pār­stā­vim Lat­vi­jā at­rast var – esot ap­mē­ram des­mit.

Lī­dzī­gi su­ņi pa Skan­di­nā­vi­jas pus­sa­lu esot dzī­vo­ju­šies jau pirms tam, kad tur uz­ra­du­šās nor­vē­ģu cil­tis (tas no­ti­cis pirms ap­mē­am 4000 ga­diem). Vi­ņi pa­lī­dzē­ju­ši skar­ba­jos zie­me­ļu ap­stāk­ļos iz­dzī­vot sā­miem un la­piem. At­rasts šā­da su­ņa ske­lets, kas da­tē­jams ar 4.–5. ga­du tūk­sto­ti pirms mū­su ēras.

At­tīs­tī­ju­šies no vil­kiem

No ku­rie­nes vi­ņi cē­lu­šies, nav ne jaus­mas. Ie­spē­jams – glu­ži au­to­no­mi at­tīs­tī­ju­šies no vil­kiem. Vē­lāk jau, pro­tams, viss bi­jis cil­vē­ku ro­kās – aļ­ņu, vil­ku un zie­meļ­brie­žu me­dī­ša­nai no­de­rī­gā­kie su­ņi pā­ro­ti, pā­rē­jiem lem­ta «sku­ju ta­ka». Tā nu maz­pa­ma­zām se­nie zie­meļ­nie­ki ti­ku­ši pie veik­liem, spē­cī­giem un iz­tu­rī­giem pa­lī­giem. Ovā­lās ķe­pas ļā­va šiem su­ņiem bez pro­blē­mām pār­vie­to­ties pa snie­gu, bie­zais ka­žoks pa­sar­gā­ja dzīv­nie­ku no auk­stu­ma un arī mit­ru­ma.

Vis­ti­ca­māk, arī ie­nā­cē­jiem nor­vē­ģiem bi­ju­ši līdz­i sa­vi su­ņi, kas pa­lī­dzē­ju­ši me­dī­bās, vil­ku­ši ka­ma­nas un ap­sar­gā­ju­ši no­met­nes. Kā jau tas tā­dās rei­zēs no­ti­cis, ie­nā­cē­ji sa­jau­ku­šies ar vie­tē­jiem – gan ļau­dis, gan dzīv­nie­ki. Pa­ma­zām iz­kris­ta­li­zē­jies vie­tē­jiem ap­stāk­ļiem vē­la­mā­kais su­ņu tips, ta­ču līdz šķir­nei mūs­die­nu iz­prat­nē vēl tāls – ga­du tūk­sto­šos mē­rāms – ceļš bi­ja ejams.

Šķir­nes iz­vei­de

Ar vie­no­ta šā­da su­ņu ti­pa iz­vei­di nor­vē­ģi mērķ­tie­cī­gi sā­ka no­dar­bo­ties 19. gad­sim­ta ot­ra­jā pus­ē. At­la­sot gan pēc pras­mēm, gan pēc in­ter­je­ra, ti­ka pā­ro­ti lī­dzī­gi su­ņi, un drīz vien Nor­vē­ģi­ja va­rē­ja le­po­ties par sa­vu na­ci­onā­lo šķir­ni, ku­ras gal­ve­nais uz­de­vums bi­ja un vēl jo­pro­jām ir iz­se­kot gar­kā­jai­nos pur­va bri­dē­jus aļ­ņus, ta­ču šie su­ņi spēj gan bez­bai­lī­gi stā­ties pre­tī lā­cim, gan veik­li tikt ga­lā ar ma­zā­kiem me­dī­ju­miem. Viens no gal­ve­na­jiem nor­vē­ģu aļ­ņu­su­ņu trum­pjiem ir iz­tu­rī­ba – ne katrs spēj iz­skriet līdz­i plat­ra­gai­nim, kurš va­jāts spēj stun­dām jo­ņot caur brik­šņiem ar āt­ru­mu 15 kilo­met­ru stun­dā. Su­ņa uz­de­vums ir at­rast (ap­vel­tī­ti ar iz­ci­lu t. s. aug­šē­jo ožu), dzīt un va­ja­dzī­bas ga­dī­ju­mā arī no­tu­rēt uz vie­tas lie­los me­dī­ju­mus. Tur­klāt šie su­ņi ir ne par ma­zu, ne par lie­lu, lai bū­tu gan ga­na spē­cī­gi, gan veik­li un iz­vai­rī­tos no me­dī­ja­mā dzīv­nie­ka aiz­stā­vē­ša­nās cen­tie­niem.

