Mums tik ierastās sviestmaizes, auzu pārslas, kafija un smalkmaizītes ir sliktākās iespējas, ko varat izvēlēties brokastīm, skaidro uztura speciālists Barteks Šemrajs portālam “onet.pl”.
Uztura speciālists paskaidroja, ka ir ļoti svarīgi, lai ēdiens ne tikai remdētu izsalkumu, bet arī būtu bagāts ar uzturvērtībām, kas nodrošina normālu cilvēka ķermeņa darbību.
Viņaprāt, sviestmaizes, lai arī tās šķiet ātrs un vienkāršs risinājums, nevar uzskatīt par pilnvērtīgu maltīti.
Kāpēc? Maize ir ogļhidrāti un cukurs, un pievienotajā sierā un šķiņķī (vai vēl biežāk - desā) nav pietiekami daudz olbaltumvielu. Šādai ēdienreizei trūkst arī dārzeņu, kurus reti un pavisam nelielos daudzumos izmantojam, gatavojot sviestmaizes.
Speciālists skaidro, ka arī auzu pārslas nav labākā izvēle brokastīm, jo to bieži papildina ar žāvētiem augļiem, riekstiem un dažādām saldinātām mērcēm, kas pārvērš šo ēdienu par cukura un tauku bumbu.
Par pašu sliktāko brokastu variantu uztura speciālists sauc kafiju un smalkmaizīti - šādai kombinācijai vispār nav uzturvērtības, un tā noved tikai pie svara pieauguma.
Runājot par to, cik svarīgi ir, lai brokastis būtu “sātīgas”, un atbildot uz jautājumu, vai brokastis tiešām ir dienas svarīgākā ēdienreize, Šemrejs nepieciešamību pēc sātīgām brokastīm dēvē par mītu. Viņš apgalvo - no rīta nevajag sevi nodrošināt ar pārlieku daudz enerģijas - cilvēks ir tikko pamodies, un viņš ir enerģijas pilns pēc nakts miega.
Uztura speciālists iesaka izvēlēties olbaltumvielām, vitamīniem un veselīgajiem taukiem bagātas brokastis - tās var būt olas, dārzeņi, augļi un veselīgie tauki, piemēram, avokado un rieksti. Šī kombinācija ne tikai ļaus sajust sāta sajūtu, bet arī sniegs ilgstošu enerģiju.