Padomi, ko soli pa solim darīt, lai izdotos pagatavot gardu, dzirdu un bagātīgu buljonu!
Visbiežāk buljons tiek gatavots no mājputnu vai liellopu gaļas. Lai pagatavotu gardu un bagātīgu buljonu, izvēlieties svaigus un gaļīgus kaulus.
Gatavojot buljonu, varat izmantot arī veselu vistu, bet kauliņi ir ideāli piemēroti buljona gatavošanai, jo tieši tie buljonam piedod tā garšu. Ja vārīsiet buljonu no vistas, ieteicams izmantot vistu spārniņus, muguriņas, stilbiņus, lai iegūtu gaļīgāku buljonu. Vārot buljonu, neņemiet nost no gabaliņiem ādu. Buljona gatavošanā neizmantojiet vistas balto gaļu - filejas. Vārot liellopu gaļas buljonu izmantojiet gaļīgus kaulus, piemēram, ribas.
Lielā katlā lieciet izvēlēto gaļas veidu.
Klāt gaļai pievienojiet sagrieztus dārzeņus, piemēram, seleriju, burkānus un sīpolus, kā arī garšvielas, piemēram, sāli, kaltētu timiānu, piparus, svaigus pētersīļus, lauru lapas un ķiploka daiviņas. Tas viss piešķirs buljonam garšu.
Katlā klāt gaļai un dārzeņiem pievienojiet sešas tases auksta ūdens. Lieciet katlu uz plīts. Kad katlā iekšā esošais saturs ir sācis vārīties, samaziniet plīts karstumu. Vāriet buljonu uz lēnas uguns. Katlam virsū lieciet vāku. Buljonu vāriet divas ar pusi stundas. Svarīgi buljonu vārīt uz lēnas uguns, nevis strauji vārīt. Šis lēnais gatavošanas veids ļaus attīstīties garšām. Kad buljons beidz vārīties, izņemiet gaļu un nolieciet to malā, lai tā atdziest.
Ņemiet caurduri. Jums būs nepieciešama arī kokvilnas marle. Caurdurī ieklājiet marli, zem caurdura nolieciet bļodu. Izkāsiet buljonu. Marle nepieciešama, lai buljons būtu perfekti dzidrs. Marlē palikušos dārzeņu un garšvielas izmetiet.
Ja lietosiet buljonu karstu, uzreiz pēc pagatavošanas, nosmeliet nost taukus.
Atdzesējiet buljonu apmēram 6 stundas, pēc tam ar karoti noņemiet nost lieko tauku slāni. Lieciet buljonu traukā. Aizveriet trauku un lieciet to ledusskapī. Ledusskapī buljonu varat uzglabāt līdz trīs dienām, bet to sasaldējot tas labs būs sešus mēnešus.