Pir­mo rei­zi nor­vē­ģu aļ­ņu­su­ņi ofi­ci­āli at­rā­dī­ti iz­stā­dē 1877. ga­dā, kad Nor­vē­ģi­jas Med­nie­ku aso­ci­āci­ja sa­rī­ko­ja sa­vu šo­vu. In­te­re­san­ti, ka ame­ri­kā­ņi šķir­ni at­zi­na 1913. ga­dā, bet eiro­pie­ši bri­ti ti­kai 1923. ga­dā. Šīs šķir­nes ku­cē­ni pie­dzimst mel­ni, bet sa­vu sud­rab­pe­lē­ki mel­no ka­žo­ku ie­gūst, sā­kot ar ne­dē­ļas ve­cu­mu, līdz ku­cē­na vil­na no­mai­nās pret pie­au­gu­ša su­ņa ie­tēr­pu.

Va­jag iz­skrie­ties

Rak­stīts, ka nor­vē­ģu aļ­ņu­su­ņi itin la­bi spē­jot mi­ti­nā­ties pil­sē­tas dzī­vok­lī, tam ne­gri­bē­tos pie­krist. Jā, jau­ki, ka, lī­dzī­gi kā ci­tiem zie­meļ­nie­kiem, arī šiem nor­vē­ģiem ne­esot su­ņa sma­kas, ta­ču ar tik bie­zu ka­žo­ku tel­pās mi­ti­nā­ties nav vieg­li. Jā­ņem vē­rā arī tas, ka šie su­ņi ra­dī­ti pla­šu­miem, vi­ņiem vi­tā­li ne­pie­cie­ša­ma iz­skrie­ša­nās, ku­ras lai­kā likt lie­tā sa­vas iz­ci­lās ma­ņas – ne­vie­na pa­stai­ga sai­tē, lai cik ilg­sto­ša tā bū­tu, to at­svērt ne­var.

Ide­āla dzī­ves­vie­ta šā­dam su­nim ir lau­ku saim­nie­cī­ba, ku­rā ap mā­jas pa­gal­mu ie­spē­ja­mi pla­ši ap­jozts žogs. Tad su­nim ir ie­spē­ja uz­tu­rēt se­vi for­mā, gan arī ma­zi­nās ie­spē­ja aiz­klīst ne­ce­ļos (lai gan nor­vē­ģi nav tā­di klai­ņo­tā­ji kā lai­kas, arī vi­ņiem mēdz uz­nākt men­de­le do­ties brīv­so­lī). Bet ar pa­gal­mu, pro­tams, ne­pie­tiek. Ne­pie­cie­ša­mas arī pa­stai­gas brī­vā da­bā.

SAIM­NIE­KA LEP­NUMS

Ri­čards – pui­sis ar rak­stu­ri­ņu

Ri­čards ir nu jau 12 ga­du vecs nor­vē­ģu aļ­ņu­suns. Sa­vu­laik pie­dzī­vo­jis daudz in­te­re­san­tu brī­žu me­dī­bās, bet nu pa­laists pen­si­jā, to­mēr at­ra­ša­nās me­žā vi­ņu vēl aiz­vien aiz­rauj un vi­li­na. Ri­čar­da saim­nieks Ju­ris Mil­lers stās­ta: «Man bi­ju­si iz­de­vī­ba vai­rā­kas rei­zes pie­da­lī­ties me­dī­bās Nor­vē­ģi­jā, So­mi­jā un Zvied­ri­jā, un es ie­vē­ro­ju ļo­ti in­te­re­san­tos med­nie­ku pa­lī­gus su­ņus, kas man ļo­ti ie­pa­ti­kās gan ar sa­vu iz­ska­tu, gan ne­at­lai­dī­bu, dar­bu da­rot. Pa­ti­ka arī vi­ņu miers un paš­ap­zi­ņa, paš­cie­ņa. Va­ru teikt, ka tā bi­ja mī­les­tī­ba no pirm­ā ska­tie­na. Ģi­me­nē no­ru­nā­jām, ka mums tāds suns va­rē­tu būt. Iz­šķī­rā­mies par nor­mā­lu dar­ba su­ni, un sa­vu iz­vē­li ne­kad ne­es­mu no­žē­lo­jis. Lat­vi­jā nor­vē­ģu aļ­ņu­su­ņi nav bie­ži sa­sto­pa­mi. Ri­čar­dam ir so­mu un igau­ņu sen­či, at­vests no Igau­ni­jas.»

