Daudzi cilvēki ir pieraduši sākt savu dienu ar tasi kafijas, tomēr vai esat pārliecināts, ka protat to uzglabāt pareizi? “Starbucks” kafijas attīstības direktore Leslija Volforda stāsta “Eatingwell” par labāko kafijas uzglabāšanas veidu, lai saglabātu tās garšu un aromātu.
Kā uzglabāt kafijas pupiņas
Jūsu kafijas garšu var ietekmēt četri faktori: skābeklis, siltums, gaisma un mitrums, saka Volforda, tāpēc viņa iesaka kafijas pupiņas uzglabāt necaurspīdīgā, hermētiskā traukā istabas temperatūrā.
Ja plānojat uzglabāt pupiņas to oriģinālajā iepakojumā, izspiediet pēc iespējas vairāk gaisa un cieši noslēdziet iepakojumu, jo skābeklis ir kafijas ienaidnieks. Tāpat noteikti izvairieties no vietām virtuvē, kas ir pakļautas saules gaismai vai karstumam, piemēram, pie plīts vai pie saulaina loga.
Cik ilgi var uzglabāt kafiju
Kad esat atvēris iepakojumu, Volforda saka, ka tā jāizlieto nedēļas laikā. Tāpēc tā vietā, lai iegādātos lielu pupiņu iepakojumu un uzglabātu to ilgu laiku, viņa iesaka labāk biežāk pirkt mazākus maisiņus.
Tajā pašā laikā Elise Višarta, “Peet's Coffee” kafijas kvalitātes speciāliste, atzīmē, ka labi noslēgts kafijas pupiņu iepakojums var kalpot vairākus mēnešus un ka pēc paciņas atvēršanas jums, visticamāk, būs aptuveni 30 dienas, lai tās izmantotu, pirms tās sāk bojāties.
Galvenās kļūdas, uzglabājot kafiju
Izvairieties no ledusskapja
Pirmkārt, kafijas pupiņas var absorbēt smakas no citiem ledusskapī esošajiem pārtikas produktiem. Turklāt Volforda saka, ka, bieži izņemot kafiju no ledusskapja lietošanai, veidosies kondensāts, kas var izraisīt kafijas ātrāku bojāšanos. Vienlaikus viņa atzīst, ka saldētavu var izmantot, ja pupiņas jāuzglabā ilgstoši - tomēr tās ir jāuzglabā hermētiskā, noslēgtā traukā (der vakuumā noslēgts maisiņš, kas piemērots saldēšanai). Taču, tiklīdz kafija ir izņemta no saldētavas un atkausēta, tā jāizlieto nekavējoties un nekādā gadījumā to nedrīkst atkārtoti sasaldēt.
Neglabājiet pupiņas dzirnaviņās
Kā atzīmē Višarta, dzirnaviņu piltuve parasti ir caurspīdīga un nav hermētiska, kas izraisa pupiņu ātrāku bojāšanos. "Bet lielākais šīs metodes trūkums ir eļļas uzkrāšanās," viņa piebilst. "Eļļas var sasmakt un piešķirt nepatīkamu garšu ne tikai jūsu kafijai, bet arī nākamajai pupiņu partijai, ko ieberat tvertnē."
Kā uzglabāt malto kafiju
Maltā kafija arī jāuzglabā necaurspīdīgā, hermētiskā traukā istabas temperatūrā. Tomēr tā, visticamāk, sabojāsies ātrāk nekā veselas pupiņas, pat ja to pareizi uzglabā.
"Kad kafija tiek samalta, lielāks virsmas laukums tiek pakļauts gaisam, izraisot kafijas oksidēšanos ātrāk nekā veselas pupiņas un zaudējot garšas savienojumus," saka Volforda. Šī iemesla dēļ viņa iesaka, kad vien iespējams, iegādāties pupiņas un sasmalcināt tās tieši pirms kafijas pagatavošanas, jo malšanas procesā kafijā tiek izdalīti aromātiski savienojumi, tādējādi iegūstot garšīgāku dzērienu.
Kā noteikt, vai jūsu kafija ir sabojājusies
Pirmā pazīme ir tad, kad aromāts sāk pazust, jo pupiņu eļļas sadalās, izslēdzot šos elementus. No šī brīža pupiņas zaudē savu spīdumu un izskatās nedaudz blāvākas nekā tad, kad tās iegādājāties. Tomēr lielākais rādītājs būs pagatavotā krūzīte - Volforda saka, ka, ja jūsu kafija garšo pēc kartona, ir pienācis laiks nomainīt pupiņas.