«Vai­rā­kas rei­zes Ri­čards ir dzi­nis me­dī­ju­mu no Bir­žiem līdz pat Ak­nīs­tei, cau­ri pur­vam, me­žiem, lau­kiem, sa­vus 20 kilo­met­rus. Mū­su me­dī­bu pla­tī­bām un sti­lam tas var­būt ir par daudz. Sa­vu­laik viņš pat četr­as die­nas ir pa me­žu no­dzī­vo­jis, nav de­vies ro­kās. Ta­ču ie­spē­jams, ka pats vien es­mu vai­nīgs – ne­es­mu Ri­čar­du pie­tie­ka­mi ap­mā­cī­jis. Ie­mā­cīt ele­men­tā­rās ko­man­das – sē­dēt, gu­lēt utt. – nav ne­kā­du pro­blē­mu, bet lauzt šķir­nei rak­stu­rī­go dar­ba sti­lu diez vai ir ie­spē­jams, tas vei­do­jies gad­sim­tiem il­gi. Šim su­nim pat ne­va­jag at­rast me­dī­ju­ma pē­das. Viņš zvē­ru sa­ož pa ga­ba­lu un do­das strā­dāt. Un, ja viņš kaut ko no­do­mā­jis, tad cil­vēks var ko teikt vai ne­teikt. Tā­pat arī mā­jās – ja Ri­čards būs no­lē­mis, ka jā­tiek lau­kā no pa­gal­ma, tad viņš iz­do­mās, kā to iz­da­rīt. To­mēr es ne­gri­bu teikt, ka šie su­ņi ir ap­lam ne­pa­klau­sī­gi. Vi­ņi ti­kai pie­pil­da sa­vas vēl­mes. Pē­dē­jos ga­dos gan Ri­čards kļu­vis rim­tāks.»

Ri­čards vēl aiz­vien lai­ku pa lai­kam pa­spē­lē­jas, lai­ku pa lai­kam pa­plo­sās ar kom­pan­jo­nu – 10 ga­du ve­co lab­ra­do­ras ret­rī­ve­ru Ne­ro. Kad tas ap­nīkst, Ri­čards skaid­ri pa­sa­ka, ka ir ga­na, un Ne­ro tas jā­res­pek­tē.

«Ne­kā­du šķir­nei rak­stu­rī­gu pro­blē­mu ar ve­se­lī­bu Ri­čar­dam nav. Pro­tams, jā­ņem vē­rā su­ņa ve­cums, un tas ir ti­kai nor­mā­li, ka viņš vairs nav tik ašs, ka ne­lē­kā ma­šī­nā iek­šā un no tās lau­kā. Ar ēša­nu ne­kā­du pro­blē­mu nav. Ri­čards gal­ve­no­kārt ēd sau­so ba­rī­bu, ga­ļu da­bū tad, kad kaut kas no­me­dīts. Ja ne­ēd lab­ra­dors, tad viņš lai­kam ir slims. Ja ne­ēd nor­vē­ģis, tad, vis­ti­ca­māk, tā­pēc, ka to vien­kār­ši ne­vē­las. Šis suns pats zi­na la­bāk, kad, ko un cik daudz ēst.»

Zie­meļ­zem­ju su­ņi ne­re­ti mēdz būt ar pa­skar­bu rak­stu­ru. «Ri­čards vien­mēr bi­jis pui­sis ar rak­stu­ri­ņu, zo­bus var pa­rā­dīt jeb­ku­ram, ta­ču pret sa­vas ģi­me­nes lo­cek­ļiem ir ie­cie­tīgs. Uz gal­vas kāpt ne­ļauj, ta­ču ie­ko­dis ne­vie­nam nav. Tie­sa, arī ma­ni bēr­ni to­laik jau bi­ja pie­tie­ka­mi lie­li, lai ne­rau­tu su­ni aiz as­tes un ne­mē­ģi­nā­tu kaut ko iz­ķek­sēt no vi­ņa bļo­di­ņas, ta­ču lai­kam jau tais­nī­ba ir – nor­vē­ģu aļ­ņu­suns nav tas pie­mē­ro­tā­kais ģi­me­nēm, ku­rās ir ma­zi bēr­ni, tām šis suns būs par skar­bu,» uz­ska­ta Ju­ris. «Tā­pat ne­ie­teik­tu šā­du su­ni tu­rēt pil­sē­tas dzī­vok­lī. Tas nav suns, ko var uz īsu brī­ti­ņu iz­vest pa­stai­gā pie sai­tes. Vi­ņam ne­pie­cie­ša­ma kus­tī­bas brī­vī­ba – nor­vē­ģis kus­tas tad un tik daudz, kad un cik il­gi vi­ņam gri­bas. Ide­āls va­ri­ants – lau­ku mā­ja ar žo­gu ap­kārt. Pat skar­bā zie­mā šāds suns var dzī­vot ār­pus mā­jas, un Ri­čards pat ne­vē­las gu­lēt bū­dā – at­lai­žas snie­gā.»

Par mā­jas sar­giem vi­ņi ne­der. Ju­ris sa­ka: «Kad Ri­čards bi­ja jauns, ne­viens ne­ris­kē­ja ie­nākt pa vār­tiem, ja suns ne­bi­ja pie­siets vai pre­tī ne­bi­ju iz­nā­cis es. Me­dī­bās sve­šā­ku med­nie­ku pie me­dī­ju­ma ne­pie­lai­da, vie­nam pat ie­ko­dās bi­ses lai­dē. Ta­gad viņš kļu­vis rā­māks, to­mēr vēl aiz­vien viņš ir pui­sis ar paš­cie­ņu un spē­ju va­ja­dzī­bas ga­dī­ju­mā aiz­stā­vēt sa­vas ģi­me­nes lo­cek­ļus un te­ri­to­ri­ju. Jeb­ku­rā ga­dī­ju­mā – bez zva­na (rie­ša­nas) ne­vie­nam pie­tu­vo­ties mā­jai ne­iz­do­sies.»

FAK­TI

Nor­vē­ģu pe­lē­kais aļ­ņu­suns*

(Norsk El­ghund Grä; an­gļu val. – Norwegian El­kho­und)

Iz­cel­smes valsts: Nor­vē­ģi­ja

Augs­tums skaus­tā: su­ņiem 48–53 cm, ku­cēm 46–51 cm

Svars: su­ņiem 23–27 kg, ku­cēm 18–25 kg

Ap­ma­to­jums: da­žā­dās ķer­me­ņa vie­tās ne­vien­mē­rī­gi garš, akot­ma­ti cie­ti, tais­ni, pa­vil­na mīk­sta, blī­va, uz pa­kaļ­kā­jām bik­ses

Krā­sa: pe­lē­ka ar mel­nu, pa­vil­na, ķe­pas, vē­ders un as­tes apakš­pu­se – sud­ra­bai­na; ir tum­ši sed­li un ie­mauk­ti; purns, ausis un as­tes gals – mel­nā krā­sā; N. B.: ku­cē­ni pie­dzimst mel­ni, sud­ra­bai­no no­krā­su šķir­nes pār­stāv­ji ie­gūst pa­ma­zām!

Dzī­ves il­gums: 12–15 ga­du

Ku­cē­na ap­tu­ve­nā ce­na: Igau­ni­jā un Lie­tu­vā – ap 300–500 eiro; Skan­di­nā­vi­jā var mak­sāt pat 1300 eiro; Lat­vi­jā līdz šim bi­jis viens šīs šķir­nes me­tiens

* – ir arī mel­nie nor­vē­ģu aļ­ņu­su­ņi – Norsk El­ghund Sort; tie ir augu­mā ma­zā­ki, ap­ma­to­jums – melns

Svarīgākais